Mişari Zeydi
Suudi Arabistanlı gazeteci- yazar
TT

Twitter politik olarak tarafsız mı?

Ünlü sosyal paylaşım sitesi Twitter’ın yöneticilerinin belirli politik tutumları var mı yoksa tarafsız ve bağımsız kişiler mi?
Twitter her türlü siyasi fikir ve yönelimden bağımsız mı yoksa tarafgir mi? Twitter dediğimizde tabi ki yönetenleri kast ediyoruz. Bu örneği seçtik çünkü geçenlerde Fransız Haber Ajansı AFP, sosyal paylaşım sitesi Twitter’ın Mısır ve Suudi Arabistan gibi ülkeleri destekleyen binlerce hesabı sildiğine dair bir haber yayınladı. Gerekçe ise bu hesapların hükümetler tarafından, Türkiye ve Katar’a saldırmak için desteklendiği ve cesaretlendirildiğiydi. Tam olarak böyle diyordu. Türkiye ve Katar’a saldırı suçlamasıyla Mısır’da kapatılan hesaplardan biri de haber sitesi Bevvabet el-Fecr’di. Twitter’dan yapılan açıklamada; “El Fecr” isimli Mısır kaynaklı bir ağ tespit edildiği ve bu ağ içinde yer alan 2 bin 541 hesabın silindiği belirtildi. Bu ağın sahte hesaplar oluşturarak Türkiye, Katar ve İran'a yönelik eleştirel mesajları dolaşıma soktuğu belirtildi. Elde edilen bilgiler ışığında bu ağın Mısır hükümeti tarafından yönlendirildiğinin tespit edildiği iddia edildi.
Fecr sitesinin Genel Yayın Yönetmeni Mina Salah, AFP’ye verdiği demeçte “Evet gerçekten de Mısır devletini destekliyoruz ama kimseden talimat almıyoruz. Biz ülkemizi savunuyoruz. İran, Katar ve Türkiye’ye karşı duruşumuz da bunun bir parçası” ifadelerini kullandı.
Twitter’ın haber sitesinin içeriklerini dahi sildiğini belirten Salah, gazetecilerin şahsi hesap bile açamadığını söyledi.
Twitter’ın bu davranışı, Suudi Arabistan ve Mısır’ı hedef alan sol liberal tarafların tutumuyla benzeşiyor. Aynı liberal çevreler, Arap olsun ya da olmasın, kendi ideolojisini ve yaklaşımını benimsemeyen tüm ülkelere karşı saldırı başlatmış durumda. Demokrat oluşumlar oldukları gerekçesiyle siyasal İslamcı grupları da savunanlar bu solcu liberal çevrelerdir. Onlara göre Siyasal İslamcılar, ifade özgürlüğü ve bireyin devletten öncelikli olduğu gibi tutumları benimsemektedir.
Sanki Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn halkı arasında Türkiye ve Katar’ın Müslüman Kardeşler’in ideolojik yaklaşımına karşı çıkanlar yokmuş gibi hareket ediyorlar. Oysa bu ülkelerin halkları Osmanlıcı ve Humeynist projelerin farkındadır.  Twitter’ın bu son kararının arkasında da liberal sol çevrelerin olduğu açıktır. Bu çevreler kendi ideolojilerine uymayan görüşleri yok sayar ve düşünürler üzerinde baskı kurar.
Geçenlerde bir Arap yönetmen, Osmanlı tarihiyle ilgili Türkiye ve Erdoğan propagandasına karşıt bir içeriğe sahip olan bir diziyi meşhur bir platforma satmak istediğini ancak yönetimden, siyasi içerikli yayın yapmadıkları yanıtını aldığını söyledi. 
Buradan alınacak ders insanların kendi gündemleri ve tarafgir pozisyonları vardır. Kendi bakış açımızı ifade edebilmemiz için, kendimize ait platformlar inşa etmeli ya da Hollywood'da uzun vadeli yatırımlar yapmalıyız. Bu bizim için güç kaynağı olacaktır.