Muhammed Rumeyhi
Araştırmacı yazar, Kuveyt Üniversitesi'nde Sosyoloji profesörü...

Batı demokrasilerinin krizi

Batılı sanayileşmiş ülkelerdeki seçimleri takip eden herkes, bu toplumların derinleşen bir krize doğru ilerlediğini, yönetişim ve kamu yönetiminde çıkmaza girdiğini açıkça görüyor. Bunun sebebi, demokrasi uygulamalarının kamu yararını sağlamaya yönelik bir araç olmaktan çıkıp amaç haline gelmesi ve…

Ya olursa!

ABD başkanlık seçimlerinin sonuçlarına ilişkin tahminlerin uzun geçmişi göz önüne alındığında, Beyaz Saray'da bir sonraki başkanın kim olacağını kesin olarak söylemek, sonuçları garanti edilemez bir maceradır. Seçimlere yaklaşık beş ay yani bugün ile önümüzdeki Kasım arasındaki aylar kaldı ve ben…

Fedakârlık ve kurbana Fransız bir bakış açısı

Dinamik İslam'ı incelemekle ilgilenen Fransız akademisyen Gilles Kepel'in "Soykırımlar: İsrail, Gazze ve Batı'ya Karşı Savaş" başlıklı yeni bir kitabı yayınlandı. Kitap Arap Çeviri Kuruluşu tarafından Mayıs 2024’te Arapça olarak yayımlandı. Kepel'in Gazze'de olup bitenlerle ilgili bir fikri var ve…

Öfke günü ile düşünme günü arasında

Güvenlik Konseyi'nin geçtiğimiz pazartesi günü ateşkes ve yol haritasını uygulamaya başlama kararı almasıyla, Gazze'deki savaş son aşamasına girdi. Şeytan ayrıntıda gizli olduğundan bu yol uzun olabilir. İsrailli ve Filistinli olmak üzere iki tarafın da mutlak bir anlatısı var. Filistinli, bizim…

Sabah el-Halid: Kalkınma sürecine geri dönüyoruz

Geçen cumartesi akşamı ve pazar sabahı Kuveytliler, Şeyh Sabah el-Halid'in Kuveyt Veliaht Prensi olarak tavsiye edilmesi ve ardından yemin etmesiyle sevindiler. Sık sık tökezlediği için dostlarını da üzen Kuveyt'in gidişatını düzeltmek amacıyla Emir Şeyh Mişal’in en yetkin kişiye yönelerek Sabah…

Sınırları açın ve savaşın!

Gazze halkına yönelik acımasız savaş uzayınca, bazı hamasetli kişilerden "sınırları açın ve savaşın" sözlerini duymaya başladık. Bu sözler ile Filistin’in Arap çevresi ve hatta ötesi, özellikle de Mısır ve Ürdün kastediliyor. Diğer ülkelere, özellikle de petrol üreticisi ülkelere gelince, bu sesler…

Uluslararası Ceza Mahkemesi: Temenniler değil gerçekler!

Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı geçtiğimiz hafta İsrail Başbakanı ile Savunma Bakanına soykırım ve savaş suçu suçlamaları da dahil olmak üzere bir dizi suçlamada bulunarak, Gazze'deki savaşa ilişkin iddianamesini yayınladı. Aynı zamanda Hamas hareketi lideri, Gazze'deki Hamas lideri ve…

Küresel denge bozuldu mu?

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra insanlık uzun bir barış dönemi yaşadı ve bu savaşın akabinde patlak veren savaşlar çoğunlukla yerel savaşlar oldu. Küresel denge, iki büyük güç olan Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği arasındaki “korku dengesi” olarak adlandırılıyordu. Rekabet ideolojik…

Gazze anlaşması: Cevaplardan çok sorular var

Geçtiğimiz pazartesi akşamı Arap ve Batı medyası (Hamas, Katar-Mısır ateşkes teklifini kabul etti) başlıklı yeni bir haberle çalkalanıyordu. Hamas’ın kendisi tarafından yapılan açıklamada, teklifin Amerikan himayesinde onaylandığı da eklendi. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü, Washington'daki…

Gökkuşağı toplumları!

Güney Afrika Cumhuriyeti geçen hafta, uzun yıllar süren yerleşimci beyaz sömürgeciliğin kasvetli döneminin sona ermesinin ardından, Cumhuriyetin beyaz ve siyah tüm vatandaşları için yapılan ilk özgür seçimlerin 30. yıldönümünü kutladı. Bu toplumun deneyimi insani öneme sahip, çünkü siyahlar ataları…