Halid Berri

Halid Berri

Siyasal İslam'ın yanılgıları

Resmî eğitimimizin büyük bir bölümünün İslam öncesi tarihi göz ardı ettiği ve öğrencilerine bu dönemin tam bir karanlık ve cahiliye dönemi olduğu fikrini aşıladığı şüphesizdir. Bazı dinî diziler de bu imajı pekiştirir nitelikte olup, İslam öncesi insanları tümüyle kötü olarak tasvir ettiler. Bu…

SDG ile yapılan anlaşma doğru yönde atılmış bir adımdır

Bölgedeki milis projesinin çatırdaması, ılımlılık ekseni ve barışseverler açısından çok büyük bir stratejik kazanımdır. Bunun böyle olup olmadığını ülkeleri milisler tarafından hedef alınan, özlemini çektikleri barış yok edilen, istemedikleri bir savaş başlatılan ve hak ettikleri beklentileri yok…

Filistin sorunu: Diriliş mi, çöküş mü?

Bizim mahallede Mısır adında bir bina var. Aralarında mülkiyet anlaşmazlığı olan İsrailli aile ile Filistinli ailenin yaşadığı bir diğer binaya komşu. İsrailli aile daha önce Mısır binasının bir katını işgal etmişti. Daha sonra Mısır bu katı kurtardı ve o aileyle bu durumu pekiştirecek bir barış…

Mısır ve Doğu Akdeniz'de müttefik arayışı

Osmanlı hakimiyetinin çöküşü bölgemizde dönüm noktası niteliğinde bir olaydı; iki bin yıllık ve kendisinden önceki birçok farklı biçimdeki imparatorluklar yönetiminin sonunda gerçekleşmişti. Sömürgeler siyasi olarak özgürleşmiş olsa da halkları ulus-devlet kültürünün yokluğu kriziyle karşı karşıya…

Şımarık yoksullar ve engellenmiş zenginler

Yoksul ülkelerin modernleşme yolu kapalı değil. Zor bir hayat içinde büyüyen kimse, eşek ayağı ile da olsa yün eğirmeye alışır, emek harcayıp risk almadan para kazanamayacağını öğrenir. Bunlar iki önemli niteliktir: dayanıklılık ve beceriklilik. Ayrıca yoksul insanı tek fırsatının çalışkanlık…

Önemli maçlarda bizi mağlup eden duygular

Futbol profesyonelliğe yöneldikçe, bunun yaratacağı kötü etkilerle ilgili birçok uyarı duymak yaygınlaşmıştı. Eleştiriler temel bir noktaya odaklanıyordu; profesyonellik, kulübe aidiyet ve sadakat duygularını ortadan kaldıracak, futbolcuları para yutan bir makineye dönüştürecek ve futbolcu ile…

Onun kılıcı senin miydi?

İslam kendi adına savaşçıların davranışlarını düzenleyen direktifler sağladı ve Hıristiyanlık, adil savaş kavramını getirdi. Ancak bunların hepsi üçüncü bir tarafa başvurulabilecek hukuki değil, öznel bir ahlaki çerçeveydi. Yüz yıl önce siyasi anlaşmazlıkların askeri olarak çözülmesi hukuken kabul…

İyi niyet bir insan olsaydı, ikamet yerini belirlerdim

Bana bir erkek ya da kadın atlet verin, Dünya Atletizm Şampiyonası’nı kazanacaklarını garanti ederim. Bana bir futbol takımı verin, ülkesindeki lig şampiyonluğunu kazanacağını garanti ederim. Bana bir öğrenci verin sınıfında birinci olacağını garanti ederim. Sadece küçük bir şartım var. Sahadaki…

Hizbullah en büyük yardımcıları olan ‘Düşmanlarını’ kaybediyor

Hizbullah, Sevgililer Günü'nde Refik Hariri'yi sırtından bıçakladığından beri, öncesinden daha iyi bir gün gördüğü olmadı. Bunun nedeni, kinin -her ne kadar ahlaki bir değer olsa da- siyasi dramada çok etkili olmasıdır. Gözünü kin bürüyen kişi menfaatini göremez, iyileştirici mutluluğu…

Bana yolsuzluk hakkında sordular

‘Yolsuzluk’ (bozukluk) kelimesi, bir ülkedeki ekonomik gerilemeyi teşhis ederken sıklıkla kullanılıyor. Bu, yiyecek, içecek veya konutları çürüten hasarın görsel imgelerini çağrıştıran güçlü bir kelimedir. Dünyadaki her maddeye sızabilir. Etli fasulye bozulur, hava bozulur, durgun su bozulur, demir…