Hazım Sağıye

Hazım Sağıye

Sömürgecilik ve sömürgecilik karşıtlığı arasında mezhepçilik

Suriye’nin sahil bölgesinde işlenen suçlarla birlikte ve sonrasında iki ses yükseldi. Birincisi halkçı bir ses ve kendisinden her biri diğerini karalayan keskin mezhepçi sesler dallanıp budaklanıyor. İkincisi -ki burada bizi ilgilendiren odur- seçkincidir ve bazı savunucuları sömürgeciliği…

Görmezden geldiğimiz mezhepçilik!

Son dönemde Suriye’nin kıyı bölgelerinde yaşanan trajedi ile etkileşim içinde, pişmanlık ve özürle karışık şöyle diyen birçok ses duyuldu; mezhepçiliğin göründüğü kadar güçlü olduğunu takdir etmemiştik. Sayısız delile başkaldıran bu ihmalin kaynağı nedir? Büyük olasılıkla, insanın…

Arap Maşrık bölgesi, dünya ve İsrail hakkında

Modern dönemde Arap Maşrık (Levant) bölgesinin dünya ile ilişkileri iyi değildi. Dünya ile Batı ve ülkeleri, yani Atlantik dünyası kastediliyordu. Maşrık ile ise esas olarak askeri ve güvenlik rejimlerinin ve onlarla birlikte uzun yıllar, altmışlı yılların sonlarından başlayarak Filistin Kurtuluş…

Hizbullah neden yenilgiyi kabul etmiyor?

Son zamanlarda birçok kişi Ayetullah Humeyni'nin 1988'de Irak ile savaşı sona erdiren BM Güvenlik Konseyi'nin 598 sayılı kararını kabulünü tanımlamak için kullandığı “zehri yudumlamak” ifadesini hatırlatıyor. İran, bilinen ideolojik inadına rağmen, o dönemde, neredeyse on yıldır gücünü ve…

Daha büyük yenilgilerden kaçınmak için yenilgiyi kabul etmek

Bir sorunu çözmenin gerektirdiği aksiyomlardan biri de onun varlığını kabul etmektir ve Lübnan'daki sorun yenilgidir. Ancak Hizbullah bir yenilgi yaşandığını kabul etmiyor. Yenilginin sonuçları arasında yer alan ve inkar edilemeyecek, itiraz edilemeyecek kadar görünür olan işgal ve yıkıma gelince,…

Birçok insanın sormaktan kaçındığı soru!

Birçok insan acil, hatta yakıcı bir soruyu sormaktan kaçınıyor ve bu kaçınma öyle bir kerteye varıyor ki, o sorunun hayaleti önlerine çıktığında onu kamufle etmeye veya belki de yutmaya çalışıyorlar. Soru şu: Aksa Tufanı felaketi, İsraillilerin Filistin halkına yaşattığı ve yaşatmaya devam ettiği o…

Bir kez daha: Politik siyasetten toplumsal siyasete

Son birkaç haftada dikkat çekici bir olgu gözlemlendi; o da Suriyelilerle Lübnanlıların büyük çoğunluğunda, aşırı sevinç ile aşırı temkinin bir arada görülmesidir. Sevinç kaybolmasa da kimilerinde kuşkunun eşlik ettiği ihtiyat, kimilerinde eleştiri, üçüncü bir grupta ise umutsuzluk kokan…

Yüreği parçalayan kalabalıklar ve zaferin gürleyen sesi

Tarihte büyük kalabalık yürüyüşler yaşanmış, mitlere, efsanelere malzeme olmuş, hayal gücünü zenginleştirmiştir. Zira bir insan kalabalığının yürüyüşü, acılarla dolu zorlu yollarının imgeleri kadar, duyguları da harekete geçirir. Başlangıç ​​noktası gibi sözde kurtuluşun beklendiği son durak da…

İsrail ile başka bir yol var mı?

Zararlı Aksa Tufanı’nın “faydalı” sonucu ya da sonuçlarından biri, İsrail sorununa çözüm olarak güç seçeneğinin üzerinin toprakla örtülmüş olması olabilir. Ne girişilen çokça savaş, ne de direnişler işini yaptı. Söylenmesi gereken söze gelince, ne kadar incitici, kınayıcı, suçlayıcı görünürse…

Suriyeliler ile Lübnanlıların üç altın buzağılarını öldürmeleri

Suriyeliler ve Lübnanlılar eğer - ki bu ciddi bir “eğer”dir - son dönemdeki kalkışlarını ve başarılarını tamamlayabilirlerse, bilinç sistemlerini süpürüp temizlemeleri gerekecek. Kültürel yüzleşme, bu görevin istikrarlı ve sürdürülebilir başarısının vazgeçilmez bir koşuludur. Böylece Arap Maşrık…