Mustafa Fahs

Mustafa Fahs

İki gelgit arasında Lübnan: Gücü dağıtmak ya da toplamak

Böylece sorun çözüldü ve Lübnan Ordu Komutanı Joseph Avn'ın seçilmek için anayasal olarak gerekli çoğunluğu elde etmesinin ardından ulusun temsilcileri bir cumhurbaşkanı seçti. Temkinli bir uzlaşı ile gelmesi, sistemin dışında olduğu için gelişi konusunda iyimser olan Lübnanlıların büyük bir…

Güney Lübnan... Güvensiz anlaşma

Lübnan Ulusal Haber Ajansı (NNA) dün sabah (Perşembe), İsrail işgal ordusunun Litani Nehri'nin güneyindeki bölgelere, Litani Nehri'nin yatağına yakın Adşit el-Kusayr ve Kantara köylerine ve Vadi el-Huceyr'e doğru yeni bir saldırı gerçekleştirdiğini bildirdi. Bu gelişme, Al Arabiya'nın Tel Aviv'in…

Tel Aviv-Şam… Garantilerin çöküşü

Suriyeli muhaliflerin başkent Şam'a girip Beşşar Esed rejimini devirdiği andan itibaren Tel Aviv, Suriye devletine karşı karadan, havadan ve denizden yürüttüğü askeri operasyonları yoğunlaştırdı. Bu dramatik gerilim, Tel Aviv'i Şam'a doğru karadan ilerleme olasılığı da dahil olmak üzere böylesine…

Ukrayna... Bin günden sonra

ABD Başkanı Joe Biden, Kiev'e tarihi komşusu Moskova ile arasındaki savaşın bin günü boyunca alamadığını şimdi verdi. Amerika'nın Ukrayna savaşındaki ertesi günü, çoğu iyimserin bu savaşın sona ereceğine dair beklentilerinin aksine geldi ve ABD'nin savaşa yönelik tutumunun Beyaz Saray yönetiminin…

Sistani ve devlet otoritesi

Dünya genelindeki Şii Müslümanların en yüksek otoritesi Ali es-Sistani alarm zilini çaldı. Bu, sanki devlet ve halk olarak Iraklıların yansımalarını kaldıramayacakları zorlu bir hadise yaşanmadan önce son kez çalınan bir zil gibi görünüyor. Potansiyel tehlikeler Sistani'yi uzun bir sessizliğin…

Kalibaf... Lübnan'daki varlık ve formül ikiliği üzerine

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf bizi bağışlasın, çünkü onun güçlü nüfuzu, parçalanması zor ve bölünmesi kolay olan Lübnan ve yapısı hakkındaki zayıf bilgisini telafi edemiyor. Bu nedenle Sayın Kalibaf, rejiminizin, devriminizin veya devletinizin Lübnan'daki güçlü varlığı veya…

Acı dolu yolculuklarımızdan bir hatıra

Bu yerinden edilmeyle ilk kez karşılaşmıyoruz ve son da olmayacak. Ancak kader bize bunun en uzun yerinden edilme dönemimiz olabileceğini ve yakın zamanda büyüdüğümüz evlere geri dönemeyeceğimizi söylüyor. Geri dönmek için bir mucizeye bile ihtiyacımız olabilir. Bu kez barınağımız yok, bizi kışın…

İran… İçeride ve dışarıda sabite ve değişkenler arasında

İran rejimi 1979 yılında kurulduğundan bu yana belki de ilk kez kendisini bu kadar karmaşık ve zor sorularla karşı karşıya bulmuştur. Bu geniş kapsamlı sorular, rejimin doğasından, özünde dış faktörlerle bağlantılı olan geleceğine, yani İran'ın son değişimlerin tehlikeye attığı nüfuzunu sürdürme…

Tahran ve Tel Aviv… Gerilimi artırma yolu

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu süreç üzerindeki kontrolünü kaybetti ve çatışmayı daha önce görülmemiş seviyelere çıkararak Tahran'ı misilleme yapmaya zorladı. Tahran'ın misillemesi kısıtlı olsa da sonuçları öyle olmayacak. Netanyahu İran'ı yaklaşık bir yıldır kaçındığı adımları atmaya zorluyor…

İran savaş istemiyor

Lübnanlı aktivistler “Lübnan savaş istemiyor” sloganını benimsediklerinde İran ekseninin destekçileri ya da Hizbullah'ın 8 Ekim'de başlattığı “destek savaşının” savunucularının ihanetle suçlama ve kötüleme kampanyasına maruz kalmışlardı. Bu kişiler, çoğu Lübnanlıya ve hatta şu anda İran'ın Güney…