Semir Ataullah

Semir Ataullah
Lübnanlı gazeteci - yazar

Başarısızlık başarının zirvesidir

Aileler arasında nesilden nesile aktarılan pek çok meslek vardır. Sanayici aileler, gazeteci aileler, hukukçu aileler ve diğerleri. Gazeteci ailelerin en ünlüleri Mısır'daki Tekla ailesi (el-Ahram), Emin ailesi (el-Ahbar) ve Lübnan'daki Tueni ailesidir (en-Nehar). Yıllar içinde birçok basın…

Edebiyat limanları

Yazarların ve şairlerin kurduğu birçok şehir bulunmaktadır. Tarihte filozoflar tarafından kurulmuş bir şehir vardır ki, o da Atina'dır. Burada aynı dönemde, aynı düşüncede, aynı ekolde, benzerleri görülmemiş bir üçlü buluşmuşlardır; Platon, Sokrates ve Aristoteles. Roma hatiplerin, Sezarların,…

Sürgünden dönüş

Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara'nın Şam'daki geçici otoritenin başına geçmesinden bu yana pek çok insan evlerine ve yurtlarına dönmeye başladı; bunların arasında elbette her kesimden gazeteciler ve yazarlar da var. Bu “dönüş edebiyatı” geri dönenlerin üsluplarıyla karakterize edilir; keskin, son derece…

Tek halk ve pek çok göç

Lübnan yüksek diplomasisinin kurucuları arasında Lübnan'ın Londra büyükelçisi Nedim Dimeşkiye de vardı. İç savaşın başlangıcında, özellikle Suriye ile ilişkiler konusunda sivil ve askeri yetkililer arasında ayrışma yaşanmıştı. Dimeşkiye, Suriye ile ilişkileri savunanlar arasındaydı ve bunu coğrafi,…

Arap sorunu

1967’deki yenilgiden sonra cumhurbaşkanı Cemal Abdunnasır kendini savunmak için şöyle demişti: “Biz onların doğudan gelmelerini bekliyorduk ama onlar Batı'dan geldiler.” Bu, yaşanan dehşete gerekçe olarak söyleyebileceği hiçbir şey olmayan, acı çeken bir adamın ifadesiydi. Suriye Devlet Başkanı…

Bu söylenebilir

Gazetecilikte ilk dersler güvenilirlikle başlar. Haberi yapan yalan söylerse, iş biter. Bir gazete bir haberi üç kez uydurursa, bunu satıcıya sormak boşunadır. Büyük gazetecilik örgütleri bir sözlük ya da kelime kullanım kılavuzu geliştirmiştir, çünkü yanlış kullanım kovuşturmaya yol açabilir…

Karşı seyahat

Lübnan'da her dönem bir iç savaş yaşanır. Her savaşın birçok sloganı ve tek bir talebi vardır: ‘Mevcut havaalanından başka bir havaalanı.’ Büyük bir grup vatandaşın geri kalan vatandaşlardan kaçmasını kolaylaştıran bir havaalanı. Şu anda havaalanı Şiilerin etki alanında. Bu nedenle Kuzey Lübnan…

Ve Alman soğanı...

2006 yılında Nobel ödüllü Alman yazar Günter Grass, “Soğanı Soyarken" başlıklı bir otobiyografi yayınladı. Bu otobiyografide çocukluğunu, ardından İkinci Dünya Savaşı sırasındaki gençliğini, hayatın tıpkı soğan kabuklarını katman katman soyarken her katman ile bir gözyaşının akması gibi, nasıl…

Patlamalarla dolu bir dünya

Donald Trump'ın ikinci başkanlık dönemi henüz bir ayını doldurmadı ama tüm dünya onun önünde ve etrafında ‘patlıyor’. Bu nakış gibi işlenmiş ve süslenmiş sorunlar ve krizler yolunda dikkat çekici olan şey, ABD'nin düşmanlarından ziyade dostlarını hedef almasıdır. Trump, tarihi ve değerli bir olay…

Satılık veya kiralık

Başkan Trump dünyayı şaşırtan ve bazen de dehşete düşüren fikirlerini nereden alıyor? Bunu bilmek için biraz hassasiyet gerekiyor. Gazze Şeridi'ni yeniden inşa edilip bir turizm merkezine dönüştürüldükten sonra ABD kontrolü altına girmesi gerektiğini açıkladığında, herkes bu fikri ilk kimin…