Fransa’nın Yemen Büyükelçisi Jean-Marie Safa, Fransa’nın güçlü bir şekilde desteklediği Birleşmiş Milletler Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg’in yanı sıra Suudi Arabistan ve Umman’ın yürüttüğü barış çabaları sayesinde Yemen konusunda olumlu değişiklikler olduğunu söyledi.
Safa, Şarku’l Avsat’a yaptığı özel açıklamalarda şu ifadeleri kullandı:
“Yemen’de yeni bir sayfa açılmasını umuyorum. Yemen halkı savaştan bıktı ve barış içinde yaşamak istiyor. Suudi Arabistan ve Umman’ın yanı sıra tabii ki Fransa tarafından güçlü bir şekilde desteklenen BM Özel Temsilcisi’nin barış çabaları sayesinde olumlu değişiklikler olduğunu hissediyoruz.”
Safa’nın bu açıklamaları, BM Yemen Büyükelçisi’’nin, ‘askeri gerilimi azaltmak, ekonomik bozulmayı durdurmak ve sürdürülebilir bir siyasi çözümle ilerlemek için acil önlemler alınmasını gerektiren yeni bir yaklaşım üzerinde çalışıldığını’ duyurmasından kısa bir süre önce geldi.
Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi önceki gün yaptığı açıklamada ‘ülkesinin adil ve kapsamlı bir barış yaklaşımına ve güç ve servet ortaklığına ihtiyaç duyduğunu’ belirtti. Ayrıca ‘meşru hükümeti desteklemenin ve barış sürecine yönlenmeleri için Husi milislerine baskı yapmanın önemini’ vurgularken ‘uluslararası toplumu Husi milislerinin şantajına boyun eğme tehlikesi konusunda’ uyardı.
Safa, bu çabaların Husi milisler ile meşru ve uluslararası kabul görmüş Yemen hükümeti arasında ateşkese ve siyasi müzakerelere yol açması gerektiğini belirttiği açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Barışa giden yol, Yemen’de ulusal uzlaşmadan, ötekini kabul etmekten ve tüm Yemenlilerin dış aktörlere değil anavatanına sadakat göstermesinden geçer. Barışa giden yol, insani değerlere saygı ve tüm vatandaşlar arasında eşitlikten, tüm Yemenlilere hizmet eden bir devletten başlar.”
Grundberg ise Sana'a'da Husi grubu liderleriyle ‘olumlu ve yapıcı’ görüşmeler yaptığını söyledi..
Grundberg iki gün önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne verdiği son brifingde Yemen'deki genel askeri durumu büyük bir gerilim olmadığı için ‘stabil’ olarak nitelendirdi. Özellikle Marib, Taiz, Ed-Dali, Hudeyde ve Lahic’de bazı askeri faaliyetler gerçekleştirilse de cephelerde herhangi bir değişiklik olmadığını kaydetti. Milislerin Suudi Arabistan-Yemen sınırı boyunca yaptığı saldırılarda ise sivil ölümler meydana geldiğini aktardı.
Birleşmiş Milletler Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, ‘yeniden başlayacak herhangi bir şiddet döngüsünün insanları ciddi şekilde etkileyeceği’’ konusunda uyarıda bulunarak tarafları, ‘geçmiş dönemde tanık oldukları görece sakin dönemi uzatmak için aralıksız çaba göstermeye’ çağırdı.
Fransa’nın Yemen Büyükelçisi Jean-Marie Safa, Şarku’l Avsat’a konuştu: ‘Suudi Arabistan ve Umman'ın çabaları sayesinde Yemen konusunda olumlu değişiklikler var’
Safa, ulusal uzlaş ile barışa ulaşmanın önemini vurguladı.
Perşembe, 19 Ocak, 2023 - 10:15

Fransa’nın Yemen Büyükelçisi Jean-Marie Safa. (Fotoğraf: Nevaf el-Mutayri)

Riyad/Abdulhadi Habtur