Abdurrahman Şalkam

Abdurrahman Şalkam

Tehlikedeki uluslar

Ulus, hareketli bir kavramı ifade eden kelimedir. Uzun, değişen zamanın akışı içinde yaratılmış bir insan oluşumudur. Güçlü yanlarını, sahip olduğu insani potansiyel ve topraklarının üstü ve altındaki doğal kaynaklar oluşturur. Ancak icat eden, üreten ve inşa eden, ilerlemeyi gerçekleştiren etkili…

Çin’in çiçekleri Afrika'da açıp meyve verecek mi?

Afrika-Çin Zirvesi 6 Eylül'de sona erdi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, zirvedeki açılış konuşmasına şöyle başladı: İlkbaharda açan çiçekler, sonbaharda serpilip gelişir. Bereketli bir hasat, sıkı çalışmanın ödülüdür. 2000 yılında Çin-Afrika Zirvesine katılan Libya heyetine başkanlık etmiştim. O…

Tunus cumhurbaşkanlığı seçimleri: Sandık öncesi fırtına

Şairi Bayram el-Tunusi'nin dediği gibi, yeşil Tunus'ta her şey ciğerleri yakar. Ciğerleri yoğun ama aynı zamanda zor bir aşkla yakar. Tunus şu anda bir sonraki cumhurbaşkanını seçmek için sandıklara doğru uzun süren bir aylık yolculuk yaşıyor. Kartaca Sarayı maratonuna katılmak için çok sayıda aday…

Ortadoğu sarsılıyor ve kızgın bir ateş içinde

Çatışmalar ve savaşlar Ortadoğu bölgesinin ya da birisinin bir zamanlar söylediği gibi “Orta çatlak bölgesinin” jeolojik ve insani oluşumunun içine gömülü. Tarih öncesi çağlardan bu yana burada etnik ve dini etkenlerle kılıç ve okların döktüğü kan eksik olmadı. İmparatorlukların hayali,…

Üç Afrika Sahel devletinin ittifakı: Askeri bir çığlık

Burkina Faso, Nijer ve Mali, askeri, siyasi, ekonomik ve güvenlik hedefleri taşıyan tek bir siyasi oluşum altında onları birleştiren bir konfederasyon kurduklarını duyurdular. Bu ülkeler, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'ndan (ECOWAS) tamamen kopma kararı aldılar. Üç ülke, geçen yıl…

Arapların düşmanı kim?

Mısır ile İsrail arasındaki Yıpratma Savaşı yıllarında Kahire'de Mesaha Caddesi'nde oturuyordum. İsrail hava saldırıları düzenliyordu, Kanal bölgesi sakinleri tahliye edilmişti ve herkes bilmediği bir şeyi bekliyordu. Kahire Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden arkadaşım ve meslektaşım, daha sonra…

Yaşlılık, yargı ve savaşlar arasında ABD

Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerinin fırtınalı aylarına girdi. Her dört yılda bir Beyaz Saray için verilen büyük savaş yanardağı patlıyor. İki büyük parti; Cumhuriyetçi ve Demokrat partiler yaşlanmıyorlar ve zaman onları emeklilik boşluğuna itmiyor. Amerikan başkanlık seçim sistemi,…

Batı Afrika'da demokrasinin son kalesi de düşecek mi?

Afrika kıtasında değişen güç ve zamanlamalarla kopan siyasi, ekonomik ve terör fırtınaları dinmiyor. İnsan, doğa ve tarih, Afrika kıtasında eksik olmayan darbeleri tetiklemek için el ele vermiş durumda. Batı sömürgeciliğinin Afrika'dan ayrılmasının ardından demokrasi, iyi yönetim ve kalkınmayı…

Ölümcül hezeyanlar

1971'de Fas'ta merhum Kral 2. Hasan'a karşı düzenlenen başarısız Suheyrat (Skhirat) darbe girişimine katılan Ahmed Merzuki, ömrünün uzun yıllarını Tazmamart hapishanesinde geçirdi. Cezaevinden çıktıktan sonra, kendisinin de katıldığı ve yoldaşlarıyla birlikte uzun yıllar geçirdiği hapishaneye…

Gerçeğin olmayan tetiği

Modern devlet organları, kalbi, duyuları olan bir oluşumdur, güç kompleksine sahip manevi bir varlıktır. Omurgası hukukla beslenen gerçektir. Her ülke, hukukun yönettiği organize bir ritim içinde hareket etmesi için halkının ve liderlerinin zihinlerinin yarattığı kudretlerle yaşayan bir beden…