İmil Emin
Mısırlı yazar

Çözüm, etik iş birliğidir

ABD Ortadoğu bölgesinden ne istiyor? Kalmak mı istiyor, yoksa sonsuza kadar ayrılmayı mı düşünüyor? Washington özellikle şimdi, siyasi bir huzursuzluk ve ekonomik çalkantı içinde yaşarken bir karar veremiyor gibi görünüyor. Amerikan siyasetinin babası ve kurnaz siyasetçisi Henry Kissinger,…

2024: Yapay zekâ ve deepfake

Yapay zekanın fikir babalarından Geoffrey Hinton, Mayıs ayı başlarında yapay zekâ tehlikesine dikkat çekmek için Google'dan istifa ettiğini duyurdu. Hinton’un büyüklüğü ve belki de ‘felaketi’, yapay sinir ağları geliştirme konusundaki çalışmasının modern teknoloji dünyasında devrim yaratmasıdır…

Ferguson ve Johnson: ABD kutbunun batışı

Bu satırlar, ABD’nin borcu ve Bretton Woods sisteminin sonu hakkındaki bir önceki makaleyi tamamlayıcı niteliktedir. Bu makalede, bir dizi güvenilir Batılı tarihçi ve düşünürün zihinlerinde bir tur atarak Amerikan imparatorluğunun geleceğini keşfedeceğiz. Kuşağının en parlak İngiliz tarihçisi…

Kutup filleri Sudan çimenlerinde

1952'de, teoloji ve etik alanında çalışmalar yapan uluslararası ilişkiler uzmanı Reinhold Niebuhr (1892-1971), Soğuk Savaş'ın galibinin kaçınılmaz olarak, uluslararası kavramlarla güç kullanımı şeklinde ortaya çıkan ancak bu gücün zamanla adaletin temel kaidelerini delecek kadar üstün bir hale…

Washington, BM’yi neden dinliyor?

Ekim 2013'ün sonlarında, ABD Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) BM’nin uluslararası iletişim trafiğini izlediğini ve müdahale ettiğini belirten bir raporun ardından BM yetkilileri, ABD'nin BM iletişim trafiğini izlememe sözü verdiğini bildirmişti. Alman Der Spiegel dergisi aynı yılın ağustos ayında,…

ABD ve Thomas Jefferson’a duyulan ihtiyaç

İrlandalı ünlü yazar George Bernard Show’un en çok hatırlanan sözlerinden biri şudur: Fırtınada insan en yakın limana sığınır. Acaba çözülen Amerikan imparatorluğunun, kendisini güçlü bir şekilde vuran şiddetli fırtına geçene kadar hangi limana demirlemesi gerekiyor? Yakın tarihten Henry Kissinger…

ABD sızıntıları: Yeni bir Pollard mı yoksa başka bir Snowden mı?

Amerika Birleşik Devletleri istihbarat servisleri düzeyinde bir iç çatışmalar çemberine girdi ve çatışma siyasi entrikalardan istihbarat sızıntıları alanına mı kaydı? Son yazımızda Amerikan Pandora'nın Kutusundan bahsetmemizin üzerinden birkaç gün geçmeden, ABD Savunma Bakanlığı'nın sırlarıyla…

ABD, Pandora'nın kutusunu mu açtı?

“Komünist Demokratlar, ABD’yi ele geçirme savaşlarında yolları üzerinden duran tek kişi olduğu için Başkan Trump'ı tutukladı. Onu asla terk etmeyeceğiz”. Bu, eski ABD başkanı Donald Trump'ın Salı günü New York mahkemesindeki duruşmasının ertesi günü Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Marjorie…

Arap-Çin ilişkileri: Ortaklığın güçlendirilmesi

Arap-Çin ilişkileri bahsi bugünün konusu değil, köken olarak da yeni değil, tarih boyunca iki büyük medeniyeti birbirine bağlayan bağlardan, tarihin yollarında karşılıklı yaratıcı çıkarlardan, eski tarihçilerin kitaplarında bahsettikleri görüşlerden bahsediyoruz. Örneğin, İbn Sâid olarak bilinen…

Diplomatik ve soğuk değil nükleer ve sıcak

Uzun ömrünün 100’üncü yaşının eşiğinde, ABD siyasetinin piri ya da tilkisi, hâlâ ses getiren açıklamalar yapıp gürültü yaratabiliyor. Henry Kissinger, Washington ile Pekin arasındaki yeni soğuk savaşın altmışlardan seksenlerin sonlarına kadar süren bir öncekinden daha güçlü olacağı konusunda ikaz…