Cuma Bukleyb

Cuma Bukleyb

Trump, ikinci devrim ve tarih

Geçtiğimiz cuma günü Beyaz Saray'daki Oval Ofis'te canlı yayınlanan basın toplantısında yaşananlar ne açıklanmaya ne de analistler arasında tartışılmaya gerek duymayacak kadar açık ve netti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin o tarihi oturumdaki durumu, kendi ayağı ile aslan inine giren…

Libya: Onuncu özel temsilci ve uzlaşı halen çok uzak!

Geçtiğimiz hafta, dünya ABD Başkanı Donald Trump'ın yarattığı siyasi çalkantı ve fırtınalarla meşgulken, BM Özel Temsilcisi Libya'nın başkenti Trablus'a geldi ve bu ülkeye, kötüleşen siyasi durumu çözme umuduyla gelen onuncu temsilci oldu. Bu umuda rağmen Libyalı yetkililerin inatçılığı ve ülkedeki…

ABD'nin Rusya'ya açılımı ve sonuçları

Başkan Trump, seçim kampanyası sırasında Amerikalı seçmenlerine verdiği, başkan seçilmesi halinde Ukrayna-Rusya savaşını mümkün olan en kısa sürede bitirme sözünü yerine getirdiği için suçlanabilir mi? Yoksa tam aksine, Trump'ın vaadini ciddiye almadıkları, Başkan Trump iktidara geldikten sonra ve…

Trump'ın ekonomik savaşı

Her siyasi dönemin kendine özgü bir ritmi ve ayırt edici özellikleri vardır. Mevcut ABD Başkanı Donald Trump'ın ikinci başkanlık dönemi de bu bağlamda değerlendirilebilir. Birçok özelliği ve yönüyle ilk başkanlık dönemine (2017-2021) benzese de, ondan farklı ve kendine özgü özellik ve…

Libya, İtalya ve Uluslararası Ceza Mahkemesi arasındaki fırtına

Deneyimlerden anlaşıldığı kadarıyla, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kurulmasının altında yatan temel amaç, siyasi fırtınalar yaratmak ve kışkırtmaktır. Zira uluslararası yargı organı olarak haritada yer aldığı günden bu yana, uluslararası medyada adı her geçtiğinde kendisine bir fırtına eşlik…

Sudan'da neler oluyor?

Patlak vermesinin üzerinden yaklaşık iki yıl geçtikten sonra Sudan'daki savaş, son günlerde bir anda Batı medyasında gündeme geldi. İngiltere'de The Times gazetesi bu savaşı “unutulmuş savaş” olarak niteledi. Aman Allah’ım! Şimdi, olan olduktan sonra ve uluslararası yardım kuruluşlarının…

Libya: Yanılsamaları geri dönüştürme oyunu

Akıllarla oynamak akıllı insanlara özgüdür. Bunlar, amaçlarına ulaşıncaya kadar insanlara hile, sahtekarlık, yalan ve aldatma yoluyla tuzak kuran kurnaz insanlardır. Bunlar deniz kıyısına bir tezgah kurup teknelere rüzgar satanlara benzerler. Bu bağlamda akla Fas'ta düzenlenen Bouznika…

Libyalıların ağızlarından egemenlik kelimesi çıkmıyor

Aralarındaki farklar ne kadar büyük olursa olsun, başkentler tarihsel olarak güç, otorite, para, bilim ve kültür merkezleri olmaları bakımından benzerdir. Bazılarının kökleri tarihin derinliklerine uzanır, bazıları ise daha dün doğmuştur. Bazı başkentler birçok nedenden dolayı dokunulmazlıklarını,…

Libya ikiye bölündü

Libya'nın başkenti Trablus'ta yaklaşık 3 hafta geçirdikten sonra, günlük yaşamın normalliğinin aldatıcı olduğunu ve bunun talihsiz, acı bir gerçeği, yani birleşik Libya'nın artık ikiye ayrılmış olduğunu gizleyen bir perdeden başka bir şey olmadığını kesin bir şekilde gördüm. Bunların biri doğuda ve…

Libya: Orta Çağ'a geri dönüş

“Çok yaşayan çok tuhaflıklar görür”, ancak 21. yüzyılda Libya'da görülen tuhaflıklar artık insanın yaşıyla sınırlı değil. Bugünlerde Libya'da görülen tuhaflıklar, gerçeküstücülerin dünyalarının tuhaflığını aşarak hiçbir ülkede ulaşılamayan bir düzeye vardı. Bugün Libyalılar, büyü ilminde derin…