Nedim Kuteyş

Nedim Kuteyş
Lübnanlı gazeteci

Teknokratik büyüklük kompleksi ve siyasete duyulan ihtiyaç

Teknokratik büyüklük kompleksi siyaseti, çatışmaların ve kişisel çıkarların girdabında sıkışmış, ilkel, duygusal ve mantıksız bir eylem olarak tasvir eder. Teknik uzmanlığa, veri odaklı çözümlere ve matematiksel modellere dayalı bir yönetim sisteminin rahipleri olan teknokratlar, salt rasyonel…

Direniş sonrası Lübnan

Direniş terimi onlarca yıldır Lübnan siyasi söylemine hâkim oldu ve İsrail'in 2000 yılında Lübnan'dan çekilmesinden itibaren daha da yaygınlaştı. Cumhurbaşkanı seçilen Joseph Avn'ın yemin töreninde yaptığı konuşmada direniş ifadesinin yer almaması, Lübnan'daki güç dengelerini belirleyen egemenlik…

Suriye'nin öncelikleri konusundaki tartışmalar ve siyasi geçişe yönelik dersler

Suriyeliler, siyasi tartışmaların 54 yıllık iktidarın ardından Esed rejimini devirme başarısını heba etmesinden korkuyor. Çoğu, verilmesi gereken zorlu siyasi haklardan kaçarak, rejimin halka karşı 14 yıldır aralıksız sürdürdüğü savaş sonucu harap olmuş ülkeyi yeniden inşa etme önceliğine…

Ragheb Alama'nın söylediklerinin ötesinde

Lübnanlı sanatçı Ragheb Alama'nın kendisine atfedilen ve yalanladığı, kamuoyuna sızdırılan bir telefon görüşmesinde söyledikleri, yalnızca kişisel bir görüş ya da ölüme saygı ve hürmet konusunda görgüsüzlüğün damga vurduğu geçici bir tutum değil. Sızdırılan görüşmeye göre Alama, lideri Hasan…

Cihatçılık ile ilericilik pragmatizmi, yarışı hangisi kazanır?

Ebu Muhammed el-Culani'den Ahmed el-Şera'ya dönüşüm yolculuğu ve Heyet Tahrir el-Şam'ın (eski adıyla el-Nusra Cephesi) Suriye sahnesindeki yeni konumu, eşi benzeri görülmemiş siyasi ve fikri problemleri de beraberinde getiren karmaşık bir olguyu temsil ediyor. Sınır ötesi radikalliğin sembolü olan…

Esed devrildi ve daha zorlu savaş başladı

Esed rejimi devrildi. Hapishanelere, öldürmelere ve sürgünlere zincirlenmiş Suriye ebedi sona erdi. Suriyeliler, Suriye'nin modern tarihinde gördüğü en kötü şeye son verdiler. Oğlunu işkence altında kaybeden her anne, evinin gözleri önünde yıkıldığını gören her baba, korku cumhuriyetinde büyüyen…

Washington'un Halep'teki pozisyonunun arkasında ne var?

ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Suriye'deki son gelişmelere ve Heyet Tahrir el-Şam (El Nusra Cephesi) liderliğindeki radikal milislerin Halep üzerindeki kontrolüne ilişkin pozisyonu, yaşanan kaosa karşı kayıtsızlıktan öte bir şey gibi görünüyor. Şu ana kadar yaşanan gelişmelerden asıl…

Yeni bir bölgesel düzen için İran-Arap fırsatı

Jeopolitik olayların kesiştiği, iç ve dış dönüşümlerin hızlandığı bir ortamda İran-Arap ilişkileri yeni bir fırsata mı sahip? Ortada Gazze ve Lübnan savaşları, Donald Trump'ın ABD başkanlığına dönüşü ve bilhassa bölgesel ilişkileri yeniden şekillendirmek, sürekli çatışma ve saflaşmaya yol açan…

İsrail ve Filistin zihniyetlerinin sorunu

7 Ekim 2023'te yaşananlar İsrail'i şaşkınlık içinde bıraktı ve İsraillilerin ruhunda, geçmişte kaldığını sandıkları derin varoluşsal korkuları yeniden canlandırdı. İsrail-Filistin barışı düşüncesi bugünkü kadar gerilemedi ve güvenlik öncelikleri de bugünkü kadar öne çıkmadı. Güvenliği sağlamadan…

Trump'ın Ortadoğu politikasının 3 ayağı

ABD Başkanı seçilen Donald Trump yönetiminin Ortadoğu'ya yönelik potansiyel dış politikasını okumak için elimizdeki tek girdiyi üç belge oluşturuyor. Bunlar, Filistin-İsrail çatışmasını çözmeye yönelik “Trump Barış Planı” veya “Yüzyılın Anlaşması” olarak bilinen plan, Arap-İsrail normalleşmesine…