Nedim Kuteyş

Nedim Kuteyş
Lübnanlı gazeteci

Netanyahu ve İsrail: Kim kimin kaderini belirliyor?

İsrail'in en uzun süre görev yapan Başbakanı Binyamin Netanyahu siyasi kariyerinin sona ermesi olasılığı ile ilk kez karşılaşmıyor. Ancak şu an yaşadığı ve İsrail'in de onunla birlikte yaşadığı şey, kişisel siyasi sonu ile İsrail demokrasisi tarihinde bir dönemin sonu arasında çılgın bir yarışa…

Witkoff-Carlson röportajı: Trump böyle düşünüyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff'un Amerikalı televizyon sunucusu Tucker Carlson’a verdiği röportaj, Arap izleyicilere ve bölgedeki karar vericilere ABD diplomasisinin perde arkasına dair nadir bir pencere açtı. Bu pencere, Washington'un Ortadoğu'ya yönelik mevcut…

Suriye Dürzileri İsrail'de: Askıya alınmış bir hafıza

Görünürde dini ve kültürel, gerçekte ise son derece karmaşık bir siyasi manevrayı temsil eden Suriyeli Dürzi din adamlarının İsrail ziyareti, basit bir medya sunumuyla sınırlanamayacak veya salt törensel bir olaya indirgenemeyecek bir ziyarettir. Suriye'ye Sünni İslam üstünlüğü ile güvensiz bir…

Kahire Anlaşmasından Kahire Konuşmasına

1969'daki ilk Kahire ile 2025'teki ikinci Kahire arasında yalnızca zamansal bir mesafe değil, aynı zamanda iki dil, iki zihniyet, iki dünya ve Lübnan'ın kendisi ve çevresiyle ilişkilerine dair iki vizyon arasında da mesafe var. Birincisinde, Arap dünyasının silahlı mücadele ideolojisi, devrimci…

Mustafa Kazımi’nin Irak'a dönüşü

Eski Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi, Ortadoğu'yu vuran jeopolitik depremin ortasında Irak'a geri dönüyor. Bu depremin en belirgin özellikleri İran'ın Gazze, Lübnan ve Suriye'deki stratejik konumlarını kaybetmesinde açıkça görülüyor. İlk çıkarım, Tahran'ın artık eskisi gibi olayların gidişatını…

Washington'daki Ürdün dersleri

Ürdün Kralı İkinci Abdullah'ın Washington ziyaretinin uluslararası medyada yoğun bir şekilde yer alması, onun bölgesel diplomaside, özellikle de Filistin sorunu üzerinden oynadığı role işaret ediyordu. ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni döneminde Kral Abdullah ile gerçekleştirdiği ilk görüşme, Ürdün…

İki cenaze arasındaki ülke

İki varlığı karşılaştırmak nasıl adil değilse, iki yokluğu karşılaştırmak da adil değildir. Karşılaştırma eğilimi açıkça görülse de ki, Hizbullah milisleri lideri Hasan Nasrallah'ın ertelenen cenaze töreni ile Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin cenazesinin 20’inci yıldönümü aynı zamana denk…

Jeopolitik bir an olarak DeepSeek

Adı çok duyulmamış ve yeni kurulmuş bir Çinli şirketin piyasaya sürdüğü DeepSeek uygulamasının yol açtığı deprem, Silikon Vadisi, Wall Street ve Washington'da dinmiyor. Mesele ne uygulamanın piyasaya sürülmesinden sonraki birkaç gün içinde finans piyasalarının 1 trilyon dolar kaybetmesi, ne de ABD…

Filistinlilerle veya onlarsız barış sorunu

Filistinlilerin katlandığı muazzam insani ve maddi maliyetlerin gölgesinde Gazze'de ateşkesin başlaması, aynı sıcak soruları gündeme getirdi: Bölgede barış ve istikrara giden tek, gerekli ve nihai yol, yaygın olarak “Filistin davası” olarak adlandırılan meselenin çözümü müdür? 7 Ekim 2023…

Teknokratik büyüklük kompleksi ve siyasete duyulan ihtiyaç

Teknokratik büyüklük kompleksi siyaseti, çatışmaların ve kişisel çıkarların girdabında sıkışmış, ilkel, duygusal ve mantıksız bir eylem olarak tasvir eder. Teknik uzmanlığa, veri odaklı çözümlere ve matematiksel modellere dayalı bir yönetim sisteminin rahipleri olan teknokratlar, salt rasyonel…