Muhammed Ali Sekkaf

Muhammed Ali Sekkaf
Yemenli yazar

Batı'nın Ukrayna ve Filistin konusunda çifte standartlı tutumu

2023 yılı, Batı'nın Rusya-Ukrayna çatışmasına ve İsrail'in Filistin'deki katliamlarına yönelik farklı tutumları arasındaki geniş mesafeyi ve çifte standartlı söylemini açığa çıkardı. Rus güçleri 24 Şubat 2022'de Ukrayna topraklarını işgal etmeye başladı ve 7 Ekim 2023'te Filistin direnişi de…

ABD vetosu sonrası yansımalar!

ABD'nin 6 Aralık'ta insani nedenlerle Gazze savaşında ateşkes çağrısında bulunan tasarıyı veto etmesinden sonra ne olacak? Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ender ve istisnai bir şekilde, BM Güvenlik Konseyi'nin Gazze krizi ve insani yansımalarını görüşmek üzere toplanmasını…

Macron, Fransa'nın Arap dünyasındaki konumunu nasıl eski haline getirebilir?

Son yazımızda Gazze-İsrail savaşı krizinde Macron’un politikasının tereddütlü pozisyonlarından bahsetmiştik ve yazının sonunda, Macron’un krize ilişkin politikasındaki bu tereddüdün sebeplerini sorgulamıştık. İspanya ve Belçika başbakanlarının, Avrupa Birliği'nin bir Filistin devletinin kurulmasını…

İsrail’in Guterres’i ve Birleşmiş Milletler’i hedef alması ne anlama geliyor?

“Yüzde 99 benimleysen, o zaman benimle değilsin.” (Eski İsrail Başbakanı Golda Meir). Birleşmiş Milletler’in (BM) eski Genel Sekreteri Dr. Boutros Boutros-Ghali’nin ‘Cam Evde 5 Yıl’ adlı kitabında dile getirdiği bu sözler, İsrail’in dış taraflarla olan ilişkilerinde ve pozisyonlarında değişmez…

Gazze savaşında Batı’nın paradoksları

Batılı ülkelerde İsrail’in Gazze’deki Filistin halkına karşı yürüttüğü savaş konusunda, eşi benzeri görülmemiş bir şekilde, neredeyse resmi bir fikir birliği varken, dünyanın geri kalanında; Asya, Afrika ve Latin Amerika’da bu savaşla ilgili tutumlar farklılık gösteriyor. Bu bölünme, 2. Dünya…

OAPEC, petrol ve 1973 Arap-İsrail Savaşı

6 Ekim 1973'te patlak veren Arap-İsrail Savaşı (Ekim Savaşı), bunu beklemeyen İsrail ve müttefikleri, özellikle de ABD’ye karşı askeri çatışmalar açısından en büyük sürprizi temsil ediyordu. En büyük şoku ise petrol üreticisi ülkelerin 17 Ekim 1973'te aldıkları petrol kararları ile yaşadılar…

Fransa'nın Nijer'den çekilmesinden sonra ne olacak?

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 24 Eylül Pazar akşamı Fransız televizyonuna verdiği röportajda, Fransa'nın Nijer büyükelçisinin Paris’e döneceğini, Fransız kuvvetlerinin de yıl sonuna kadar Nijer'den ayrılacağını duyurdu. Konuşması sırasında acı duyduğu, bizzat kendisine yöneltilen bir…

G20 ve BRICS toplulukları ile jeopolitik boyutları

Geçtiğimiz ağustos ayının sonunda Güney Afrika’nın Johannesburg şehrinde BRICS grubunun on beşinci zirvesi düzenlendi. Bu eylül ayında ise dünyanın dört bir yanından üst düzey devlet başkanları ve başbakanlar, G20’nin yıllık zirvesi için Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de bir araya geldi…

Fransa niçin Afrika’dan peş peşe tokatlar yiyor?

Geçtiğimiz 26 Temmuz’da yaşanan Nijer darbesi şokunun üzerinden yaklaşık bir ay geçtikten sonra, 30 Ağustos’ta Gabon Cumhurbaşkanı da devrildi. 2020-2021’de Mali’de ve 2022’de Burkina Faso’da yapılan önceki askerî darbeleri de unutmayalım. Fransa’nın eski sömürgelerindeki tüm bu darbeler niçin?…

BRICS genişlemesinin jeopolitik boyutları

BRICS Grubu, Güney Afrika'nın Johannesburg şehrinde gerçekleştirilen 15. Zirvesi’nin sonunda 1 Ocak 2024 itibarıyla Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, İran, Arjantin ve Etiyopya'yı gruba katılmaya davet etti. BRICS'in bu genişlemesi, ilk zirvesinin Haziran 2009'da bir Rus…