Abdurrahman Şalkam

Yaşlılık, yargı ve savaşlar arasında ABD

Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerinin fırtınalı aylarına girdi. Her dört yılda bir Beyaz Saray için verilen büyük savaş yanardağı patlıyor. İki büyük parti; Cumhuriyetçi ve Demokrat partiler yaşlanmıyorlar ve zaman onları emeklilik boşluğuna itmiyor. Amerikan başkanlık seçim sistemi,…

Batı Afrika'da demokrasinin son kalesi de düşecek mi?

Afrika kıtasında değişen güç ve zamanlamalarla kopan siyasi, ekonomik ve terör fırtınaları dinmiyor. İnsan, doğa ve tarih, Afrika kıtasında eksik olmayan darbeleri tetiklemek için el ele vermiş durumda. Batı sömürgeciliğinin Afrika'dan ayrılmasının ardından demokrasi, iyi yönetim ve kalkınmayı…

Ölümcül hezeyanlar

1971'de Fas'ta merhum Kral 2. Hasan'a karşı düzenlenen başarısız Suheyrat (Skhirat) darbe girişimine katılan Ahmed Merzuki, ömrünün uzun yıllarını Tazmamart hapishanesinde geçirdi. Cezaevinden çıktıktan sonra, kendisinin de katıldığı ve yoldaşlarıyla birlikte uzun yıllar geçirdiği hapishaneye…

Gerçeğin olmayan tetiği

Modern devlet organları, kalbi, duyuları olan bir oluşumdur, güç kompleksine sahip manevi bir varlıktır. Omurgası hukukla beslenen gerçektir. Her ülke, hukukun yönettiği organize bir ritim içinde hareket etmesi için halkının ve liderlerinin zihinlerinin yarattığı kudretlerle yaşayan bir beden…

Mevcut olan ve olmayan siyasal İslam

Araştırmacı ve tarih alanında çalışmalar yürüten Prof. Raşid el-Hayyun, Sünni ve Şii perdeleriyle İslam tarihini araştırmaktan asla vazgeçmiyor. 2021 yılında el-Misbar Çalışma ve Araştırma Merkezi tarafından ‘Türk Halifeliği ve İran Velayeti’ başlıklı bir kitabı yayınlandı. Raşid Hayyun bu kitapta…

ABD Ukrayna'yı kaderine mi terk edecek?

Rusya, iki yıl önce kuvvetlerini Ukrayna sınırlarından içeriye doğru ilerlettiğinde, savaşının birkaç günü, en kötü hesaplamalarla birkaç ayı aşmayacağını düşünüyordu. Rusya, ABD ve Batı'nın Ukrayna'ya desteğinin boyutu karşısında neye uğradığını şaşırdı. Sınırsız silah ve yüz milyarları aşan bir…

Tarihin pası ve yankısı

Karl Marx “Tarihte olaylar ilkinde trajedi, ikincisinde komedi olarak tekerrür eder” der. Bu ifadeyi şiddetle reddedenler var ve filozof Karl Marx’ın ifadeleriyle çelişip insanların hayatlarında tanık oldukları eski ve yeni çeşitli gerçekleri bunun delili olarak gösterirler. Tarih çoğu zaman…

Kıtaları aşan Gazze

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırganlığı dünyanın siyasi, insani ve ahlaki duraklarını karıştırdı. Dünyanın kıtaları arasında benimsenen tutumlar farklılık gösterdi. Kimi İsrail’in yanında çekincesiz saf tutarken kimi de bu yüzyılın daha önce hiç şahit olmadığı türden bir katliama maruz kalan…

Libya çifte sarsıntı yılında

1969 yılı Libya için büyük sarsıntılar yılıydı. Monarşi tam bir dağılma aşamasındaydı. En yüksek devlet kurumları; Trablus, Bingazi, El-Bayda ve Tobruk arasında dağılmıştı. Kral İdris es-Senusi, yönetim konusunda gönülsüz ve hatta isteksiz olmaya başlamıştı. Vaktinin çoğunu ülkenin dışında…

Uluslararası siyasi denge

Ticaret dengesi hem uzak hem de yakın geçmişte yıllarca haber akışında yer alan bir terimdir. Büyük üretici ülkeler arasındaki ticari ilişki ve ticari hareketlilik aralarındaki ilişkilerin şekillenmesinde önemli bir rol oynar ve siyasi ilişkilerin şekillenmesinde güçlü bir etkiye sahiptir. Çin ile…