Osman Mirgani
Şarku'l Avsat'ın eski editörü

Sudan savaşı: Sonra çıkacak fatura!

“Savaşların bedeli savaş zamanında ödenmez; faturası sonra çıkar” sözü, Amerika Birleşik Devletleri'nin kurucu babalarından biri olan Benjamin Franklin’e atfedilir. Sudan Maliye Bakanı Dr. Cibril İbrahim'in bu hafta başında düzenlenen ve savaşın dayattığı olağanüstü ekonomik koşullar ile…

ABD Sudan için ne planlıyor?

Sudan savaşının on birinci ayına girmesiyle birlikte ABD Kongresi'nde, Başkan Joe Biden yönetimine, savaş nedeniyle kötüleşen koşullarla başa çıkmak için somut adımlar atması konusunda baskı yapmak üzere yeni hareketler başlatıldı. Biden yönetimi, Sudan krizine yeterince ilgi göstermediği, somut…

Savaşın kıyısındaki savaş: Sudan

Sudan, sayısız darbeye ve darbe girişimine tanık olan ülkeler arasında yer alıyor ve askerler bir yana, en basit insanlar bile darbelerin ABC'sini ve adımlarını bilir hale geldi. Darbecilerin ilk hedefleri genellikle şunlardır: Hartum'daki Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı karargahını kontrol…

Sudan savaşı felaketlerinden biri: Kadın ticareti

Sudan’da yaşanan savaşın karanlık ve trajik bölümlerinden biri, kadına yönelik taciz ve cinsel şiddettir. Savaşın devam ettiği aylar boyunca tecavüz, cinsel şiddet, genç kızların kaçırılıp köleleştirilmesi vakalarına ilişkin raporlar, kanıtlar ve ifadeler yayınlandı ve bunlara yaygın uluslararası…

Sudan’ın başındaki bela!

Benim net görüşüm şu ki, Sudanlıların sorunları ancak Sudanlıların eliyle çözülebilir. Farklı uçlarda olmayı, kavga etmeyi, dar siyasi hesapların peşinde koşmayı ve intikam ve dışlama zihniyeti ile hareket etmeyi sürdürürlerse, yeryüzündeki bütün başkentleri de dolaşsalar, yine de kendileri için…

El-Fituri Hartum'da böyle öldürüldü!

“Çatı ağır bir kurşun idi Şehrin ve insanların üzerine yağıyordu Evrende kötülük var idi Yeryüzünde açlık Ve insanlar perişan idi” Sanki 2015 yılında vefat eden şairimiz Muhammed el-Fituri, ‘Kutsal Toprak’ adlı şiirinin bu mısralarında Sudan'da yaşanan savaş trajedisinden bazı…

‘Addis Ababa Bildirgesi’ Sudan’a barışı getirir mi?

Aklı olan biri, barışın savaşa yol açan sebepleri ortadan kaldırmaya yönelik olması ve kurbanlarına adalet getirip bir daha tekrarının yaşanmaması için işlenen her suçun hesaba çekilmesi için bir kapı oluşturması şartıyla, barışın sesinin silah sesinden yüksek çıkmasına ve imkan varsa müzakere ile…

Burhan-Hamideti görüşmesinin ertelenmesinden sonrası ne?

Sudan için her açıdan felaket olan 2023 yılı, iki konuyla ilgili geniş çaplı bir tartışmanın ortasında sona eriyor. Birincisi, Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK) El-Cezire vilayetine ve yönetim merkezi olan Vad Medeni’ye girmesiyle açıkça artan seferberlik ve silahlı halk direnişi çağrıları…

Vad Medeni olaylarından sonra ne yapmalı?

Sudan’ın El-Cezire vilayetinin yönetim merkezi Vad Medeni şehrinde yaşanan olaylar ve Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK) bu hafta şehre girmesiyle ilgili durumlar, Sudanlılar arasında geniş çaplı bir şok ve şaşkınlığa neden oldu. Önümüzdeki günlerde bu durumun önemli yansımaları olacak. …

Sudan’da bir kuşak krizi

Sudan savaşı yarın sekizinci ayını doldururken insanların tanıklıkları ve uluslararası kuruluşların raporları, insani koşullara dair karanlık bir tablo çiziyor. Sudan, savaş nedeniyle civar ülkelere kaçan 1 milyon kişiye ek olarak, 6 milyondan fazla insan ile dünyadaki en büyük ülke içi yerinden…