Bezos'un yatı, büyüklüğü nedeniyle petrol tankerlerinin yanına demirleyebildi

Bezos'un yatı, genellikle enerji gemileri için kullanılan alandaki kruvaziyerin arkasında demirlendiği görüldü

(YouTube/SuperYacht Times)
(YouTube/SuperYacht Times)
TT

Bezos'un yatı, büyüklüğü nedeniyle petrol tankerlerinin yanına demirleyebildi

(YouTube/SuperYacht Times)
(YouTube/SuperYacht Times)

Amazon'un kurucusu, uzay meraklısı ve dünyanın en zengin üçüncü adamı Jeff Bezos'un mega yatıyla ilgili bir park sorunu var.

500 milyon dolarlık yatın diğer özel yatlarla birlikte demirleyemeyecek kadar büyük olduğu bu hafta Florida'daki Everglades Limanı adlı marinada ortaya çıktı.

Yaklaşık 127 metrelik etkileyici uzunluğuyla "Koru" (Maori dilinde yeni bir hayat ya da yeniden doğma anlamına geliyor), petrol tankerleri, konteyner gemileri ve Liberty of the Seas kruvaziyerinin yanına demirlenmek zorunda kaldı.

Everglades Limanı, Karayip gemi turları ve uluslararası ticaret için önemli bir geçit ancak yat bölümü yaklaşık 122 metreden büyük deniz araçlarını barındıramıyor.

Bu (bir Airbus A380'in neredeyse iki katı uzunluğunda veya dört mavi balinaya eşdeğer) uzunluğun biraz üzerindekiler için başka düzenlemelerin yapılması gerekiyor.

Limanın sözcüsü Times'a, yatın enerji gemileri için ayrılan bir bölgede olduğunu ve bu tür büyük yatlar limana geldiğinde nerede yer varsa oraya yanaştıklarını söyledi.

Geçen hafta Cebelitarık'tan limana giriş yapan Koru, üç gemi direğiyle birlikte Rus gübre milyarderi Andrey Meniçenko'ya ait ve Philippe Starck'ın tasarladığı Yelkenli Yat A'dan sonra dünyanın en büyük ikinci yelkenlisi.

Uzunluk olarak az farkla geride kalsa da, yaklaşık 70 metre yüksekliğe ulaşan gemi direkleriyle Koru, dünyanın en yüksek yelkenli yatı.

Devasa boyutuna rağmen (ya da belki de bu yüzden) Koru'nun, Bezos'un helikopterini, jet ski'lerini ve lüks arabalarını tuttuğu Arbeona adlı bir destek gemisi de var. Yaklaşık 75 metrelik bu tekne takriben 6 kilometre uzaktaki Dania Beach'e demirlenmiş durumda.

Üç güvertesi ve bir havuzu olan Koru'nun personel ve işletme masrafları yılda yaklaşık 25 milyon dolar tutuyor. Amazon'un kurucusu, 5 yıllık birlikteliğin ardından artık nişanlısı olan Lauren Sanchez'e, yazın yatta oldukları sırada evlenme teklif etmişti.

Vogue'a verdiği bir röportaj sırasında Sanchez'e, basının pruva heykelinin kendisinin bir oyması olduğunu öne sürmesinden sonra yattaki (uzun saçları ve uçuşan elbisesiyle Roma tanrıçası tarzında oyulmuş bir kadını tasvir eden) heykele olan bariz benzerliği sorulmuştu. Ancak Sanchez'e göre bu spekülasyon doğru değildi.

"Gururum çok okşandı ama öyle değil" diyen Sanchez, pruva heykelinde aşk, seks, savaş ve altınla özdeşleşen ve Bezos'un en sevdiği mitolojik figürlerden biri olan tanrıça Freya'nın tasvir edildiğini de sözlerine eklemişti.

Ayrıca esprili bir şekilde elleriyle daha büyük göğüsleri varmış gibi yaparak heykelin "kendisi olsaydı" nasıl görüneceğiyle de dalga geçmişti.

Bezos ve Sanchez, ikisi de 70'li yaşlarının sonunda olan Bezos'un annesi ve üvey babasına yakın olmak için Seattle'dan Miami'ye taşınacaklarını kısa bir süre önce duyurmuştu.

Ivanka Trump ve Jared Kushner, Tom Brady ve Philadelphia Eagles'ın sahibi Norman Braman'la birlikte milyarder Bezos, Indian Creek Adası'nda yan yana iki mülk satın almıştı.

Independent Türkçe 



Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
TT

Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)

İnsan beyninin daha fazla büyüyen bölgelerinin daha hızlı yaşlandığı saptandı. 

6 ila 7 milyon yıl önce ortaya çıkan insanları, yakın akrabaları olan diğer primatlardan ayıran en önemli özelliklerden biri büyük bir beyne sahip olması. 

Milyonlarca yıllık evrim sürecinde büyümekle kalmayıp karmaşık bir yapıya da bürünen insan beyni, dille iletişim kurmaktan geleceği planlamaya kadar pek çok avantaj sağlıyor.

Öte yandan hakemli dergi Science Advances'ta yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, bütün bunların bir bedeli de var. 

İnsan ve diğer primatların beyninin nasıl yaşlandığını gözlemlemek isteyen araştırmacılar, 480 insan ve 189 şempanzenin beyin taramalarını inceledi. 

Şempanzeler, insanların atası değil fakat iki tür de ortak bir atadan evrimleşti. İnsan beyni ise, şempanzelerinkinin üç katı büyüklükte.

Bilim insanları iki beyinde de 17 ayrı bölge olduğunu kaydetti. Bunların bazıları eşit boyuttayken, bir kısmı insanlarda daha geniş bir alana yayılmıştı. 

Bunlardan biri de gözlerin hemen arkasında yer alan ve karar vermede kritik rol oynayan orbitofrontal korteksti. 

Ardından yaşlanma sürecini inceleyen ekip, iki türün beyninin de zaman içinde küçüldüğünü gözlemledi. 

Ancak bazı kısımlar daha hızlı küçülürken, insan beynindeki en hızlı yaşlanmanın, orbitofrontal korteks ve evrimsel süreçte daha fazla büyümenin görüldüğü diğer bölgelerde gerçekleştiği bulundu.

Araştırmacılar ayrıca babun ve Hint şebeğinin beynini de şempanzelerle karşılaştırdı. Öte yandan bu kıyaslarda, beyin genişlemesi ve yaşa bağlı gerileme arasında bir ilişki saptanmadı. 

Heinrich Heine Düsseldorf Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Sam Vickery, beynin en hızlı genişleyen bölümlerinin, en karmaşık işlerden sorumlu olduğunu söylüyor. Bu durum, sözkonusu bölgelerin daha çabuk yıpranıp küçülmesini açıklayabilir.

Ancak insan beynindeki daha büyük kısımların neden daha hızlı küçüldüğünü açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. 

Çalışmada yer almayan bazı uzmanlar da bulguların daha fazla katılımcıyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. University College London'dan antropolog Dr. Aida Gomez-Robles "İnsanlardaki yaşlanmaya ilişkin benzer çalışmalar genellikle binlerce kişiyi içeriyor" diyerek ekliyor:

Bulgular, bu bölgelerin bazıları için geçerli ancak hepsi için geçerli olup olmadığını bilmiyoruz.

Bulguların kesin bir şekilde doğrulanması halinde ilginç bir durum da ortaya çıkıyor: İnsanların hayatta kalma şansını artırarak şempanzelerden daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bölgeler, aynı zamanda ilk yaşlanan kısımlar.

Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan bazı sorunlar, evrimin bir avantajla beraber bir dezavantaj da getirmesinin sonucu olabilir. Dr. Vickery şu ifadeleri kullanıyor:

Böyle muhteşem bir beynimiz var ama bunun bir bedeli de var.

Independent Türkçe, Science Alert, New York Times, Science Advances