Hazım Sağıye

Hazım Sağıye

Milis dünyasında her şey çöktüğünde

Lübnan devleti ve toplumu ile Hizbullah milisleri arasındaki 40 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan ilişkinin tarihini gözden geçirenler, milislerin bu topluma ve devlete olan maliyetinin giderek artan bir yoğunlukta olduğunu, yükselişinin neredeyse hiç kesintiye uğramadığını fark edecektir…

Yalnızlık içindeki Lübnan direnişi

Hizbullah'ın yeni Genel Sekreteri Şeyh Naim Kasım'ın yayınlanan son konuşmasında, devam eden felakete karşı direniş yanlılarının yorumlarında olduğu gibi, acıma uyandıran ama aynı zamanda da korkuları büyüten bir yalnızlık duygusu vardı. Burada yalnızlıkla sadece izolasyonu değil, etrafımızda,…

Fikirler, kadınlar ve direniş hakkında

Şeyh Naim Kasım'ın Hizbullah Genel Sekreteri olarak seçilmesinin ardından basın ve sosyal medyadaki bazı gözlemciler, kendisinin fikirleri ve değerleriyle ilgilenmeye başladı. Zira Şeyh Kasım’ın, Hizbullah’ın ortalamanın oldukça üzerinde olduğu bilinen muhafazakarlığını aşan bir muhafazakarlığa…

Ama biz bir devlet kurmadık

Hizbullah'ın Lübnan'a sağladığı “koruma” ve “güç” teorilerinin çöküşünün ardından, yeni polemik argümanlara duyulan acil ihtiyaç gölgesinde, bizzat Hizbullah’ı savunan çevrede Lübnanlıların bir devlet kurmadıkları, kurmamalarının nedeninin de mezhepçilik ve bunun sonucunda ortaya çıkan yolsuzluk ve…

Lübnan’ı korumak güçle herhangi bir güçle olmaz

Şu anda “Lübnan'ı korumak” hakkında yapılan birçok konuşmada çoğumuz, sürekli geri kazanılmış bir devletten ve ordusunun onu korumasından bahsediyoruz. Bu, birçok acı deneyimden ders aldığı için gerçeği dile getiren bir ifade, zira milislerin savaşlara karışarak neden oldukları zararın sağladıkları…

Lübnan'ı savunma konusu hakkında

İki popüler düşünce ekolü arasındaki anlaşmazlığı, belki de nedenleri belirleme ve yorumlama yollarından kaynaklandığı şeklinde ifade etmek mümkün. Birinci ekol, psikolojik, ekonomik veya diğer arka planları inkar etmeden, bu nedenlerin belirli olay ve gerçekler olduğuna inanıyor. Bu ekole göre…

İsrail'e karşı nasıl bağışıklık kazanacağız?

İsrail, çevresi için endişe kaynağı olan bir ülkedir ve öyle de olmalı. Bölgedeki tek nükleer güç olup, uluslararası hukuka uymamakta, soykırım boyutu taşıyan savaşlarında ise sivilleri askerlerden ayırmaya yönelik gözle görülür hiçbir çaba sarf etmiyor. Suçlu ve kötü bir kibirle, ilerleyişini…

Siyasetin olası yok oluşu…

İki lanetli günün üzerinden bir yıl geçti ve olup bitenlerle ilgili tek bir ciddi ve derinlemesine gözden geçirme duyulmadı. İki operasyonun sorumluları nerede hata yaptı? Bunlardan kaçınılabilir miydi? Bu ikisinden sonra ne yapmalı? Geri çekilip felaketi geldiği noktada durdurmanın bir yolu var mı…

Askeri açıdan tarafsızlaştırılmış bir Lübnan ve Lübnanlılar arasında gerekli açık konuşma

Lübnanlılar belki de 1982'deki İsrail işgali ve Hizbullah’ın silahlı bir örgüt olarak ortaya çıkışıyla açılan sayfayı çeviriyorlardı. Gerçek şu ki, bu dönem (42 yıl), bahsi geçen sürenin iki katından daha az olan kısa bağımsızlık döneminde Lübnan anavatanına yönelik en şiddetli varoluşsal…

Savaş marjında hızlı ve öfkeli ilk izlenimler

-Bir kez daha insanlar sadece geçici bir ayrıntı. Öldürülen yakınları, yıkılan evleri, yoksulluk ve geçim sıkıntısıyla karşı karşıya kalacakları bir hayat için ağlayan o zavallı ve mazlum siviller, bunlar sadece televizyondan takip ettiğimiz bir sayı ya da bir sahne. Kimse savaş planlarını…