Hazım Sağıye

Hazım Sağıye

Uzayan 13 Nisan 1975

Tarih kitaplarında biri, kısa bir süreliğine de olsa, diğerinin önünü kesse bile sık sık iki tarih okuruz. Öncelikle Hannibal ve İskender'in fetihleri, Babil Sürgünü, sonra Yüz Yıl Savaşları, Napolyon Savaşları, Amerikan İç Savaşı ve iki dünya savaşı kalibresinde olaylarla dolu savaşlar tarihi…

Peki ne yapacağız?

Binyamin Netanyahu yönetiminde İsrail'in davranışları, birbiriyle iç içe geçmiş iki eğilimin birleşimi tarafından yönetiliyor; mutlak olağanüstülük ve en kötü niyet varsayımıyla yüklü proaktiflik. Bu anlamda olağanüstülük, yasaları ve gelenekleri ile normal olanın askıya alınmasıdır. Normal…

Olmayanlar olsaydı?

Batılı sınıflandırmanın “farz edelim” diye adlandırdığı bir yazı türü vardır. Geçmişte olmuş bir şeyin gerçekleşmediğini farz etmeye ve bu durumda ne olabileceğine dair çıkarımda bulunmaya dayanmaktadır. Bu, bir dereceye kadar gerçek olan olasılıklara atıfta bulunduğundan, bir tür yazılı saçmalık…

Neden öteki ile dayanışma içinde olmuyoruz?

Türk bir kadın, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye'nin içinde bulunduğu çalkantılı durumda “kendilerinden tek bir dayanışma mesajı” almadığı için “Suriyeli dostlarına” sitem etti. Paylaşımını “dayanışma bir kusur değil, aksine ahlaki ve siyasi bir tercihtir” diyerek sonlandırdı. …

Sömürgecilik ve sömürgecilik karşıtlığı arasında mezhepçilik

Suriye’nin sahil bölgesinde işlenen suçlarla birlikte ve sonrasında iki ses yükseldi. Birincisi halkçı bir ses ve kendisinden her biri diğerini karalayan keskin mezhepçi sesler dallanıp budaklanıyor. İkincisi -ki burada bizi ilgilendiren odur- seçkincidir ve bazı savunucuları sömürgeciliği…

Görmezden geldiğimiz mezhepçilik!

Son dönemde Suriye’nin kıyı bölgelerinde yaşanan trajedi ile etkileşim içinde, pişmanlık ve özürle karışık şöyle diyen birçok ses duyuldu; mezhepçiliğin göründüğü kadar güçlü olduğunu takdir etmemiştik. Sayısız delile başkaldıran bu ihmalin kaynağı nedir? Büyük olasılıkla, insanın…

Arap Maşrık bölgesi, dünya ve İsrail hakkında

Modern dönemde Arap Maşrık (Levant) bölgesinin dünya ile ilişkileri iyi değildi. Dünya ile Batı ve ülkeleri, yani Atlantik dünyası kastediliyordu. Maşrık ile ise esas olarak askeri ve güvenlik rejimlerinin ve onlarla birlikte uzun yıllar, altmışlı yılların sonlarından başlayarak Filistin Kurtuluş…

Hizbullah neden yenilgiyi kabul etmiyor?

Son zamanlarda birçok kişi Ayetullah Humeyni'nin 1988'de Irak ile savaşı sona erdiren BM Güvenlik Konseyi'nin 598 sayılı kararını kabulünü tanımlamak için kullandığı “zehri yudumlamak” ifadesini hatırlatıyor. İran, bilinen ideolojik inadına rağmen, o dönemde, neredeyse on yıldır gücünü ve…

Daha büyük yenilgilerden kaçınmak için yenilgiyi kabul etmek

Bir sorunu çözmenin gerektirdiği aksiyomlardan biri de onun varlığını kabul etmektir ve Lübnan'daki sorun yenilgidir. Ancak Hizbullah bir yenilgi yaşandığını kabul etmiyor. Yenilginin sonuçları arasında yer alan ve inkar edilemeyecek, itiraz edilemeyecek kadar görünür olan işgal ve yıkıma gelince,…

Birçok insanın sormaktan kaçındığı soru!

Birçok insan acil, hatta yakıcı bir soruyu sormaktan kaçınıyor ve bu kaçınma öyle bir kerteye varıyor ki, o sorunun hayaleti önlerine çıktığında onu kamufle etmeye veya belki de yutmaya çalışıyorlar. Soru şu: Aksa Tufanı felaketi, İsraillilerin Filistin halkına yaşattığı ve yaşatmaya devam ettiği o…