Hislerim beni yanıltmadı ise İngiltere’nin yeni başbakanı Boris Johnson’ın biraz ciddiyetsiz ya da titrek olduğunu hissediyorum. Bununla birlikte bu adam beni etkiledi. Bir videoda işe gitmek için kaskını takmış bisiklet sürüyor. Amaç, mümkün olduğunca vatandaşın onu örnek alarak bu aracı kullanmaya teşvik olması. Onun bu videodan dolayı gözümde büyüdüğünü söylemiyorum tabi.
Bunu bugünkü konum bisiklet olduğu için yazdım. Allah bu güzel kelimeyi kullanmayı nasip etti. Arabistan yarımadası, bisiklet ile ilk kez tanıştığında halk ona ‘şeytan atı’ adını vermişti. Çocukluğumdan bugüne kadar ulaşımda bu aracı kullanmaya hevesliyimdir. Özellikle de ona saygı duyan ve özel yollar yapan yabancı ülkelerde.
Hatırlıyorum, bir buçuk aydan fazla kaldığım Hollanda’nın Amsterdam şehrinde tüm gezintilerimi bisiklet sırtında gerçekleştirdim. Otomobile sadece havalimanından otele, otelden havalimanına giderken bindim. Ama bu araca Arap ülkelerinin herhangi bir sokağında, caddesinde binemem. Dikkatsiz bir arabanın beni havaya uçurup beklentimi karşılamasından korkuyorum. Durumum Şairler Prensi Ahmed Şevki’nin durumuna benziyor. O da korkup uçağa binmeyi reddederek şöyle demiş: “Aslana binerim ona binmem!” Bu korku, şarkıcı Muhammed Abdulvehhab’a da miras kalmış.
Bisiklet, 1810 yılında Alman mucit Karl Drais tarafından icat edildi. O zaman tahtadan yapılıyordu.
Bisiklet, basit, hesaplı, güvenilir, temiz ve çevre dostu bir ulaşım aracıdır.
BM Genel Kurulu, Nisan 2018’deki 272-72 no’lu kararında her yılın 3 Haziran gününü Dünya Bisiklet Günü olarak ilan etti. Bununla birlikte dünyada yol güvenliğini artırmak ve 2020 yılında trafik kazalarından kaynaklanan ölüm oranını en az yüzde 50 azaltmak üzere üye ülkelere ulusal, bölgesel ve uluslararası işbirliğini güçlendirme çağrısında bulundu. Şu anda dünyadaki bisiklet sayısı, yaklaşık bir milyar. Bu sayı, her arabaya iki bisiklet oranıyla araba sayısını geçiyor. Bisiklet, günümüze değin birçok bölgede temel ulaşım araçlarından biri sayılmıştır. Önde gelen etkinlik araçlarından biridir. Nitekim çocuklar için bir oyuncak, beden çalışması için bir alet ve polis ve asker uygulamaları için de bir araç olması ile bilinir. Hızlı posta hizmetlerinde ve aynı şekilde bisiklet yarışlarında da karşımıza çıkar.
Aslen Ermeni olan Mısırlı Feyruz Kalfayan, nam-ı diğer Feyruz, filmlerinden birinde bisiklet sürüp ‘Bisiklet’ adlı şarkıyı söyleyen bir kız çocuğu rolündedir.
Bu sahne, caddeleri temiz ve genişken İskenderiye’de çekildi. O zamanlar arabalar az ve şehir halkı da düzene saygılı idi.
TT
Şeytan atı
Daha fazla makale YAZARLAR
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة