Semir Ataullah
Lübnanlı gazeteci - yazar

Siyonist kasırga

Analistlerin önceden hazırlanabildikleri siyasi afetlerin aksine doğal afetlerin sebeplerini analiz etmek zordur. Bu kadar çok teoriyi ve özellikle de insanlar arasında sorumlulukları olan itibarlı kişilerin teorilerini okuduğunuzda, kafanız karışıyor. Libya'nın doğusunda korkunç sel felaketi…

Lee Kuan Yew, ‘atalarını memnun eden adam’

Lee Kuan Yew, anılarında sömürgeci Japon askerinin onu diz çökmeye zorladığını ve bunu yapmayı reddettiğinde veya oyalandığında kendisine “saldırıp tokat attığını” anlatıyor. Japonların zulmünden sonra Singapur’u işgal eden İngiliz sömürgeciler ise askeri olarak başarısız olmalarına rağmen yine de…

Kıta ilerliyor

Arap dünyasında 1960'lar ve 1970'lerde yaşanan karışıklık, çatışma, anlaşmazlık ve tutarsızlıklar nedeniyle bu kargaşadan kaçınmak ve uzak durmak isteyen Körfez'de Hindistan'a dönülmesi, yani tarihin yerine coğrafyanın çağrısına yanıt verme, bağımsızlıktan önce her yerde ulusal para birimi olarak…

Altın dolandırıcı

Gerçekten ilginç bir hikaye. Tarihte ancak bir kez olabilir ya da hiç olmayabilir. Güzel Afrika ülkesi Gana, 1957’de bağımsızlığını kazanmıştı. Bağımsızlığın ilk başkanı Kwame Nkrumah idi. 1966’da ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ona karşı bir darbe planlamış ve bunu bir dizi asılsız…

İki başkanın hikayesi

Bu sabah dünya şu durumda: Eski bir ABD Başkanı tutulduğu küçük bir ilçenin cezaevinden, geçici olarak kefaletle serbest bırakılıyor. Rusya’nın ebedi Başkanı, eski aşçısı ve yurtdışındaki savaşlardaki temsilcisi için uygun taziye sözleri arıyor. Dünyanın bütünü de hayretle izleyerek şunu soruyor:…

Bir zalim olarak Orwell

George Orwell denilince akla hemen 20. yüzyıl edebiyatının en ahlaklı adamı gelir. Orwell, İspanya İç Savaşı’nda diktatörlüklere karşı savaşan bir yazardır. 1984 adlı kitabında Sovyet istihbaratının imajını yerle bir eden büyüleyici bir müelliftir. O, Kelile ve Dimne ya da Fransız La Fontaine…

Modern Türkiye'nin kilometre taşları

Güzel bir söz mutluluk duygusu verir. Zaman sahip olduğumuz en önemli şey ve yeni aldığınız bir kitabın yazarının kendisine saygı duyduğu kadar sizin zamanınıza ve zihninize de saygı duyduğunu hissettiğinizde, sadece takdir değil, bir minnettarlık duygusu da hissedersiniz. Meslektaşım Saer Abbas…

Dünyayı yok etmediğiniz için teşekkürler

Dünya 24 Ekim 1962'de, ABD veya Sovyetler Birliği tarafından ateşlenen bir füzenin dünyayı yok edecek bir savaşa yol açması korkusuyla nefesini tutmuştu. John F. Kennedy ve Nikita Kruşçev arasındaki yüzleşme doruk noktasındaydı ve iki lider arasındaki mesajlar gittikçe daha da sertleşiyordu. Etkili…

Bitmeyen savaşlar ve sürmeyen barış

Geleneksel askeri teori, orduların moralleri yükseldikçe savaşlarda kendilerini daha çok kanıtladıklarını öne sürer. Moralin tek bir açıklaması vardır: maddi rahatlık. Ancak kanıtlar, özellikle şiddetli savaşlarda, yoksul orduların galip geldiğini gösteriyor. Örneğin büyük bir askeri lider olan…

Toplanma ve tufan

Göçmen (mülteci değil) yeni ülkesine gelirken kafası karışıktır. Kaybolma korkusuyla yol işaretlerini defalarca okur. Utangaç bir şekilde gideceği adresi sormakta tereddüt eder. Etrafındaki herkesin onun yabancı olduğunu bildiği hissine kapılır. Özellikle de önceki göçmenlerin... Onlar…