Mişari Zeydi

Mişari Zeydi
Suudi Arabistanlı gazeteci- yazar

Trump'ın parfümleri ile Zelenski'nin tişörtü

Donald Trump yalnızca George Washington'dan bugüne kadar sayısı 50'ye yaklaşan Amerika Birleşik Devletleri başkanlarından biri değil. Trump aynı zamanda politik, medyatik, ekonomik, stratejik ve ticari bir “durum”dur. Amerikan başkanları arasında Başkan Trump, bugün bile hâlâ tembelliği ve…

İran nükleer dosyası ve donukluğu kırmak

Genellikle tek bir savaşı kazanmanın veya kaybetmenin değil, tüm savaşları kazanmanın önemli olduğu söylenir. Bu, bir tarafta İsrail ile birkaç saatlik doğrudan, Amerikan müdahalesi ile diğer tarafta İran arasında dönen 12 günlük savaş için de geçerli mi? Savaşın açıklanan veya zorunlu amacı,…

Steven ile top sakallı adam

Size önce kişisel bir anı, ardından da bir basın haberi aktaracağım. Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’daki seçkin kütüphanelerden birini sıkça ziyaret ederdim. Bir gün, kütüphanenin müdürü olan değerli Sudanlı dostum beni arayarak yeni çıkan kitapları haber verdi. Onun davetiyle kütüphaneye…

Pers-Roma savaşına dair dipnotlar

İslâm düşüncesi ve İslâmî ilimler alanında önde gelen isimlerden Prof. Dr. Rıdvan Seyyid, ABD ile İran arasındaki çatışmayı –ve elbette İsrail’i de kapsayan bu hattı– kadim bir tarihî dönemi hatırlatarak tarihî bir bakış açısından dikkat çekici bir tespitle değerlendirdi: ‘Pers-Roma savaşları’. …

12 günlük savaş: İsrail'in gücünün de bir sınırı var!

İran’ın nükleer tesislerine, özellikle dağların içindeki muhkem Fordo Nükleer Tesisi’ne ne ölçüde zarar verildiği konusundaki tartışmalardan uzak durarak söylersek; İran’daki siyasi rejimin imkân ve güç kaynakları büyük zarar gördü, ağır bir sarsıntıya maruz kaldı. Bu sadece nükleer zenginlik ve…

12 günlük savaşta Rusya ve Çin İran’a nasıl destek verdi?

İran ile İsrail arasında -nihayetinde ABD’nin ani ve nitelikli saldırısıyla- 12 günlük savaş son buldu. Şimdi bu savaşa dair söylenebilecek çok şey var. Söze gerek kalmadan bilinmelidir ki bu savaşın taraflarının her biri, kazanç ve kayıplarını mutlaka gözden geçirecektir: Nerede doğru yaptı,…

Gecenin ve gündüzün felaketleri

ABD açısından pazar günü şafak vakti gerçekleşen olay, İran nükleer projesine karşı hızlı ve kesin bir askeri zaferdi. İran'da iktidarda olanlar içinse, bu vaat edilen Amerikan saldırısı sonuçsuz bir saldırı ve bir savaş ilanıydı. Savaş uçaklarının en büyüğünün taşıdığı en büyük füzelerle…

Barrack ve Lübnan'ın develeri!

ABD'nin Türkiye Büyükelçisi ve ABD Başkanı'nın Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Barack değil, Batıya yönelik Lübnan ve özellikle de Hristiyan göçü kapsamında 1900 yılında ataları Lübnan’ın Zahle şehrinden Batı’ya göç etmiş Lübnanlı bir ailenin oğlu. Bu arada, bu göçün yetmiş yıl sonra patlak…

İran'daki İsrail sabahından sonra ne olacak?

Yaklaşık 200 İsrail savaş uçağı, önemli miktarda delici mühimmat, karada tehlikeli operasyonlar ve onlarca şaşırtıcı askeri, güvenlik ve teknik istihbarat detayıyla İsrail cuma günü şafak vakti verdiği sözü yerine getirdi. İran nükleer programını, füze kapasitesini ve İran’ın askeri ve nükleer…

Merhaba zombiler!

İngiliz yönetmen Danny Boyle’un ‘28 Years Later’ (28 Yıl Sonra) adlı filminin gösterime gireceği tarih olan 20 Haziran'ın yaklaşmasıyla –ki sinema yazarlarının ifadesiyle bu film beklenen büyük yapımlar arasında yer almakta– şu fikir üzerinde düşündüm: İnsanlar, ya da en azından insanların büyük…