Twitter'ın rakibi Bluesky, yeni bir dönüm noktasına ulaştı

Bekleme listesi ve mevcut kullanıcıların gönderdiği davetiyeler aracılığıyla uygulamaya erişim genişletiliyor

(AFP)
(AFP)
TT

Twitter'ın rakibi Bluesky, yeni bir dönüm noktasına ulaştı

(AFP)
(AFP)

1 milyon kayıtlı kullanıcı sayısını aşan Bluesky, yeni bir dönüm noktasına ulaştı.

Kullanıcıların X'ten ayrılmak istemesi sonrası Elon Musk'a ait uygulamaya bir alternatif sunan, Twitter'ın ortak kurucusu Jack Dorsey'nin yarattığı sosyal medya platformunun popülerliğinde fırlama yaşandı. Musk yönetiminde Twitter, X diye yeniden adlandırılmıştı.

Salı günü bir dönüm noktasına ulaşan Bluesky'ın strateji ve operasyonlardan sorumlu çalışanı Rose Wang, platformun 1 milyon kullanıcı sayısını aştığı anın ekran görüntüsünü paylaştı.

Görünüşe göre hâlâ ilk aşamalarında olan Bluesky, dikkatli bir yaklaşım sergileyerek platformu ilk benimseyen gruba hitap ederken yavaşça büyüyor.

Bu temkinli yaklaşım tercih edilerek, bekleme listesi ve mevcut kullanıcıların gönderdiği davetiyeler aracılığıyla uygulamaya erişim genişletiliyor.

Uygulamayı ilk kez Twitter'ın halen başındayken duyuran Dorsey, geliştiricileri sosyal medyada "merkeziyetsiz bir standart" kurmakla görevlendirmişti.

1 milyon kullanıcı!!!

Dorsey 2020'de uygulamada şöyle yazmıştı:

En büyük ve uzun vadeli hedef, kamusal sohbet için dayanıklı ve açık bir protokol oluşturmak. Buna hiçbir kuruluş tek başına sahip olmayacak, mümkün olduğunca çok kişi katkıda bulunacak. Ve internette aynı ilkelerle doğup gelişecek.

Musk'ın X'i devralmasının ardından Tesla titanının toplu işten çıkarmalar gerçekleştirmek, ödeme yapmayan kullanıcıların mavi onay işaretlerini kaldırmak ve içerik kurallarında düzenlemeler yapmak gibi kendi platformunda kapsamlı değişikliklere gitmesi üzerine Bluesky'a kaydolma taleplerinde artış yaşanmıştı.

Musk'ın temmuzun bir noktasında kullanıcıların X'te okuyabileceği tweet sayısına sınırlama getirmesi üzerine Bluesky'a yönelik talepte yaşanan muazzam fırlama sebebiyle platform, kayıtları durdurmak zorunda kalmıştı. Musk ise bu hamlesini daha sonra geri almıştı.

Bluesky'ın kullanıcıları dikkatli bir şekilde bünyesine katma yaklaşımı, son zamanlarda Twitter'ın bir diğer rakibi olarak ortaya çıkan Meta'nın Threads platformuyla da tezat oluşturuyor.

Meta'nın, Threads'i mevcut Instagram kullanıcılarına çapraz tanıtma kararı, uygulamanın 24 saatten kısa süre içinde 30 milyona yakın kayıt almasını ve ilk 5 gün içinde de 100 milyondan fazla kullanıcıya ulaşmasını sağlamıştı.

Ancak çok beklenen bir özellik olan web uygulaması yakın zamanda kullanıma sunulmasına rağmen Threads'in trafiği endişe verici bir şekilde hızlı bir düşüş yaşıyor. Platformun günlük aktif kullanıcı sayısı, piyasaya sürülmesinden hemen sonra yaşadığı en parlak dönemine göre çok daha düşük.

Independent Türkçe



Çekya, siber güvenlik endişeleri nedeniyle devlet yönetiminde DeepSeek kullanımını yasakladı

Çekya Çin merkezli DeepSec'in ürünlerini yasakladı (Reuters)
Çekya Çin merkezli DeepSec'in ürünlerini yasakladı (Reuters)
TT

Çekya, siber güvenlik endişeleri nedeniyle devlet yönetiminde DeepSeek kullanımını yasakladı

Çekya Çin merkezli DeepSec'in ürünlerini yasakladı (Reuters)
Çekya Çin merkezli DeepSec'in ürünlerini yasakladı (Reuters)

Çekya’daki yetkililer dün yaptıkları açıklamada, siber güvenlik endişeleri nedeniyle Çinli yapay zeka (AI) startup'ı DeepSeek'in herhangi bir ürününün devlet yönetiminde kullanılmasını yasakladıklarını duyurdu.

Şarku'l Avsat'ın DPA'dan aktardığına göre Çekya Başbakanı Petr Fiala, hükümetin Ulusal Siber Güvenlik Kurumu'ndan, şirketin Çinli resmi makamlarla iş birliği yapmak zorunda olması nedeniyle kullanıcı verilerine yetkisiz erişim tehdidine işaret eden bir uyarı aldıktan sonra bu kararı aldığını söyledi. Bu hamle, ocak ayında chatbot'a erişimi yasaklayan İtalya ve Avustralya da dahil olmak üzere diğer ülkeler tarafından kullanıcıların verilerini korumak için atılan benzer adımları takip ediyor.

Çek hükümeti 2018 yılında, güvenlik tehdidi oluşturdukları uyarısının ardından Çinli telekom şirketleri Huawei ve ZTE tarafından üretilen donanım ve yazılımları kullanmayı bıraktı.

DeepSeek 2023 yılında Çin'in Hangzhou kentinde kuruldu ve aynı yıl ilk büyük ölçekli yapay zeka dil modelini piyasaya sürdü.