Rıdvan Seyyid

Rıdvan Seyyid
Lübnanlı akademisyen, siyasetçi- yazar Lübnan Üniversitesi'nde İslami ilimler profersörü

İran ve konum ile rol arasındaki ikilem

Arap ve Müslüman gözlemciler ve belki de Ruslar ve Çinliler, İran'a yönelik İsrail-ABD saldırılarından sonra İran'ın tutumu karşısında şaşkınlık içindeler. İran'ın zafer iddialarına rağmen ABD ile müzakere etmekte acele etmesi, aynı zamanda Rusya ve Çin'e elini daha da uzatması ve saldırganlık…

Pers-Roma savaşı bitti mi?

Hz. Peygamber'in (s.a.v.) risaletinden önce, yaklaşık 610 yılından 628 yılına kadar, Fırat'ın doğusu (İran) ve batısı (Bizans) ya da Arapların deyimiyle Diyar-ı Rum arasındaki nüfuz alanları üzerinde İran ve Bizans arasında savaşlar devam ediyordu. Bu savaş ya da savaşlar o kadar korkunç ve…

İsrail'in İran'a karşı savaşı ve yansımaları

On yıllardır uluslararası ilişkiler uzmanları ABD'nin İran'a yönelik politikalarını çevreleme ve kontrol etme politikaları olarak görüyor. Bu politikaların faydaları ve ABD, İran veya her ikisine de fayda sağlayıp sağlamadığı konusunda Amerikalı profesörler arasında fikir ayrılığı vardı. 2007…

Silahlı örgütler: Bir çıkış yolu var mı?

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Lübnanlı yetkililere, niyetleri ve hedefleri bilinmeyen bir ziyaret için Lübnan’a geleceğini bildirdi. Arakçi elbette üç başkanla görüştü, ancak İranlı yetkililerin son 30 yıldır veya daha uzun süredir Lübnan'a yaptığı ziyaretlerin en önemli yanı, Lübnan…

Yumuşak güç mü, sert güç mü? Menfaat nerede?

‘Yumuşak güç’ düşünürü Joseph Nye, ölümünden üç hafta önce, Başkan Trump'ın politikalarından duyduğu büyük hayal kırıklığından bahsetti. Ona göre ABD, askeri güç ve ekonomik baskı yoluyla dünyaya hükmetmek istediğinde yumuşak gücün cazibesini kaybetmişti. ABD o kadar zayıflamıştı ki sürekli olarak…

Trump'ın ziyareti: Pozisyon ve politikaların değişimi

Söylenebilecek ilk şey, ABD Başkanı Donald Trump'ın ikinci ziyaretinin ilkinden tamamen farklı olduğudur. İlkinde tavrı öfkeli ve tehditkardı, sanki 2001 olayları dün yaşanmış gibi, Körfez'in savunmasındaki Amerikan rolünden söz etmişti. Amerikan ordusu da DEAŞ ve el-Kaide ile mücadele için Irak ve…

Din, iş ahlakı ve kamu yararı    

Sigmund Freud'dan yapay zekânın harikalarına, binlerce anket ve araştırmaya rağmen insan ‘bilinci’ halen gizem ve sırlarla dolu: Birkaç yıl önce çok önemli görünen onlarca konu unutulurken, neden şu ya da bu şey hafızada kalıyor ve yankıları tetikliyor? Birkaç gün önce Amerikan medyası,…

Milisler ülkeleri kurtarmaz veya inşa etmez!

7 Mayıs 2008'de Hizbullah'ın yedi ila on bin kişilik birlikleri, Hizbullah ve Suriye'ye bağlı diğer silahlı hareketlerin desteğiyle Beyrut'u işgal etti. Amaç, Başbakan Refik Hariri suikastının Güvenlik Konseyi tarafından kurulan uluslararası mahkemeye sevk edilmesinde ısrar eden Fuat Sinyora…

El Fetih, Hamas ve affedici halk!

Hamas'ın bugünkü popülaritesi, El Fetih'in 1960'lı ve 1970'li yıllardaki popülaritesiyle karşılaştırılabilir mi? 1960'ların ortalarında yetişkin olan herkes onlarca fark sayabilir. Her iki durumda da büyük ilgi vardı, ancak halk henüz büyük yenilgilere maruz kalmamıştı. Sonra 1967 yenilgisi…

Savaş anıları ve yaşayanların kahramanlıkları!

Arap dünyasının farklı bölgelerinde iç ve dış savaşlar halen devam ediyor. Ancak Lübnan'da bu savaşlara katılanlar o günleri hatırlıyor, yani 1975'teki savaşımızı. Verdikleri şehitlerin sayısı nedeniyle gururla hatırlıyorlar. Elbette her iki taraf da toprak ve onur savunması için savaşa…