Muhammed Rumeyhi

Muhammed Rumeyhi
Araştırmacı yazar, Kuveyt Üniversitesi'nde Sosyoloji profesörü...

Ateşkesin ardından ne olacak?

İsrail ile İran arasında on iki gün süren savaşla ilgili genel bilgiler, savaşa dahil olanlar ve destekçileri tarafından biliniyor. Savaşın gidişatının ayrıntılarına girmeye gerek yok, ancak halen karanlıkta kalan birçok sır var; bunların bazıları yakında öğrenilebilir, bazıları ise asla…

Ortadoğu'daki ölümcül kimlik çatışması

Bugün dünyanın gözü önünde dönen İran İslam Cumhuriyeti ile İsrail arasındaki ölümcül çatışma, bir bakıma kimlik çatışmasıdır ama aynı zamanda hem acı hem de maliyetli bir çatışmadır. Bugün hiç kimse bu çatışmanın nasıl sonuçlanacağını, ulusal kimlik anlayışındaki köklerini ve modern devlette…

Popülizm ayartması!

Faslı yazar Hasan Aourid Arap Maşrık (Levant) bölgesinde pek tanınmıyor ama en etkili Arap düşünürlerden biri. 1960'larda doğan Aourid, akılcı ve eleştirel bir ses ve yayınlanmış birkaç kitabı var. Yakın zamanda da “Arap dünyasında popülizm ayartması” başlıklı bir kitap yayınladı. Bu kitap, Birinci…

Ortadoğu'da istikrar ve istikrarsızlık faktörleri

Ortadoğu istikrara kavuştu mu? Bu sorunun nihai cevabı hayır, büyük Ortadoğu'ya baktığımızda gördüğümüz gibi, istikrar unsurları artık istikrarsızlık unsurlarından daha ağır bassa da, Ortadoğu henüz istikrara kavuşmadı. İstikrar iki faktörün gerçekleşmesiyle sağlanabilir; birincisi, Gazze'deki…

Değişen bir dünyada Arap dünyası

2025 Dubai Medya Zirvesi'nde tartışılması beklenen başlık buydu ve birçok çağrışım taşıyordu. Aynı zamanda, dünyanın içinde bulunduğu mevcut durumu ve yaşanan bu muazzam değişimlerde Arap dünyasının konumunu anlamaya yönelik yaygın bir ilginin olduğunu da gösteriyordu. İkinci Dünya Savaşı…

Trump'ın Körfez ziyareti üzerine bir okuma

ABD Başkanı Donald Trump'ın 13-16 Mayıs tarihleri arasında Riyad, Doha ve Abu Dabi'ye yapacağı ziyaret her açıdan tarihi bir önem taşıyor. Yeniden seçilen Başkan, ABD dışındaki ilk resmi ziyareti için Körfez bölgesini seçti. Bu, daha önceki başkanların Birleşik Krallık ve Fransa gibi Avrupalı…

Influencer kimdir?

Bu gazetede yazan ve Al-Arabiya televizyonunda “Sical” programını sunan meslektaşımız Mişari Zeydi, programında çok temel bir fikri gündeme getirdi: Influencer (sosyal medya etkileyicileri kimdir?” Fikrin kendisi kamuoyunda tartışılmaya ve farklı bakış açılarının ortaya konulmasına ihtiyaç duyuyor…

Yapay zekânın karanlık yüzü

Yapay zekânın karanlık yüzünden bahsederken, özellikle metin yazımını kastediyorum diğer bilimsel alanları değil. Zira daha yapay zekanın birinci eşiğinde olmamıza rağmen, bu alanlarda başarıya ulaşmış durumda. Endişe verici olan, metin yazımının yoğun okuma ve bilgi birikimi gerektirmesi ve…

Küresel ekonomi ve kaygan zemin

Dünya bir kez daha belirsizlik bölgesine giriyor. İkilem şu ki, bu belirsizliğin ikna edici bir sonu yok; olaylar hızlanıyor, bir fikri ve karşıtını beraberinde taşıyor. Bu belirsizliği karakterize eden ise mevcut bilginin kalitesinin düşük olmasıdır. ABD Başkanı Donald Trump, ABD pazarına…

Suriye'ye benzeyen bir kabine

Diasporadaki Suriyeli bir arkadaşım beni arayarak Suriye'de yeni kabinenin kurulmasıyla ilgili şunları söyledi: “Bu bize benzeyen bir kabine. Tebaadan vatandaşa dönüştük.” Acısını dünyanın dört bir yanına taşıyan milyonlarca insandan biri olan arkadaşımın ses tonu samimiydi ve umut doluydu. …