İmil Emin
Mısırlı yazar

Expo 2030: Suudi Arabistan diplomasisinin dinamik zaferleri

Suudi Arabistan Krallığı, 1852 yılında Londra'da başlayan en eski ve prestijli uluslararası fuarın (Expo) organizasyonunu kazandı. Bu, duyuru ve kazanma sevincinin ötesinde, kendisini oldukça derinlemesine konuşmayı teşvik ediyor. Riyad, görkem basamaklarını tırmanmaya yönelik değişim ve…

Hollanda depremi Avrupa'yı etkileyecek mi?

Geçen hafta Hollanda'da yapılan parlamento seçimlerinde zararlı radikal eğilimleriyle tanınan Geert Wilders'in liderliğindeki Hollandalı sağcı Özgürlük Partisi sandıktan birinci çıktı. Aslında yaşananlar aşırı sağın büyük zaferiydi ve sadece Hollanda'yı etkilemeyen ciddi bir siyasi deprem olarak…

Biden-Cinping zirvesi: Pragmatik sakinlik

Tüm dünya, Kaliforniya'daki Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi’nin oturum aralarında Çin Devlet Başkanı'nın ABD Başkanı ile görüşmesini bekliyordu. Ancak dört saatlik diyaloğun sonucunda ABD Başkanı Joe Biden, belki de farkında olmadan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i daha önce de…

Guterres krizi mi yoksa Birleşmiş Milletler krizi mi?

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri, 7 Ekim’den bu yana Gazze’de yaşananlara ilişkin açıklamaları nedeniyle bir krizin içine mi girdi? Yoksa aslında kriz kendisini aşarak BM’nin çehresinde yaşlanma belirtileri görüldüğü iskelet yapısına mı uzanıyor? Antonio Guterres, yaşananların…

Riyad Zirvesi: Taktik konular ve stratejik çizgiler

Bu yazı yayınlandığı sırada Riyad, Gazze'de yaşanan olayların önemine uygun olarak Arap dünyasını istisnai ve alışılmadık bir zirvede bir araya getirmiş olacak. Arapların geçtiğimiz aydaki çabaları boşa gitmedi; uluslararası ve bölgesel taraflarla etkili iletişime olanak tanıyan bir diplomatik…

Ortadoğu krizine ilişkin Amerikan senaryoları

Geçtiğimiz hafta ABD'de yaşanan yoğun tartışmalar, Gazze'deki mevcut savaş krizi ve askeri çatışmaların sona ermesinin ardından Gazze'nin akıbeti konusunda ABD'de derin bir kaygının oluştuğunu gösterdi. Soruların çıkış noktası: Hamas'ın ve askeri yapısının yıkılmasından sonra Gazze'nin siyasi…

Washington Haass'ın tavsiyesini dinleyecek mi?

New York'taki Amerikan Dış İlişkiler Konseyi'nin uzun süredir onursal başkanı ve Amerikan dış politikasının düşünürü ve beyni olan Richard Haass, Amerikalıların akıllı ve sağduyulu olduğu üzerinde hemfikir olduğu isimlerden biri. Haass, gençliğinden beri Ortadoğu ve onun bitmek bilmeyen…

Ortadoğu, ABD'nin bölünmesini derinleştiriyor mu?

Amerikan toplumunun, Ortadoğu'daki son savaşın ardından; siyasi ve sosyal, ideolojik ve sanatsal, medya ve edebiyat gibi birçok düzeyde çatışmaların derinleşmesine yol açacak herhangi bir sebebe ihtiyacı var mı? Kesin olan şu ki ABD hiçbir zaman kendi içinde bugünkü kadar bölünmemişti. Herkes…

Zorla göç ettirme ve sert diplomasi!

1948 yılında (halen iltica ettikleri ülkeler veya barınak ve sığınaklar arasında ne yapacaklarını bilemeden dolaşan) yaklaşık 750 bin kişinin zorla göç ettirilmesinin ardından, Filistin meselesi, bazılarının yaklaşık 2,3 milyon insanı Gazze'den zorla göç ettirmeye çalışması ile ikinci bir Nekbe’nin…

Rusya ve Gazze: Kutupsal pragmatik durumlar

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, pazartesi akşamı Mısır, Suriye, İran ve Filistin liderleriyle yaptığı telefon görüşmelerinde, Gazze Şeridi'nde sivil kayıpların sayısındaki feci artıştan duyduğu endişeyi dile getirdi. Putin, İsrail ile Hamas hareketi arasındaki çatışmanın ilerlemesinden ve…