Bezos'un yatı, büyüklüğü nedeniyle petrol tankerlerinin yanına demirleyebildi

Bezos'un yatı, genellikle enerji gemileri için kullanılan alandaki kruvaziyerin arkasında demirlendiği görüldü

(YouTube/SuperYacht Times)
(YouTube/SuperYacht Times)
TT

Bezos'un yatı, büyüklüğü nedeniyle petrol tankerlerinin yanına demirleyebildi

(YouTube/SuperYacht Times)
(YouTube/SuperYacht Times)

Amazon'un kurucusu, uzay meraklısı ve dünyanın en zengin üçüncü adamı Jeff Bezos'un mega yatıyla ilgili bir park sorunu var.

500 milyon dolarlık yatın diğer özel yatlarla birlikte demirleyemeyecek kadar büyük olduğu bu hafta Florida'daki Everglades Limanı adlı marinada ortaya çıktı.

Yaklaşık 127 metrelik etkileyici uzunluğuyla "Koru" (Maori dilinde yeni bir hayat ya da yeniden doğma anlamına geliyor), petrol tankerleri, konteyner gemileri ve Liberty of the Seas kruvaziyerinin yanına demirlenmek zorunda kaldı.

Everglades Limanı, Karayip gemi turları ve uluslararası ticaret için önemli bir geçit ancak yat bölümü yaklaşık 122 metreden büyük deniz araçlarını barındıramıyor.

Bu (bir Airbus A380'in neredeyse iki katı uzunluğunda veya dört mavi balinaya eşdeğer) uzunluğun biraz üzerindekiler için başka düzenlemelerin yapılması gerekiyor.

Limanın sözcüsü Times'a, yatın enerji gemileri için ayrılan bir bölgede olduğunu ve bu tür büyük yatlar limana geldiğinde nerede yer varsa oraya yanaştıklarını söyledi.

Geçen hafta Cebelitarık'tan limana giriş yapan Koru, üç gemi direğiyle birlikte Rus gübre milyarderi Andrey Meniçenko'ya ait ve Philippe Starck'ın tasarladığı Yelkenli Yat A'dan sonra dünyanın en büyük ikinci yelkenlisi.

Uzunluk olarak az farkla geride kalsa da, yaklaşık 70 metre yüksekliğe ulaşan gemi direkleriyle Koru, dünyanın en yüksek yelkenli yatı.

Devasa boyutuna rağmen (ya da belki de bu yüzden) Koru'nun, Bezos'un helikopterini, jet ski'lerini ve lüks arabalarını tuttuğu Arbeona adlı bir destek gemisi de var. Yaklaşık 75 metrelik bu tekne takriben 6 kilometre uzaktaki Dania Beach'e demirlenmiş durumda.

Üç güvertesi ve bir havuzu olan Koru'nun personel ve işletme masrafları yılda yaklaşık 25 milyon dolar tutuyor. Amazon'un kurucusu, 5 yıllık birlikteliğin ardından artık nişanlısı olan Lauren Sanchez'e, yazın yatta oldukları sırada evlenme teklif etmişti.

Vogue'a verdiği bir röportaj sırasında Sanchez'e, basının pruva heykelinin kendisinin bir oyması olduğunu öne sürmesinden sonra yattaki (uzun saçları ve uçuşan elbisesiyle Roma tanrıçası tarzında oyulmuş bir kadını tasvir eden) heykele olan bariz benzerliği sorulmuştu. Ancak Sanchez'e göre bu spekülasyon doğru değildi.

"Gururum çok okşandı ama öyle değil" diyen Sanchez, pruva heykelinde aşk, seks, savaş ve altınla özdeşleşen ve Bezos'un en sevdiği mitolojik figürlerden biri olan tanrıça Freya'nın tasvir edildiğini de sözlerine eklemişti.

Ayrıca esprili bir şekilde elleriyle daha büyük göğüsleri varmış gibi yaparak heykelin "kendisi olsaydı" nasıl görüneceğiyle de dalga geçmişti.

Bezos ve Sanchez, ikisi de 70'li yaşlarının sonunda olan Bezos'un annesi ve üvey babasına yakın olmak için Seattle'dan Miami'ye taşınacaklarını kısa bir süre önce duyurmuştu.

Ivanka Trump ve Jared Kushner, Tom Brady ve Philadelphia Eagles'ın sahibi Norman Braman'la birlikte milyarder Bezos, Indian Creek Adası'nda yan yana iki mülk satın almıştı.

Independent Türkçe 



Yellowstone Kalderası'ndaki volkanik aktivitenin hareket ettiği bulundu

Yellowstone Ulusal Parkı'ndaki süper yanardağın üzerinde dünyanın en büyük kaplıcalarından biri yer alıyor (Reuters)
Yellowstone Ulusal Parkı'ndaki süper yanardağın üzerinde dünyanın en büyük kaplıcalarından biri yer alıyor (Reuters)
TT

Yellowstone Kalderası'ndaki volkanik aktivitenin hareket ettiği bulundu

Yellowstone Ulusal Parkı'ndaki süper yanardağın üzerinde dünyanın en büyük kaplıcalarından biri yer alıyor (Reuters)
Yellowstone Ulusal Parkı'ndaki süper yanardağın üzerinde dünyanın en büyük kaplıcalarından biri yer alıyor (Reuters)

ABD'deki Yellowstone Kalderası'nın derinlerindeki volkanik aktivitenin kuzeydoğuya doğru kaymaya başlamış olabileceği bulundu.

Süper yanardağ sınıfında yer alan Yellowstone Kalderası, yeryüzündeki en büyük volkanik sistemlerden biri. 

En az bir kere 1000 kilometreküp malzeme salan sistemleri ifade eden süper yanardağlar, yeraltında sıkışan magmanın patlama sonucu dışarı fışkırmasıyla devasa kraterler, yani kalderalar oluşturuyor. 

Yellowstone Kalderası'nın son 2 milyon yıl içinde küçük patlamaların yanı sıra kaldera oluşturan üç büyük patlama geçirdiği biliniyor. 

Bu büyük püskürmelere riyolitik magmanın yol açtığı tahmin ediliyor. Silika bakımından zengin ve yavaş hareket eden riyolitik magmanın, Yellowstone bölgesinin altında büyük miktarda depolandığı düşünülüyor.

Daha önce edinilen bulgular ayrıca bunun altında silika miktarı az, yüksek oranda demir ve magnezyum içeren bazaltik magma rezervleri olduğuna işaret ediyor.

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu'ndan bilim insanları, iki tür magmanın elektriği iletme becerisindeki farktan yola çıkarak Yellowstone Kalderası'nın altındaki magma dağılımını yeni bir yöntemle hesapladı. 

Dünya'nın manyetik alanındaki değişimleri inceleyerek yerkabuğunun altında saklanan magmanın dağılımını gösteren bir model oluşturdular.

Hakemli dergi Nature'da dün (1 Ocak) yayımlanan çalışmaya göre Yellowstone'un altındaki en az 7 ayrı bölgede yüksek magma içeriği bulunuyor ve bazıları birbirini besliyor. 

Bölgelerin bir kısmı yerin 4 kilometre altında yer alırken, bazıları 47 kilometre derine uzanıyor. 

Araştırmacılar, kalderanın batısındaki volkanik aktivitenin azalarak yeni patlamaların kuzeydoğu kısmında yaşanabileceğini gösteren bulgular da edindi. 

Bu bölgenin altında, daha önce kaldera oluşturan patlamalarda açığa çıkan seviyelerde magma bulunduğu sanılıyor. 

Çalışmaya göre alt kabuktaki devasa bazaltik magma rezervuarları, üst kabuktaki riyolitik magma odacıklarını ısıtıp muhafaza ediyor. Bazaltik magmanın içeri girebilmesi için riyolitik magma odacıklarının tamamen soğuması gerektiği tahmin ediliyor.

Bilim insanları, Yellowstone Kalderası'nda bir sonraki patlamanın ne zaman yaşanacağını belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. 

Independent Türkçe, Science Alert, Newsweek, Nature