Mustafa Fahs

Lübnan: İç ve dış kavşaklar

Lübnan'da muhalefetin çoğunluğu ile iktidar kesimlerinin bir kısmı, eski Maliye Bakanı Cihad Azur'un Cumhurbaşkanlığı’na aday gösterilmesi konusunda uzlaştı. Elysee Sarayı ise eski Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian'ı Cumhurbaşkanı Macron’ın Özel Temsilcisi olarak atayarak, adeta krizde…

Beyrut: Paris ne üzerine bahis oynuyor?

Paris şimdiye kadar Lübnan’da cumhurbaşkanlığı teklifinden geri adım atmaya hazır görünmüyor. İsteksiz adayı eski Bakan Süleyman Franciye, şimdilik üzerinde karar kılınan isim. Baabda Sarayı'na gelişinin zorluğuna dair aldığı yerli ve yabancı mesajlara rağmen Elysee Sarayı sakinleri umudunu…

Lübnan: Rejim Başkanlık ve ölüm kalım savaşı

Bir adayın (Haret Hreik - Paris) şansının en düşük seviyelere indiği açıkça görünüyor. Son günlerde, özellikle Şii ikilinin (Hizbullah ve Emel Hareketi) eski Bakan Süleyman Franciye'yi cumhurbaşkanlığına aday göstermesine karşı çıkan Hıristiyan güçlerin tutumunda herhangi bir değişiklik kamuoyuna…

Lübnan ve ulaşılamayan çözüm

Yabancı ve yerel tarafların çoğu, Lübnan’da cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık makamlarındaki anayasal boşlukları bitirecek siyasi bir açılıma yakında ulaşma olasılığını düşük görüyor. Şu ana kadar olgunlaşmış bir çözüme ulaşılamaması, ülke içindeki keskin bölünmeler ve ülke dışındaki ihtilaflarla…

Lübnan: Ekonomisiz siyaset, siyasetsiz ekonomi

Lübnan'daki iktidar sistemi, zaman ve pozisyonları önceden tahmin etme ve erteleme politikasında ustalaştı. Devletin ve kurumlarının çöküşüne rağmen hala dışarıdaki varlığı ile içeriyi ipotek altına alıyor. Belki de hızlandırılmış bölgesel uzlaşmalar, Lübnan'ın cumhurbaşkanlığı seçimlerine ve…

Paris Lübnan krizinin bir parçası mı oluyor?

Fransa’nın Lübnan’ın iç işlerine karşı siyasi yükümlülüklerinden ilk vazgeçişi değil. Ancak bu sefer uluslararası yükümlülüklerini de terk ederek başkanlık boşluğunu sona erdirmek için bölgesel ve uluslararası ortakları karşısında verdiği sözlerden döndü. Bunlar göz önüne alındığında, Lübnan…

Lübnan... Rejim ve Pekin yansımaları

Lübnan'daki iktidar rejimi, Pekin'deki Suudi Arabistan-İran anlaşmasını ülkedeki çözüm yaklaşımını benimsemenin önünü açmanın bir yolu olarak değerlendirmekte acele etti. Tamamen gizlilik içinde gerçekleşen, uluslararası ve bölgesel siyasette etkili olan büyük ülkeleri şoke eden anlaşmanın şartları…

Kiev ile Şam arasında Lübnan’ın çöküşü

Lübnan’ın ulusal para birimi, Amerikan doları karşısında serbest düşüşe benzer şekilde değer kaybediyor. O kadar ki dolar kurunun altı sıfırı aşması, artık gerçekçi ve yakın bir fikir. Merkez Bankası, döviz kurunu kontrol edemez hale geldi. Yüksek maliyet ve hükümetin en temel yaşam gereksinimleri…

Boşluk ile boşaltma arasında Lübnan

Kuruluşundan bu yana Lübnan tarihinde hiçbir siyasi sınıf, ulusal kamu meseleleriyle; özellikle de vatandaşların geçim meselelerinde veya devlet idarelerini ilgilendiren ilişkilerinde bu denli pervasızlığa ulaşmamıştı. Askıya alınan Lübnan’daki iktidar sistemi, geçtiğimiz Ekim ayından bu yana…

Hamaney, Musevi ve Sovyet şüphesi

İran’ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney’in, İran'ın konumu ve bölgesel-uluslararası rolü konusundaki jeopolitik hedeflerini simgeleyen Rusya ile müttefiklik seçeneğine tutunduğu kadar, bu seçenek biraz da stratejik hedeflerinin yanı sıra bilişsel, sosyal ve kültürel arka planı içeriyor. Aynı…