Halid Kıştini

Halid Kıştini
Iraklı gazeteci - yazar

Irak’ta monarşi döneminden bir hikaye

Irak en iyi dönemlerinde, çok fazla sıkıntı ve baskıyla karşılaşmaksızın İngiliz yanlısı iktidara cesurca karşı çıkan şairler, yazarlar ve düşünürlerle doluydu. Çoğu zaman yetkililer bu kişiler karşısında eleştiri ve suçlamalarda bulunur, zaman zaman onlara sempati duydukları da olurdu. Tanınmış…

Eskell! Eskell’in ne olduğunu bilir misin?

Irak Krallığı 1920'li yıllarda kurulduğu sıralarda ‘bir vatan inşa etmek, ırkçı ve mezhepçi geleneklerden kurtulmak’ adına ülkeyi bir heyecan dalgası ülkeyi sardı. Herkes mezhep, din ve ırk mensubiyetlerini bir kenara bırakarak bu uğurda birbiriyle yarıştı. Yetkililer mümkün olduğunca…

Açgözlülük hakkında ne çok şey söylendi

Açgözlülük hakkında çok sayıda atasözü ve özlü söz söylenmiştir. Eskiden Araplar, açgözlülüğü ile ünlü biri olan Eşab’a atfen açgözlü kişiler için “Eşab’tan daha açgözlü” derlerdi. Keza “Tufeyl’den bile daha açgözlü” (Kufe’deki otlakçılara kendisine nispeten Tufeyliler denirdi), “Felhasan’dan daha…

“Yardım yoksul içindir”

İhtiyaçlarla ilgili olarak kimin ne ölçüde muhtaç olduğunu gösteren bazı örnekler vardır. “Yardım yoksul içindir” sözü bunlardan biridir. Bu deyiş, öncelikle gerçekten ihtiyaç duyanların ihtiyacının karşılanması gerektiği anlamına gelir. Arap şehir hayatında bu günlerde pek çok kimsenin kurban…

Geçmiş kahramanlıklardan şimdiki kahramanlığa

Londra'da son zamanlarda şunu fark etmiştim; savaş gazisi yaşlılar imkânı olmayan hastalara bağış toplamak amacıyla göğüslerinde madalyaları ve askeri üniformalarıyla sokaklara akın ediyordu. İnsanların gazilerin eylemlerine olan ilgisi heyecan vericiydi. Bunlardan biri de Tom Moore adında İkinci…

Nabucco: Nebukadnezar

Siyonizm hareketi, 19. Yüzyılda büyük ölçüdedünyanın dört bir yanında yükselen antisemitizme bir tepki şeklinde başlamıştır. Siyonizm fikrinden esinlenerek, Yahudiler ve Yahudi olmayanlar tarafından birçok edebi ve sanatsal eser meydana getirilmiştir. Bu eserlerden biri de, Siyonist hareketin…

​Öncelikleri düzenlemek

Arap memleketlerinde, ‘Eşek gelmeden ahır inşa etmek’ deyimi oldukça yaygın kullanılır. Bu özdeyişle, geçim kaynaklarında öncelik sırasını yanlış değerlendirenler eleştirilmektedir, bir eşek ya da ata sahip olmadan, yemlik ya da ahır inşa eden kişinin iş bilmezliği kınanır. Bu deyimin bu derece sık…

Irak ve mizah

Bu gazete, yani Şarku’l Avsat, benden mizah içerikli ağır olmayan eğlenceli bir sütun yazmamı istediğinde, kabul etmiş ve başlamıştım. Zamanla okuyucular yazılarıma aşina oldu, ancak birçoğu benim, Filistinli ya da Mısırlı olduğumu düşünüyordu. Sanırım onlara göre, ‘kafamın güzel’ olması…

Bağdat'ın sosyal dönüşümü

Önceki yazımda da değindiğim gibi, Bağdat kenti tarihsel olarak, bir yanda Kerh öte yanda Rusâfe olmak üzere iki yöne doğru gelişim göstermişti. Kerh bölgesinde, genellikle muhafazakar, kötümser ve sert mizaçlı insanlar yaşamaktaydı. Câhız bu bölgeyi: ‘Sefil avamın mesken tuttuğu yer’ olarak…

Ortadoğu sorunlarının kurbanlarından biri: Herbert Norman

Siyonist lobinin kurban listesi son derece uzundur. Halk arasında az bilinen dramatik bir örneğini göstermek istiyorum. Herbert Norman 1957'ye kadar Kanada'nın Kahire Büyükelçisi görevinde bulundu. Ebeveynleri misyoner olan Norman, Columbia Üniversitesi'nde Japon kültürü eğitimi aldı. Daha sonra…