Cuma Bukleyb

Cuma Bukleyb

Libyalıların ağızlarından egemenlik kelimesi çıkmıyor

Aralarındaki farklar ne kadar büyük olursa olsun, başkentler tarihsel olarak güç, otorite, para, bilim ve kültür merkezleri olmaları bakımından benzerdir. Bazılarının kökleri tarihin derinliklerine uzanır, bazıları ise daha dün doğmuştur. Bazı başkentler birçok nedenden dolayı dokunulmazlıklarını,…

Libya ikiye bölündü

Libya'nın başkenti Trablus'ta yaklaşık 3 hafta geçirdikten sonra, günlük yaşamın normalliğinin aldatıcı olduğunu ve bunun talihsiz, acı bir gerçeği, yani birleşik Libya'nın artık ikiye ayrılmış olduğunu gizleyen bir perdeden başka bir şey olmadığını kesin bir şekilde gördüm. Bunların biri doğuda ve…

Libya: Orta Çağ'a geri dönüş

“Çok yaşayan çok tuhaflıklar görür”, ancak 21. yüzyılda Libya'da görülen tuhaflıklar artık insanın yaşıyla sınırlı değil. Bugünlerde Libya'da görülen tuhaflıklar, gerçeküstücülerin dünyalarının tuhaflığını aşarak hiçbir ülkede ulaşılamayan bir düzeye vardı. Bugün Libyalılar, büyü ilminde derin…

Netanyahu ve yeni Ortadoğu yanılsaması

Yunan filozof Platon, “savaşın sonuna yalnızca ölüler tanık olur” derken haklıydı. Bu söz bizi bir gerçeğe götürüyor, o da yaşayanların savaşların trajedileri nedeniyle acı çekmeye devam ettikleridir. Ortadoğu bölgesinde ise daha iyi bir yarına dair umutların her geçen gün hızla azaldığı görülüyor…

Lübnan ve savaş çilesi

Ortadoğu'daki yarılma tarafların kapatamayacağı şekilde genişliyor. Yaklaşık bir yıl önce Gazze'de başlayan savaş Lübnan'a da sıçradı ve gelişmelerin nasıl seyredeceğini ne kimse tahmin edebiliyor, ne de bir şey yapabiliyor. Umduğumuz ama gelmeyen bir barışa veda mı ediyoruz? 2006'dan bu yana…

Amerikan öfkesinin sonbaharı

Diğer üç mevsime göre neden sonbaharın başlangıç ​​tarihi konusunda bir ihtilaf var? Yılın geri kalan mevsimlerinde bulunmayan özelliklere sahip olduğu için mi? Yoksa tarlaları sürme ve tohum ekme mevsimi olmasına rağmen, aynı zamanda diğer mevsimler arasından haksız yere öfkeyi, yaşlanmayı, sonun…

Libya: Kalenin sahibine karşı bir savaş

Burada kale ile tarihsel olarak ve halk arasında Kızıl Saray olarak bilinen Türk kalesini değil, tam arkasında yer alan ve İtalyanlar tarafından Trablus'taki İtalyan Genel Valisinin karargâhı olarak inşa edilen kaleyi kastediyoruz. Bağımsızlık döneminde İtalyanların Libya'dan ayrılmalarının…

Ukrayna'daki savaş tehlikeli bir yöne ilerliyor

Geçtiğimiz günlerde Kiev hükümetinin yeni bir cephe açarak Rus topraklarını işgal etme kararıyla Rusya-Ukrayna savaşında yeni bir aşamaya girildi. Bu, Kremlin'in hesaplarını karıştıran ani bir taktik hamleydi. Son haberlere göre Rus kuvvetlerinin Ukrayna'nın Donetsk bölgesinde ilerlemeye devam…

Tarih ve oyunları

Tarihi bildiğimizi iddia etsek, ondan çokça bahsetsek, sohbetlerimizde ya da yazılarımızda olaylarına değinsek de iddiamız terk edilmiş bir evin avlusuna asılmış bir çamaşır ipi gibi kalır. Nitekim tarihin hareket mekanizmasını bildiğimize dair iddiamız doğruysa, son dönemde ABD ve Bangladeş'te…

Libya ve yolsuzluk sisteminin büyümesi

Libya'da son dönemde iki konu kamuoyunun ilgisini çekti. Bunlardan ilki 2024 yılı idari bütçesinin açıklanması, ikincisi Ahmed es-Senusi isimli bir gazetecinin hazırlayıp sunduğu, yolsuzluk vakalarını ortaya çıkaran “Bizim Paramız” adlı televizyon programı aracılığıyla ifşa olan bir yolsuzluk…