Hüseyin Şubukşi
TT

​2019’da Şii Hilali’nin hikayesi

Irak ve Lübnan’da birbirini takip eden olayların benzer özellikleri var. O da; aynı talepleri olan şiddetli bir halk öfkesi, siyasi rejimlerin devamlılığına yönelik katı bir itiraz, yolsuzlukla mücadele ve yolsuzlardan hesap sorulmasına yönelik ciddi talep. Burada karşı çıkılan Şii Hilali olarak bilinen İran işgal projesidir.
Şii Hilali’nde çatlaklar görülmeye başladı. Bu da Hizbullah terör örgütünün liderinin endişe, korku ve kaygılarını, Lübnan halkını açıkça iç savaş ile tehdit etmesinin nedenini açıklıyor.
Resmi hiçbir sıfatı olmayan Hasan Nasrallah acaba hangi sıfat ile Lübnan halkına hitap ediyor?
Bu da yetmezmiş gibi Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın ardından nasıl onun söylediklerine karşı çıkan bir konuşma yapabiliyor?
Nitekim Cumhurbaşkanı,yaptığı konuşmada hükümet değişikliğini kabul etmeye hazır olduğunu deklare etti. Ama Nasrallah, yaptığı konuşmada ülkenin fiili yöneticisinin kim olduğunu herkes anlasın diye değişim düşüncesine ve ilkesine tamamen karşı olduğunu vurguladı.
İstikrar bir değerdir. Destekçilerinize ve takipçilerinize “İstikrar istiyoruz” diyebilirsiniz ama siyasal kavramdaki eylemleriniz ve gerçekler aslında sizin bu değeri istemediğinizi ortaya çıkarır. Hatta tam aksine tek amacınızın bu değerin arkasından elde edeceğiniz kazanç olduğunu kanıtlar. İşte yıkıcı Hizbullah projesi, bu konuda tam bir ustadır. Mazlumların destekçisi olduğunu iddia eden ve yoksun bırakılanların devrimi gibi sloganları kullanan ama gerçekte tam anlamıyla otoriter olan rejimler gibidir. Bu rejimler için bu değerlerin hiçbir anlamı yoktur. Onlar için önemli olan tek şey, bu sloganların ve asil değerlerin arkasından elde edecekleri kazançtır.
Nitekim Rusya’daki Bolşevik İhtilali de aynı sloganları kullanmıştı. Ama başarılı olduğunda iktidara gelen komünist rejim, 70 yıl boyunca halkının göğsüne çörüklenerek, yıkıcı ve tahrip edici bir politika benimsedi. Çin, Vietnam ve Küba’da da aynı şeyler yaşandı. Dolayısıyla tartışılması gereken, nitelik, araç ve politikaların sloganlardan nasıl uzak tutulacağıdır.
Hasan Nasrallah, hangi sıfat ile insanlara hitap ediyor? Bu önemli bir sorudur.
Devlet ve ordusu, milisleri aracılığıyla ülkeyi perde arkasından yöneten bir gücün eline düştüğünde bu, meşruiyetin yıkılışının ve kaosun başlangıcının ilanıdır.
Şii Hilali, emperyal ve mezhepçi olması bir yana aynı zamanda tam anlamıyla kaotik bir projedir.
İsrail’in Nil’den Fırat’a projesi gibi Şii Hilali de coğrafi sınırları belli bir projedir.
Irak ve Lübnan’da yaşananlar bu ülkelerin iç işleri olmalarının yanısıra bölgenin tamamına ve güvenliğine yankıları olacak önemli gelişmelerdir.
Şii Hilali; emperyal, işgalci, mezhepçi bir projedir. Dolayısıyla hem kendisi hem de politik, ekonomik ve askeri kolları ile bu temele göre başa çıkılmalıdır.
Bugün, bölge halkları ona karşı tek bir safta yer alarak bu projeyi ifşa etmişlerdir.