Rıdvan Seyyid

Rıdvan Seyyid
Lübnanlı akademisyen, siyasetçi- yazar Lübnan Üniversitesi'nde İslami ilimler profersörü

Tepedeki şehirde ne oldu?

‘Tepedeki şehir’, masumiyet ve saflığın şehri için İncil'de yer alan sembolik bir ifadedir. Bu ifade, Amerika'nın vahşi doğası ve bakir bozkırlarındaki kurtuluş ortamı için dini çatışmalar sırasında Avrupa'yı terk eden ilk göçmenler tarafından ödünç alındı. Yüzyıllar boyunca bu terim farklı…

Keşfedilecek yenilikler!

İşin komik tarafı, Michigan'daki Araplar ve Müslümanlar, ABD Başkanı seçilen Donald Trump'a savaşı durdurma sözü verdiğinde inanıyor ve ona oy verme eğiliminde. Ancak kendilerine iki şey vaat eden Kamala Harris'e inanmıyorlar: ‘Savaşı durdurmak ve bir Filistin devleti kurmak!’ Gözlemciler Harris…

Herkes Amerikalılara kur yapıyor!

İsraillilerin ve İranlıların birbirlerini yok etmekle tehdit ettikleri bir dönemde İranlılar, Hizbullah Genel Sekreterliği’ne Hasan Nasrallah'ın yerine Şura Konseyi tarafından seçilen(!) Şeyh Naim Kasım'ın getirildiğini duyuruyor ve ayrıca Hizbullah’ın Litani'nin kuzeyine çekilmesine ‘izin…

Değişim yönetimi mümkün mü?

Gazze Şeridi ve Lübnan'da ertesi günle ilgili tüm konuşmalar Arapların umuduyla karışıyor. Çünkü özellikle Araplar artık günlük ölümlere, yıkıma ve toprakları harap eden İsrail Nazizmine tahammül edemiyor. Ancak bununla yetinmiyor ve nesiller boyunca egemenliğe doğru bir değişim getirmek için…

Lübnanlılar ve Araplar krizi fırsata çeviriyor

Hizbullah kendi savaşını Hamas'a destek savaşı olarak görürken, İsrail Hizbullah'a karşı savaşının, ülkenin kuzeyinde yerlerinden edilmiş insanları evlerine geri döndürmek için olduğunu iddia etti. Her iki tarafın gözlemcileri, her iki iddiaya da inanmama hakkına sahiptir ve bunun iyi bir nedeni…

İran’ın varlığı, rolü ve geleceği

Eski ABD Başkanı Donald Trump bir keresinde şöyle demişti: “İran hiçbir zaman savaşmadı ama yenildi ve hiçbir zaman müzakere etmedi ama kazandı!” Roy Muttahide (ölümü vesilesiyle Şarku’l Avsat'ta ‘Roy Muttahide ve Arap-İran ilişkileri’ başlıklı bir yazı yazmıştım) ise konuya başka bir yerden…

Dahil olmak, dahil edilmek ve çıkış yolunun yokluğu

İsrail'in Gazze'deki cinayetlerini durdurmadan veya bitirmeden bilhassa Lübnan'a yönelen harekâtının ardından, herhangi birimiz dikkatimizi devam eden katliamdan nasıl başka bir yöne çevirebiliriz? Lübnan ve Gazze'de her gün yüzlerce ölüm yaşanıyor. Hamas'ın eylemini savaşa dahil olmak olarak…

Plan savaşı mı yoksa yansıma savaşı mı?

Bin beş yüz yıl önce, Züheyr bin Ebu Sülma ünlü şiirinde şöyle diyordu: “Savaş sizin bildiğiniz ve tecrübe ettiğiniz şeyden başka bir şey değildir Savaşla ilgili söylenen rivayetler varsayımlardan uzaktır” Bu dizeler, Züheyr'in kendi hissi ve farkındalığı… Dedikleri gibi iç savaş, normal…

İslam adına kutuplaşma neden artıyor?

Gerçekten de günümüzde yeniden canlanan radikalleşme olgusu, birçoğu 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra sözde küresel İslami terörizm döneminden bilinen eski gruplara dayanıyor. Sosyal medyada ise videolar ve podcastlerle yeni olgular ortaya çıkıyor. Bu, Haçlıların ve neo-Siyonistlerin kötülükleri…

Amerika, Batı ve iyi ile kötünün karşıtlığı!

Eski ABD Başkanı Donald Trump bir konuşmasında şu ifadeyi kullandı: “Eğer İran nükleer silaha sahip olursa, İsrail'i yok edecektir!” Bu saçma bir ifade. Çünkü herhangi bir inandırıcılığı yok. İran nükleer silaha sahip olmayacak ve eğer sahip olursa da İsrail'i yok etmeyecek. Peki Trump, saçma…