Hüseyin Şubukşi
TT

Barcelona ve Messi'nin gözyaşları

Taliban'ın Afgan toprakları üzerindeki kontrolü, Avrupa'daki orman yangınları, Tokyo’daki Olimpiyat Oyunlarının sonuçları gibi önemli haber başlıklarına rağmen Arjantinli efsane futbolcu Lionel Messi'nin 20 yıldan fazla bir süre top koşturduktan sonra Barcelona'dan ayrıldığının açıklanması manşetleri işgal etti. Resmî açıklama, düzenlediği basın toplantısında göz yaşlarını tutamayan büyük yıldızdan geldi.
Alınan resmi bilgilere göre Messi'nin Barcelona'dan ayrılmasının nedeni, maaş tavanı ve La Liga’nın belirlediği düzenlemeler nedeniyle kulübün talep edilen meblağı karşılayamamasından dolayı iki tarafın oyuncunun sözleşmesinin değeri konusunda anlaşamamasıdır. Oysa açıklamanın öncesinde oyuncunun takımda kalacağı teyit edilmiş ve basına bunu doğrulayan bilgiler sızmıştı. Ancak son kritik saatlerdeki tüm gelişmelerin arkasında ‘politik’ bir hikâye var gibi görünüyor.
Nitekim Katalan bayrağını resmi logosu içine dahil eden Barcelona, ​​uzun bir süredir Katalonya ve onun İspanya'dan bağımsızlığı için devam eden barışçıl mücadelede siyasi bir sembol ve popüler bir simgeydi. Taraftarlar Camp Nou’da bu bayrağı sallarlar ve öyle ki kulübün bayrağı eyaletin bayrağından ayrılamaz hale gelmiştir.
Barcelona kulübünün ağırlığı ve önemi, 2017-2018 yıllarında, eyaletin bağımsızlığını talep eden büyük mitinglerde Barselona sokaklarının dolmasında ortaya çıktı. Kulüp, protestocuların talepleri karşısında güvenlik ve parasal olarak ihmalkâr davranmakla suçlandı. Ayrıca planlanan bir maçı ertelemeye karar verdi. İspanya Futbol Federasyonu'ndan ceza aldı ve puanı düşürüldü.
Bu kulüp 1899 yılında Katalonya'da bir grup göçmen tarafından kuruldu. Ayrıca bu yıl, Karayipler'deki son bölgelerini kaybeden İspanyol sömürgeciliği tarihinde çok önemli bir yıldı. Kulüp, Katalan kulübü olarak tanındı ve her zaman eyalet halkının siyasi talepleri söz konusu olduğunda bedel ödedi. İspanya İç Savaşı sırasında bile faşist askeri lider Franco, eski Barselona Başkanı Josep Sunyol'dan intikam alma fırsatını kaçırmadı ve uydurma bir siyasi suçlama ile onu hemen idam etti. Bu sebeple önemli sayıda destekçi ve Katalan meselesini takip eden gözlemciler, Lionel Messi'nin hazin sahnesinin, son aşamaya ulaşan olayların neticesi olduğunu düşünüyor.Yönetici, takımın kıdemli yıldızlarının dağıtıldığı garip kararlar istedi.
Messi'nin Barcelona ile olan hikayesi ve bu hikâyenin hazin sonu, taraftarları, takımın onunla elde ettiği başarılara yakışır bir vedadan mahrum etti. Olması gereken, şaşkınlık ve gözyaşı dolu bir basın toplantısı yerine, İspanya'nın en büyük stadyumlarından biri olan Camp Nou'nun maksimum kapasitesiyle dolması idi. Ancak habere sevinen ve olup biteni görünce tebessüm eden birileri mutlaka vardır.
Olay bir kartopunun şekillenip yuvarlanmasıyla başladı. Kulübün en büyük iki sponsoru, sözleşmelerin şartlarını gözden geçirmek üzere acil ve olağanüstü bir toplantı talep etti. Sponsorlar, Arjantinli yıldızın İspanyol statlarında olmamasının kulübün değerini hem kamusal hem de ekonomik olarak etkileyeceğini düşünüyorlar. Özellikle de Barcelona kulübünün ve genel olarak İspanya Futbol Ligi'nin mali ve yatırım getirilerinin bundan olumsuz yönde etkileneceği kanaatine sahipler.
Uluslararası Futbol Federasyonu (FIFA), devamlı futbolun siyasetten ayrılması çağrısında bulunuyor ve karıştıranları cezalandırıyor. Ancak Barcelona ile Lionel Messi arasında yaşananlar siyasetin damgasını taşıyor.