İmil Emin

İmil Emin
Mısırlı yazar

İlk yüz günden önce yeni ABD

Amerika Birleşik Devletleri'nde yönetiminin gidişatını değerlendirmek, içerideki yönetim anlayışını, dış politikalarının çehresini ve karakteristik özelliklerini bilmek için yeni başkana, 100 gün süre verilmesi adettendir. Ne var ki Trump'ın ikinci dönemindeki düşünce tarzının, federal bürokrasinin…

Rutte-Trump: NATO ve ince çizginin sonuçları

“Sanırım bir sonraki zirve öncesinde sizinle birlikte çalışarak, sizin liderliğinizde yeniden canlandırılmış bir NATO'ya sahip olduğumuzdan emin olmak istiyorlar.” NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, geçen perşembe günü Beyaz Saray'da ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı dostane görüşmede bu sözleri…

Suudi Arabistan'ın dengeli uluslararası ilişkileri ve küresel krizleri çözüme kavuşturma titizliği

Bu satırlar yayınlandığında, Rusya-Ukrayna arasındaki saçma savaşı sona erdirecek bir ateşkes ve müzakere sürecinin başlaması yolunda çoktan bir adım atılmış, uluslararası ilişkilerde yeni bir sayfa açılmış ve ABD Başkanı Donald Trump'ın bahsettiği Üçüncü Dünya Savaşı hayaletini ortadan kaldıracak…

Muhafazakar ABD: Altın çağ mı?

ABD Başkanı Donald Trump, Başkan Yardımcısı J.D. Vance ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski arasında Beyaz Saray'da geçen fırtınalı görüşmenin haberi, okuyucuya ABD'nin önümüzdeki dört yıl içinde nereye gittiğini gösteren diğer birçok önemli olayın önüne geçti. ABD'nin 1970'lerin…

En büyük kaybeden kim: Ukrayna mı, Avrupa mı?

Bugünlerde Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri operasyonunun 3. yıl dönümünden geçiyoruz. Yıldönümünde herkes, aynı zamanda hem dikkat çekici hem de tehlikeli bir soru işaretinin önünde duruyor: Bu absürt savaşta en büyük kaybeden kim? Ukrayna mı Avrupa mı? Rusya Federasyonu'nun ister ABD…

Washington ve Birleşmiş Milletler'in geleceği

ABD'de bir kez daha Birleşmiş Milletler'in (BM) geleceğine ilişkin sesler yükseliyor; Cumhuriyetçiler, yüzyıllardır pek çok ulusun ve halkın hayali olan bu kurumun geleceğine ilişkin ilginç ve potansiyel olarak tehlikeli bir görüşe sahip görünüyor. Peki bu konuşmayı gerektirecek ne oldu? …

Washington – Moskova: Buzların çözülmesi ve dünya barışı

Başkan Trump'ın arkasındaki beyinler, geleceği tahmin etmenin en iyi yolunun onu üretmek olduğunu, gerçeklerle savaşmanın yararsız ve beyhude, onlarla yüzleşmenin ise çözüm olduğunu, bu gerçekler arasında nükleer bir devleti, üstelik herhangi bir devleti değil, Rusya'yı yenmenin imkânsız olduğu…

Paris – Münih, NATO ve gerçeklik anı

ABD'nin Mihver devletlerini yenmede önemli rol oynadığı İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana 80 yıl geçti. Savaştan sonra 1949'da NATO'nun ortaya çıkması ve yükselişe geçmesiyle Atlantik'in iki yakası arasındaki ilişkiler güçlendi. NATO, Soğuk Savaş'ın sürdüğü 40 yıl boyunca Varşova…

Gazze ve Suudi Arabistan'ın yumuşak diplomatik gücünün açıklaması

Suudi Arabistan'ın açıklaması, ABD Başkanı Donald Trump'ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile birlikte düzenlediği basın toplantısında açıkladığı Gazze Şeridi'ne ilişkin son ABD tutumunun ardından geldi. Trump'ın önerileri, 1948'de İsrail Devleti'nin kurulmasından, İbrani devletinin…

Harari: Bilgi ağları ve insanlığın sonu

Bilgi devrimi ve elektronik ağların sonucu olarak insanlığın son bulacağına dair ürkütücü söylemler bir kez daha yaygınlaşıyor. Bu, Amerikalı siyasi sosyolog Francis Fukuyama'nın 1990'ların başında “İnsan Ötesi Geleceğimiz Biyoteknoloji Devriminin Sonuçları” adlı kitabında yaptığı bir başka…