Semir Ataullah

Semir Ataullah
Lübnanlı gazeteci - yazar

Nereye kadar değil, ne zamana kadar?

Bir Arap her gün bitmeyen bir kâbus ile uyuyup uyanıyor. Her gün şunu sorguluyor; bu ben miyim? Bu gerçekten benim ulusum mu? Bu benim dilim mi? Bu benim Araplığım mı? Bu çileli yaratık her gün nefret dolu diller, kirli zihinler ve aşağılık yüzlerden oluşan ordular tarafından kuşatılmış halde…

Kirliliğe karşı

Suçluluk duygusundan daha şiddetli bir duygu yoktur, ama pişmanlık ondan da şiddetli bir duygudur. Bende de biraz suçluluk ama çokça pişmanlık vardır. Dün 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü'ydü ve görev ve vicdanım bu küresel kampanyaya tanıklığımı veya katkımı sunmamı gerektiriyor. Yaklaşık 50 yılın…

Silah şehirleri

Trablus adında iki şehir var. İlki Libya'da ve Lübnan'daki Trablus'tan ayırt etmek için Trablusgarp olarak adlandırılıyor. İkincisi ise bir zamanlar Trablusşam olarak biliniyordu. Birincisi Libya'nın en büyük şehri. İkincisi Lübnan'ın ikinci büyük şehri ve ikisi de Akdeniz kıyısında. İkisi de şu…

Egemenlik çıkış kapısından geri dönüyor

General Mişel Avn, cumhurbaşkanlığı döneminin son aşamasında Filistinli lider İsmail Heniyye'yi kabul etmişti. Heniyye, Baabda Sarayı'na resmi kıyafet giymeyen, unvan veya resmi rütbe taşımayan adamlarla çevrili olarak girmişti. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, geçtiğimiz çarşamba günü üç…

Eisenhower ve Trump arasında

1956 yılında üç ülke Süveyş Kanalı'nı millileştirdiği için Mısır'a savaş açmaya karar verdi: İngiltere, Fransa ve İsrail, yani Batılı ülkeler. Saldırgan ülkeler, İsrail'in nüfuzu nedeniyle ABD'nin kendileriyle birlikte olduğundan emindi. Ancak ABD Başkanı Dwight Eisenhower’ın bu üç ülkeye…

Çocukluktan başkanlık

Lübnanlı kardeşlerim bana çok iyilik yaptı. Onlar hem acil hem acil olmayan durumlarda yardım çağrılarına cevap verirler. Bu yardım anlarında onları ne kadar takdir ediyorum (solcuların deyimiyle değer veriyorum). Bazen dünyada bu köşede yazacağım bir konu aradığımda, karşıma duvarlar, engeller…

Irak ve Suriye... Geri dönenler

Baas Partisi, Irak ve Suriye'de birbirine yakın iki aşamada iktidara geldi ve birbirine yakın iki çöküş yaşadı. Paris'teki sosyalist düşüncenin gölgesinde, sosyal adalet, savaşların, şiddetin, zulmün reddi ve faşist ya da entelektüel olmayan düşünceye karşı mücadele fikirlerinden etkilenerek doğdu…

Korkunç kaçış günü: Savaş yer değiştiriyor

Dış Haberler Departmanı hâlâ zil sistemiyle çalışıyordu. Önemli bir haber geldiğinde teleprinter zilleri çalarak editörleri uyarıyordu. 21 Nisan 1975'ten önceki günlerde, Saygon'un düşmesinden önce, haber ajanslarında ziller çıldırmış gibi birbiri ardınca çalıyordu. Nahar’ın Dış Haberler…

Grönland'dan Dubai'ye

Donald Trump, dünyanın en az bilinen adası olan Grönland'ı birkaç gün içinde en ünlü ada haline getirdi. Keşfedildiği günden bu yana buzlu kayalıklar arasında tamamen unutulmuş bir adadan, her yerde konuşulan bir adaya dönüştürdü. Bağlı olduğu Danimarka ile kendisini isteyen ABD arasındaki…

Kesin tanıklık

Cumhurbaşkanı Cemal Abdunnasır'ın doğrudan, manevi ve gönüllü mirasçıları, belgeleri yayınlayarak herhangi bir mirasçı gibi şunu yapmak istiyorlardı; Abdunnasır’ın etrafındaki her şeyin farkında olduğunu, hatanın sadece kendisine ait olmayıp, koşulların, baskıların, maceraların ve ergenliklerin bir…