Hazım Sağıye

Hazım Sağıye

Barış gerçekten imkânsız mı?

Aksa Tufanı operasyonundan günümüze kadar geçen sürede, Tufan’a sempati duyan çevreler dikkate değer bir hal değişikliği yaşadılar; “kurtuluş” ve “zafer” vurgusu yapan atılgan ve zaferi müjdeleyen bir üslubun yerini, “İsrail ile barış imkânsızdır” diyen savunmacı, dervişçe bir üslup aldı. Her iki…

İslamcılar sadece bir güvenlik hadisesine mi dönüştüler?

Ürdün'de Müslüman Kardeşler, bir hücresinin “terör eylemleri planlamakla” suçlanmasının ardından yasaklandı ve yasadışı örgüt ilan edildi. Medyada dolaşan yarı resmi açıklamalardan biri, Hamas ile yakın bağlantıları bulunan Müslüman Kardeşler’in “Ürdünlülerin hayatlarını tehlikeye attığı”…

Bölgemizdeki katliamların birliği hakkında

Savaşlar ve felaketler fikirleri ve kanaatleri sarsıyorsa, mevcut savaş doğrudan politikaların ötesine geçen bir öneri olmadan nasıl devam edebiliyor? Maşrık (Levant) bölgesi kayboluyor, buna İsraillilerin Filistinlilere yaşattığı olağanüstü acı, Suriye ve Lübnan'a yönelik aşağılamalar ve burada…

Bölge tarihi nasıl hızlandırılıyor ve nasıl yavaşlatılıyor?

Tarihimizin yavaş ilerlediğini söylemek büyük bir keşif değildir. Birbirini takip eden nesillerin, çözüm mümkün göründüğünde hemen başa dönen “sorunlarla” yaşadıklarını gördük ve görmeye devam ediyoruz. Bu durum özellikle Filistin davası ve kendisi ile bize yönelik “şiddetli saldırı” için de…

Uzayan 13 Nisan 1975

Tarih kitaplarında biri, kısa bir süreliğine de olsa, diğerinin önünü kesse bile sık sık iki tarih okuruz. Öncelikle Hannibal ve İskender'in fetihleri, Babil Sürgünü, sonra Yüz Yıl Savaşları, Napolyon Savaşları, Amerikan İç Savaşı ve iki dünya savaşı kalibresinde olaylarla dolu savaşlar tarihi…

Peki ne yapacağız?

Binyamin Netanyahu yönetiminde İsrail'in davranışları, birbiriyle iç içe geçmiş iki eğilimin birleşimi tarafından yönetiliyor; mutlak olağanüstülük ve en kötü niyet varsayımıyla yüklü proaktiflik. Bu anlamda olağanüstülük, yasaları ve gelenekleri ile normal olanın askıya alınmasıdır. Normal…

Olmayanlar olsaydı?

Batılı sınıflandırmanın “farz edelim” diye adlandırdığı bir yazı türü vardır. Geçmişte olmuş bir şeyin gerçekleşmediğini farz etmeye ve bu durumda ne olabileceğine dair çıkarımda bulunmaya dayanmaktadır. Bu, bir dereceye kadar gerçek olan olasılıklara atıfta bulunduğundan, bir tür yazılı saçmalık…

Neden öteki ile dayanışma içinde olmuyoruz?

Türk bir kadın, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye'nin içinde bulunduğu çalkantılı durumda “kendilerinden tek bir dayanışma mesajı” almadığı için “Suriyeli dostlarına” sitem etti. Paylaşımını “dayanışma bir kusur değil, aksine ahlaki ve siyasi bir tercihtir” diyerek sonlandırdı. …

Sömürgecilik ve sömürgecilik karşıtlığı arasında mezhepçilik

Suriye’nin sahil bölgesinde işlenen suçlarla birlikte ve sonrasında iki ses yükseldi. Birincisi halkçı bir ses ve kendisinden her biri diğerini karalayan keskin mezhepçi sesler dallanıp budaklanıyor. İkincisi -ki burada bizi ilgilendiren odur- seçkincidir ve bazı savunucuları sömürgeciliği…

Görmezden geldiğimiz mezhepçilik!

Son dönemde Suriye’nin kıyı bölgelerinde yaşanan trajedi ile etkileşim içinde, pişmanlık ve özürle karışık şöyle diyen birçok ses duyuldu; mezhepçiliğin göründüğü kadar güçlü olduğunu takdir etmemiştik. Sayısız delile başkaldıran bu ihmalin kaynağı nedir? Büyük olasılıkla, insanın…