Eldar Hasanoğlu
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, İslami İlimler Fakültesi

Kürt Yahudiler

Yahudilik ve Kürtlük iki farklı etnik kökeni ifade eder. Ancak Ortadoğu’da Kürt Yahudiler veya Yahudi Kürtler diye bilinen karma bir kimlik de mevcuttur. Bu karma kimlik, Kürtlerin Musevi inancını benimseyerek zaman içerisinde Yahudileşmeleri gibi, İsrailoğulları’nın da Kürtleşmeleri sonucunda…

​İslamiyet’te Kudüs

Kudüs şehri, İslam’da özel bir konuma sahiptir. Müslümanlar, hicretin 16. ayına kadar bu şehre dönerek namazlarını kılmış, burası ilk kıble olmuştur. Ayrıca, şehir İsra ve Miraç mucizesine şahit olmuştur. Süleyman Mabedi’nin zemininde inşa edildiğine inanılan Mescid-i Aksa ve Hz. Peygamber’in (s.a…

Hıristiyanlığa göre Kudüs

Yahudilik ve İslam gibi Hıristiyanlık da Kudüs’ü kutsal şehir sayar. Hıristiyanlar bu şehri dünyanın merkezi, Hz. Âdem’in yaratıldığı ve gömüldüğü yer, İsa Mesih’in izlerini taşıyan şehir olarak görürler. Kudüs’ün Hıristiyanlıktaki önemi, İsa Mesih’in çocukluğundan ölümüne hatta ölümden dirilip…

Yahudiliğe göre Kudüs

Kudüs veya İbranice adıyla Yeruşalayim/Yeruşalim, Yahudiler için kıble ve kutsal bir şehirdir. Yahudilerin kıblesi sayılan Süleyman Mabedi’nin bir zamanlar inşa edildiği bu şehir, İsrailoğulları’nın hem dini hem de politik merkezi olmuştur. Yahudilik’te Kudüs’le ilgili sayısız menkıbeler mevcuttur…

Eski Dünyada Kudüs: Uru-Şalim

Kudüs, coğrafi olarak doğudan batıya, kuzeyden güneye dünyanın merkezinde bulunur. Ayrıca, bu şehir inanç ve stratejik konum açısından da dünyanın en önemli noktalarından biridir. Ortadoğu kökenli Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam dinlerinin kutsal mekânlarından olup mübarek kabul ettikleri bir…