Rıdvan Seyyid
Lübnanlı akademisyen, siyasetçi- yazar Lübnan Üniversitesi'nde İslami ilimler profersörü

Bölgesel koşullar ve endişeler

Son günlerde Amerikalıların ve Siyonist varlığın bazı yetkililerinin Gazze'de yakında ateşkes ilan edileceği sözünü verdiklerini duyduğumda ve onlarla aynı fikirde olduğumuzda, bunu onlara inandığımız için mi yoksa sadece ölümlerin durmasını istediğimiz için mi yaptığımızı merak ediyorum. Aslında…

Küresel değişimler ve kriz ülkelerinin geleceği

ABD, 2001 yılındaki El Kaide saldırılarının ardından Afganistan ve Irak'a karşı savaş başlatarak iki devletin yapısını tahrip etti. Oysa amaç, iki ülkede devleti ve demokrasiyi yeniden inşa etmekti! Irak ve çevresindeki bu sarsıntıyı 2010-2011 yıllarında bir başka sarsıntı izledi. Bu kez de ABD'nin…

Lübnanlılar ve uluslararası deneyimleri!

Uluslararası ilişkilerde, özellikle de Hizbullah ile İsrail arasında süregelen çatışmalardaki tutumları konusunda uzmanlaşmamış Lübnanlı kalmadı. Şu anda televizyon kanallarında ya da diğer iletişim araçlarında uluslararası ilişkiler ya da Hizbullah veya İsrail konusunda uzman gibi unvanlarla boy…

Batı ve çöküş arzusu!

Amin Maalouf'un ‘Labirent: Batı ve Hasımları’ adlı yeni kitabını okumak için epey geç kaldım. Kitabı önceki iki eseri olan ‘Çivisi Çıkmış Dünya’ ve ‘Uygarlıkların Batışı’ adlı kitaplarına benzer buldum. Bu kitap, Batı'nın, Japonya ve Sovyetler'den (Ruslar) gelen Asyalı sayılabilecek büyük meydan…

Çatışma değil, kontrol altına alma zamanı!

ABD yönetimi, İsrail'in Lübnan'ın güneyinde bir Hizbullah komutanına suikast düzenlemesinin ardından ortaya çıkan gerilimi kontrol altına almak için elçisi Amos Hochstein'ı İsrail ve Lübnan'a gönderdi. Aslında topyekûn savaş tehdidi yaratan bu gerilim, suikast ve yüzlerce roketin ateşlenmesinden…

Avrupa'nın dalgalanmaları… Tarih tekerrür mü ?

Avrupa tarihi konusunda uzman değilim. Ama Avrupa'ya, uygarlığına, küreselliğine ve olaylarına karşı özel bir ilgim var. Çünkü Almanya'da okudum. Doğu ile Batı ve Araplar ile Avrupa arasındaki ilişkiler üzerine çok çalıştım. Fransa'daki parçalanmış sol partilerin Macron gibi Avrupa seçimlerinde…

Biden'ın planı ve İran'ın tepkisi

Araplar, Amerikalılar ve Avrupalılar aylardır ateşkes ve iki devletli bir çözümden bahsediyor. Diğer yandan İranlıların ilk kaygısı Aksa Tufanı Operasyonu ve hatta Hizbullah'ın Güney Lübnan'daki eylemleriyle herhangi bir bağlantıları olduğunu inkâr etmek oldu. Bu sorumluluk reddi öyle boyutlara…

Milliyetçilik neden dine dayanır?

Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın sokakları, Ermenistan hükümetinin Azerbaycan'la, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra Dağlık Karabağ'da Ermenistan'ın elde ettiği son dört köyü de bırakacağı bir barış anlaşmasını imzalamasını engellemek için başbakanı devirmek isteyen protestocularla dolu…

Yumuşak gücün öncesi ve sonrası!

Amerikalı ünlü dilbilimci ve yazar Noam Chomsky’in son kitabı Who Rules the World?’de (Dünyayı Kim Yönetiyor?) (2017), dev kurumsal kapitalizm, Amerikan ve küresel manzaraya hâkim olmaya geri dönüyor. The New York Review of Books son sayısında, Chomsky'nin kitabını ve benzerlerini yeniden ele…

Dini ve stratejik diyalog krizleri

Merhum Kral Abdullah bin Abdulaziz'in 2007 yılında Dinler ve Kültürler Arası Diyalog Girişiminden bu yana diyalog fikirleri, projeleri, bildirileri ve açıklamaları onlarca konferans ve seminere sahne oldu. Araplar ile dini ve siyasi kurumları, radikalizm ve terörizm ile mücadelede iş birliği yapma,…