Velid Haduri
Enerji konusunda uzman, Iraklı yazar
TT

Shell'in CEO'su Wael Sawan

2014'ten bu yana 9 yıldır Shell CEO'su olarak görev yapan  Ben Van Beurden 2022'nin sonunda görevini bırakacak. Shell Beurden’in yerine Wael Sawan'ın şirketin yeni CEO'su olarak atandığını duyurdu. Sawan, görevi 1 Ocak 2023'ten itibaren devralacak.
Wael Sawan, Arap olmayan dev bir petrol şirketinin başına geçen ilk Arap petrol uzmanı. Arap ulusal petrol şirketlerine onlarca yıldır kendi vatandaşları başkanlık ediyor, ancak bu atama diğerlerinden bir hususta ayrılıyor, o da en büyük uluslararası petrol şirketlerinden birinin başına ilk kez bir Arap uzmanının getirilmesi. 20. yüzyılın başlarından beri çift uyruklu (Hollanda-İngiltere)  şirkette bu pozisyonu kendi vatandaşları üstlendi. Bu nedenle, küresel petrol endüstrisindeki bu önemli pozisyon için başka uyruktan birinin ve özellikle de bir Arap’ın ehliyetli ve uygun görülüp atanması önemli.
Sawan şu anda Shell'de Gaz ve Alternatif Enerji Sektörü Direktörü olarak çalışıyor. 25 yıldır Shell’de çalışan Sawan bu süre içinde üretim müdürü görevini üstlendi. Ayrıca son 3 yıldır da Shell Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor. Bu görevlerinden önce Deepwater Operasyonlarından sorumlu genel müdür yardımcılığı ile Abdullah bin Hamad el-Atıyye enerji bakanı iken Shell’in Katar Gaz Grubu üyeliği ve genel müdür yardımcılığı pozisyonlarını üstlendi. Sawan, Shell ile Avrupa, Afrika, Asya ve Amerika'da çalıştı. Ras Beyrut bölgesinde doğan Wael Sawan, hem Lübnan hem de Kanada vatandaşlığına sahip. Dubai'de büyüdü ve ardından Kanada Miguel Üniversitesi'nden kimya mühendisliği alanında yüksek lisans derecesi, Harvard Business School'dan da MBA derecesi aldı.
Önümüzdeki aşamada, Sawan ve Shell, çeşitli zorluklarla yüzleşecekler ve bunların en önemlisi de enerji çağı dönüşümü ile 2050 yılına kadar sıfır emisyon hedefi. Bugünlerde bu, Shell veya diğer petrol şirketleri için yeni değil, çünkü iklim değişikliğiyle mücadele için imzalanan 2015 Paris Anlaşması'ndan bu yana enerji geçişi, büyük petrol şirketleri için bir öncelik oldu. Alternatiflerin geliştirilmesini ve iklim değişikliğiyle mücadeleyi hesaba katması için petrol endüstrisinin misyonlarını genişletme çalışmaları yıllar önce başladı. İlk olarak da petrol endüstrisiyle eşanlamlı olan gaz endüstrisine odaklanıldı. Petrol şirketleri ayrıca karbon geri dönüşümü endüstrisi ile sıfır emisyon çağının gerekliliklerine uygun bir gelecek yakıtı olarak hidrojen ve amonyak üretimine, sürdürülebilir enerjilere (rüzgar ve güneş) yönelmeye de önem veriyorlar.
Ancak bu alternatiflerle petrol şirketlerinin ilgilendikleri enerji kaynakları çeşitlense de, şirketler petrol talebinin her yıl yaklaşık yüzde 5 civarında sürekli arttığını, petrol fiyatlarının varil başına 100 dolar bandında seyrettiğini görüyorlar. Petrol talebindeki ve fiyatlarındaki bu artış petrol şirketleri için asıl kârı oluşturuyor. Bu aşamada alternatif enerjiler, karbon geri dönüşümü ekonomisi ve sıvılaştırılmış gaz endüstrisi gibi ilgi ve yatırımlarındaki çeşitliliğe rağmen, son çeyrekte 11,5 milyar dolar rekor kâr elde eden Shell de buna dahil. Korona salgını ve Ukrayna'daki savaş nedeniyle küresel enerji sektörünü etkisi altına alan telaş ve karmaşa, bu dönemde petrolün önemini artırıyor. Dolayısıyla enerji dengesinde istikrarı yeniden sağlamak için petrol ve doğal gaza acil ihtiyaç var.