Katalonya sorunu af tartışmalarıyla yeniden İspanya'nın gündeminde

İspanya'da 23 Temmuz'da yapılan erken genel seçimlerin ardından olası bir sol koalisyon hükümeti kurulması için Katalan siyasi partilerin şart koştuğu af tartışmalarıyla Katalonya sorunu yeniden ülkenin ana gündemine oturdu

(AA)
(AA)
TT

Katalonya sorunu af tartışmalarıyla yeniden İspanya'nın gündeminde

(AA)
(AA)

Seçimlerden birinci parti olarak çıkan ancak hükümeti kuracak çoğunluğun gerisinde kalan sağ görüşlü Halk Partisi (PP), olası bir sol koalisyon hükümetinin kurulmasına dışarıdan desteği gerekli olan ayrılıkçı Katalan siyasi partilerin af talebine karşı Madrid'de gösteri düzenledi.

Madrid kent merkezinde organize edilen gösteriye ellerinde İspanyol bayrağı ile katılan binlerce PP sempatizanı, "İspanyolların eşitliği için Katalanlara affa hayır" çağrısında bulundu.

Gösteride konuşan eski başbakanlardan Jose Maria Aznar ve Mariano Rajoy da "İspanya'nın birliğine, anayasasına, yasalarına ve kurumlarına saygı duyulması için hangi görüşte olursa olsun tüm İspanyolları, af girişimine karşı sesini yükseltmeye ve tepki göstermeye" çağırdı.

Alberto Nunez Feijoo, İspanya Kralı 6. Felipe tarafından hükümeti kurmakla görevlendirildi. Feijoo, 26-27 Eylül'de meclisten güvenoyu isteyecek.

PP lideri, Ayrılıkçı Katalan siyasetçilere af kapısını açan Başbakan ve Sosyalist İşçi Partisi lideri Pedro Sanchez'i "ülkenin birliğini tehdit etmek, İspanyolların onurunu çiğnemek, anayasaya karşı gelmek ve seçim vaatlerini yerine getirmeyerek yolsuzluk yapmakla" suçladı.

PP, Katalonya sorununa karşı benzer görüşleri olmasına rağmen aşırı sağcı Vox partisiyle yan yana gözükmemek için gösteriyi sadece kendi sempatizanlarıyla sınırlı tuttu.

Diğer yandan Başbakan Sanchez ise bugünü Katalonya'da geçirdi.

Katalonya Sosyalist Partisinin (PSC) Barselona'daki bir etkinliğine katılan Sanchez, hafta içinde yaptığı açıklamada "Katalonya'daki normalleşme sürecine sadık kalacağım" diyerek, af talebine yeşil ışık yakmıştı.

Katalonya sorunu ve İspanya siyaseti

Katalonya'da 1 Ekim 2017'de yapılan yasa dışı bağımsızlık referandumu ve ardından Katalonya özerk parlamentosunda alınan ve açıklanması ertelenen tek taraflı bağımsızlık kararı sonrasında dönemin Katalan siyasetçilerinden 12'si yargılanıp ceza almıştı. Eski Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Carles Puigdemont ve 5 eski hükümet üyesi de İspanyol yargısından kaçarak yurt dışına gitmişti.

İspanya demokrasi tarihinde ilk koalisyon hükümetini, aşırı solcu Unidas Podemos ile Ocak 2020'de kuran PSOE lideri ve Başbakan Sanchez, 23 Temmuz'daki seçimleri kaybetse de ayrılıkçı Katalan ve Bask partilerin desteğiyle bu koalisyonu, yeni kurulan sol görüşlü Sumar partisiyle tekrar kurmak istiyor.

Meclis aritmetiğine göre geçtiğimiz dönemde ayrılıkçı partilerin çekimser kalmalarıyla hükümeti kurabilen Sanchez, bu kez Bask ve Katalan siyasi partilerin "evet" oyuna ihtiyacı olduğu için gelen talepleri kabul etmek zorunda kalabilir.

Ayrılıkçı Katalan siyasi partilerin, ülkedeki resmi ortak dillerin (Baskça, Katalanca, Galiçyaca ve Valensiyaca) mecliste kullanımının sağlanmasıyla ilgili şartını kabul eden ve meclisten geçiren Sanchez, şimdi de yasa dışı referandum sürecinde ceza alan ya da haklarında yasal süreç devam eden ayrılıkçı Katalan siyasetçilerin affıyla ilgili talebe olumlu yaklaşıyor.

Aşırı sağcı Vox partisi ile birer milletvekilleri olan Navarra Halk Birliği ve Kanarya Koalisyonu partilerinin dışarından desteğiyle azınlık hükümeti kurmak isteyen PP lideri Feijoo, 172 milletvekilinin oyunu garanti ederken, meclis çoğunluğu olan 176'nın gerisinde kalıyor.

Feijoo'nun 26-27 Eylül'de mecliste yapılacak oylamada güvenoyu alamaması ve Kral 6. Felipe'nin bir kez daha siyasi parti liderleriyle görüşerek hükümeti kurma görevini bu kez Sanchez'e vermesi bekleniyor.

Senato'da çoğunluk PP'nin elinde bulunuyor.

İspanya'da 27 Kasım'a kadar yeni bir hükümet kurulamazsa İspanyollar büyük olasılıkla 14 Ocak'ta bir kez daha sandığa gidecek.

23 Temmuz seçimleri sonrasında meclisin dağılımı şöyle olmuştu:

PP 137, PSOE 121, Vox 33, Sumar 31, Katalonya'da faaliyet gösteren partilerden Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) 7, Katalonya için Birlik (JxCAT) 7, Bask bölgesinde faaliyet gösteren EH Bildu 6, Bask Milliyetçi Partisi (PNV) 5, diğerleri 3.



Biden'ın "Trump 2024" şapkası sosyal medyada olay yarattı

Fotoğraf: (X/@TrumpWarRoom)
Fotoğraf: (X/@TrumpWarRoom)
TT

Biden'ın "Trump 2024" şapkası sosyal medyada olay yarattı

Fotoğraf: (X/@TrumpWarRoom)
Fotoğraf: (X/@TrumpWarRoom)

Trump'ın destekçileri, Joe Biden'ın eski başkanın kampanya ürünlerinden birini taktığı fotoğraflar internete düşünce zevkten dört köşe oldu.

Fotoğraflarda ABD Başkanı "Trump 2024" yazan parlak kırmızı bir şapka takıp gülümserken görülüyor. Trump War Room adlı X (Twitter) hesabı, fotoğrafı paylaşıp "Destek için teşekkürler Joe!" yazmakta geç kalmadı.

Bir kullanıcı "Uykulu Joe, Trump Treni'ne hoş geldin!!!!" yazdı ve bir başkası da ekledi:

Sonunda bize katıldı.

Başka biriyse Biden'ın şapkayı takmasını "tüm siyasi kariyeri boyunca yaptığı en akıllıca şey" diye niteledi.

Biden'ın kampanya ekibi, fotoğrafın arkasındaki durumu hızlıca açıklayarak, bunun ABD Başkanı'nın çarşamba günü Pensilvanya seyahatinde "iki parti arasında birliğe" teşvik amacı taşıyan spontane bir jest olduğunu söyledi.

Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Andrew Bates, olayın Biden'ın bir 11 Eylül anma töreninin ardından Shanksville İtfaiye Merkezi'ne yaptığı ziyaret sırasında gerçekleştiğini söyledi.

Bates "Biden'ın jest olarak bir şapka verdiği Trump destekçisi, ABD Başkanı'nın da aynı şekilde ona ait olan Trump şapkasını takmasını söyledi. Biden da kısa süreliğine şapkayı taktı" dedi.

İnternette paylaşılan video da Bates'in anlattıklarını doğruluyor gibi görünüyordu fakat bu, Trump destekçilerinin neşesine engel olmadı.

Bir kullanıcı, Trump'ın salı akşamı Philadelphia'da gerçekleşen başkanlık münazarasındaki yorumlarına gönderme yaparak "Bakın, Trump haklıymış. Joe Biden gerçekten Kamala Harris'ten nefret ediyor" yazdı. Kullanıcı "Size küçük bir sır vereyim" dedi.

Biden, Kamala'dan nefret ediyor. Kamala'ya dayanamıyor ama Biden 14 milyon oy aldı, onu kovdular.

Biden temmuzda başkanlık yarışından çekildiğini duyurduğundan beri Trump, ABD Başkanı ve Başkan Yardımcısı arasında anlaşmazlık olduğu fikrini yayıyor.

Eski başkan, yeni rakibi Harris'in kendisine ait birçok politikayı çaldığını iddia ederek ona bir MAGA şapkası göndermekle ilgili de şaka yapmıştı.  

Trump salı günü "Kamala artık benim felsefemi takip ediyor. Ona bir MAGA şapkası gönderecektim" demişti.

Independent Türkçe