Bugün Henry Kissinger 100’üncü yaşdönümünü, hayattayken ve genellikle 100’üncü yıldönümlerinde adet olduğu üzere onu ananlarla değil, bu yaşını onunla birlikte kutlayanlarla kutluyor. Nazi Almanya'sından kaçan bir mülteci olarak başlayıp, ardından Amerikan ordusunda bir asker, sonra Harvard'da…
Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Mario Vargas Llosa, Şarku’l Avsat yazarları arasına katıldığından beri, ben de tabii ki onun okuyucularından biriyim. Çok okunmak yahut takipçilerinin fazla olması onun için bir sınav değil. Çünkü o, etiketlerin üzerinde. Ancak bu çok kültürlü yazarın gündeme getirdiği…
Geçen hafta ‘İndira böyle söylemişti’ başlığı altında, İndira Gandi'nin en önemli çağdaş kadın siyasetçi olduğunu yazmıştım. Makale yayınlandıktan sonra kendi kendime, Ruşdi Maalouf'un bana öğrettiği basında ‘üstünlük karşılaştırması yapmama’ kuralı nereye gitti diye sordum. Bu kurala göre ne ‘en…
İndira Gandi’nin dünyada iktidara gelen kadınlar arasında tarihi kültür ve siyasi farkındalık açısından bir eşinin olduğunu sanmıyorum. Tabii ki bu sözler risk içeren, profesyonellik ve nesnellikten uzak ifadelerdir. Bu yüzden, modern tarihin diğer kadınlarına haksızlık sayılabileceğinden şahsi bir…
Semir Ataullah
Ordu ve siyasetle sorunumun tam olarak ne zaman başladığını hatırlamıyorum. Gençlik yıllarında, askerlerin savaş zamanlarında kahraman, barış zamanlarında asil olduklarını öğreniriz. Bazıları sivillerin hayatında ve vatanların selametindeki üstün rollerinin takdiri olarak ‘Amiral’…
Edebiyat dünyasında, en azından Rusya'da, Aleksandr Puşkin'in şiirin babası ve prensi, Leo Tolstoy'un ise romanın şövalyesi ve ustası olduğu konusunda bir fikir birliği vardır. Puşkin epik başyapıtı ‘Yevgeni Onegin’, Tolstoy ise romanların şaheseri ‘Savaş ve Barış’ ile tanınır.
İki dev, en güzel…
Halen devam etmekte olan çalıştay gibi Arap sorunlarının çözülmesine yönelik çalışmalarda bir hızlanma yok. Bu hız, kolay konularla, engelsiz yollarla ve engellerle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Ama gerçek şu ki, ciddi engellerle ve kararlı bir iradeyle karşı karşıyayız. Üslup, açıkça…
Mısır, tarihin ilk dönemlerine taş işçiliği ve inşa alanında yarattığı harikalar ile girmiştir. Antik Mısır, ölümsüzlük arayışında ve ölüm gerçeğine meydan okumada diğer tüm medeniyetleri geride bırakmıştır. Firavunlar, ilk hayatlarını geçirecekleri bir saray inşa etmekle kalmamış, kendilerine…
Otuz yıl önce, Londra'da bir Lübnan bankasının müdürüyle tanışmıştım. Hem kendisi hem bankası başarılarının başlangıcındaydı. Ondan sonra adamı pek görmedim çünkü bankacıların hesabı olmayan adamlara ayıracak vakitleri yoktur. Ancak, bu başarılı adamın haberlerini sürekli olarak duyuyordum. Ben de…
ABD’de her şey şovdur. Her şeyde bolca Hollywood endüstrisi ve felsefesi vardır. Sahne baskın olmalıdır, gerçek kahraman oyuncu değil yönetmendir. Oyuncu yönetmenin onu istediği gibi hareket ettirdiği bir araçtan ibarettir. Bu nedenle her filmin sonundaki kapanış jeneriğinde akan tüm isimlerin…