Fayez Sara

Fayez Sara
Suriyeli gazeteci-yazar

Arap ülkelerindeki iktidar mücadelesi ve siyasi elit!

Libya'daki iktidar mücadelesine ilişkin son haberler, mücadelenin iki tarafının çözüm ve otorite çokluğuna çare bulma konusunda en ufak bir fikir birliğine sahip olmadığı yönünde. Her bir taraf, mücadeleyi kendi lehine sonuçlandırmaya çalışarak, çeşitli şekillerde mücadeleyi sürdürmekte ısrar…

Trump'ın zaferinden sonra Doğu Akdeniz

ABD seçimleri, ABD'nin 47. Başkanı olan Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın ezici zaferiyle sonuçlandı. Demokrat rakibi Kamala Harris'in 226 oyuna karşılık, Seçiciler Kurulu'ndan 312 oy aldı. Artık seçimler Trump lehine sonuçlandığı için odak noktası seçimlerden başkanın dış politika yönelimleri…

Brüksel Konferansı: Ciddi bir Suriye tartışması için olumlu bir adım

Suriye Demokratik Konseyi, konumunu güçlendirmek ve daha fazla Suriyeli güç ve şahsiyetle ilişki çemberini genişletmek istedi ki bu, Kuzeydoğu Suriye'deki Özerk Yönetim ve Suriye Demokratik Güçleri’nin siyasi cephesi olarak en önemli misyonlarından biri. Bu misyonu kapsamında da 25-26 Ekim 2024…

Bölgesel güçlerin tabakasında Suriye!

Son birkaç ayda, özellikle de son haftalarda, Suriye'nin Arap ve yabancı medyada yer alma payı arttı. Haberlere Suriye ve çevresindeki çatışmalara ilişkin analizler, raporlar, görüş yazıları, uluslararası yetkililerin, bölgesel ve büyük ülkelerin yetkililerinin açıklamaları eklendi. Suriye'nin…

Geç de olsa bir Suriye uyanışı sürecinde

Arapların ortak bir deyişi vardır; “geç gelmen hiç gelmemenden daha iyidir.” Ama şöyle demek daha doğrudur: geç gelmen, daha fazla gecikmenden daha iyidir. Bu deyişte yaptığımız düzeltmenin temeli, durumun esasında deyişin ifade ettiği gibi esas olarak kadın erkek insanlar ile sınırlı olmayıp, aynı…

Felaketten önceki çağrı!

Çevremizdeki dünyayı iki tür felaket vurur. Birinci tür, herhangi bir uyarı veya öncü işaret olmadan gelen ani felaketlerdir. Aniden meydana gelirler ve can ile mal kayıpları dahil olmak üzere beklenmedik ve tahmin edilemeyen kayıplara sebebiyet verirler. İkinci tür, olayların akışı içinde,…

Mülteciler: Avrupa politikalarının karşı karşıya olduğu meydan okuma

Son on yılda, Avrupa kıtasında İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük mülteci dalgası kaydedildi. Mültecilerin kökenleri çeşitli ve çok sayıda ancak çoğunluğunu Suriyeliler ve Ukraynalılar oluşturuyor. Suriyelilerin göç dalgası 10 yıl önce başlamışken, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı son iki…

İran'ın Suriye'nin doğusundaki pençeleri

Suriye-Irak sınır hattına paralel uzanan Doğu Suriye, önemli bir stratejik bölge oluşturuyor. Irak, İran ve Körfez bölgesine açılan bir kapı olan bölge, tam aksi yönde ise Suriye'nin iç bölgelerine ve Akdeniz kıyısındaki Lübnan'a doğru açılan bir kapı. Bölgenin yakınlarında, başta Fırat Nehri olmak…

Diasporadaki Suriyeliler: Bireysel başarı ve kolektif zayıflık!

Suriye içi ile dünyanın beş kıtasında 130'a yakın ülkeye ulaştığı söylenen diaspora ülkeleri arasında, Suriyelilerin ne kadar yayılmış olduklarına ilişkin kesin bir istatistik bulunmuyor. Kesin genel istatistikler bulunmadığından, bu konuda daha ziyade tahminlere dayanılıyor. Ancak bu tahminlere…

Suriye yapısı ve tutuklama politikasının değişkenleri

Son yıllarda Suriye savaşında karşıt güçler arasındaki askeri çatışmaların düzeyinde bir azalma görülüyor. Ancak bu dönüşüm çatışma göstergelerinin diğer boyutlarına, özellikle de Suriyelilerin ülkenin tamamını kontrol eden fiili otoriteler ile ilişkileri göstergesine olumlu yansımadı. Suriye…