Muhammed Rumeyhi
Araştırmacı yazar, Kuveyt Üniversitesi'nde Sosyoloji profesörü...

Sudan çatışmasına dair bir okuma

İyimserler, Sudan çatışmasının uzun sürmeyeceğini, yakında tarafların sağ avuçlarını birbirlerinin omuzlarına koyacağını (geleneksel Sudan selamlaşması) ve birbirlerini affedeceklerini düşünüyorlar. Karamsarlara gelince, çatışmanın uzayacağına, bozulan ateşkeslerin birbirini takip edeceğine,…

Siyaset hastalanır mı?

Cevap evet. Hatta ölebilir de! Kuveyt'teki siyasi gelişmelere bir bakışla gözlemci yorgunluk ve tükenmişlik belirtilerini görebilir. Son seçimlerde adaylık kapısının kapanması ile seçimlerin yapılacağı tarih arasındaki süre, Kuveyt'in siyasi tarihindeki en kısa süre ve aday sayısı da en azı idi…

En tehlikeli seçim!

Önümüzdeki birkaç hafta içinde bölgemizde birkaç genel seçim olacak ve bunların en tehlikelisi yarın yapılacak Türkiye seçimleri, çünkü sadece Türkiye'nin geleceği için değil, bölge ve dünya için de önemli. Seçimlerin önünde iki yol var: Ya Sayın Recep Erdoğan ile devam etmek ki bu muhtemel, ya da…

ABD, Çin ve Rusya arasında!

Arap tartışmacılar arasında ABD'ye yönelik tutum konusunda önyargılı bir görüş gittikçe yükseliyor. Söz konusu görüş büyük ölçüde ABD’ye düşman olma çağrısı yapıyor, ABD'nin ‘siyasi yaşlılık’ aşamasında olduğunu duyuruyor. Ama benim fikrim halen şu şekilde; küresel sahne hâlâ büyük ölçüde…

Sudan… İç savaşın sihirli formülü!

Sudan'ın başkentinde silahlar sussa bile etkileri Sudanlılar’da derin bir yara olarak kalacak. Sudan, bir ülkede iki silah olmasının ve ordunun iktidar hırsının yarattığı çıkmaza girdi. 2018'in sonu ve 2019'un başında dünya haftalarca Sudan'daki olayları takip etmekle meşguldü. O zamanlar Sudan’ın…

Entelektüel ve diktatör!

Bazı Arap ülkeleri zorlu bir yolculuk içinden geçti. Örnek verecek olursak; Yemen, Libya, Irak ve Suriye farklı derecelerde totaliter ve diktatör bir yönetimle yönetildiler. Bununla birlikte, diktatörlük yönetimleri kültürlü olduklarını iddia eden “yardımcıları”, aynı zamanda bu rejimlere alkış…

Baş olma sevdası felaketi!

Tanınmış Arap yazar Amin Maalouf, "Uygarlıkların Batışı" adlı kitabında, bize "Araplar" ve belki de Ortadoğulular olarak yaşadığımız krizlerin ve sıkıntıların çoğunu açıklayan merkezi bir fikir sunuyor. Fikir, özellikle siyaset alanında bizim kronik felaketimiz olan “baş olma sevdasıdır.” Mısır…

Tedavisi olmayan bir ‘demokrasi’ hastalığı

Geçen yüzyılın seksenli yıllarında Beyrut'ta Arap elitlerinin, Filistin ve İsrail içinden bazı Filistinlilerin katıldığı bilimsel bir sempozyumda, katılımcılardan biri İsrail içinden gelmiş bir meslektaşına belki alaycı bir şekilde sormuştu: İsraillilerden hiçbir şey öğrenmediniz mi? Onların…

Yardım faaliyetleri ve şiddet eylemleri

Arap coğrafyamızda ramazan ayında en az iki olgu öne çıkıyor; birincisi yayınlanan çok sayıda dizi, ikincisi ise yardım ve davet faaliyetleri için yapılan çok sayıda bağış çağrıları. Gerçek bir devrim yaşayan sosyal iletişim araçları, bu yapımların (dizilerin) ve bu çağrıların (yardım…

Suudi Arabistan-İran mutabakatına dair bir okuma

Çin'in aktif katılımıyla imzalanan Suudi Arabistan-İran mutabakatının duyurulmasının ardından çok sayıda yorum yapıldı. Bu anlaşma ile birlikte bazılarının açıklama, bazılarının da bir yanıltma çabası olduğunu hissettiren pek çok yorumun yapılması doğaldı. Konuyla ilgili bilgi sahibi olanlar,…