Cemal el-Keşki

Cemal el-Keşki

Zaman satın alma turları

Amerikan kliniğinde siyasi doktorlar alternatif ilaçlar yazmakla meşguller, zira hastalığın ne olduğunu biliyorlar ama etkili reçetelerden uzak durmayı tercih ediyorlar. Ortadoğulu hastanın tamamen iyileşmesini istemiyorlar, sadece ağrı kesicilerle manevralar yapma eğilimindeler. 7 Ekim 2023…

Ölüm aşçıları ve çıkış ikilemi

Savaş filozofları, hedefleri gerçekleştiren, düşmanları ve hasımları yok eden, rakipleri uyaran tek şeyin savaş olduğuna inanırlar, ancak filozofların bu teorisi yanlıştır. Gerçek şu ki, savaşa girmek kolaydır, ancak özellikle güç gösterisi ve stratejik düello için savaş uğruna savaş, söz konusu…

Ulus-devletin varlığını güçlü kurumlarla pekiştirecek yeni bir fikir ve politika mühendisliği olmalı

İsrail'in Hasan Nasrallah suikastı iki aşamayı birbirinden ayıran bir tarih. Radikallerin ve çılgın planları olanların gasp ettiği Ortadoğu, dipsiz bir uçuruma doğru sürükleniyor. Haritaların çehresi değişiyor. Şu anda bölgede olup bitenlerin büyük bir kısmı, 2011'deki sözde Arap Baharı’nın ağır…

Lübnan: Coğrafyanın çilesi ve tarihin öfkesi

Lübnan, 1946'daki bağımsızlığından bu yana istikrara kavuşamadı. On yıllar içinde ya bir iktidar mücadelesiyle ya da yakın ve uzak çevrede uzantıları olan bir iç savaşla karşı karşıya kaldı. Saha Lübnanlı, aktörler ise Lübnanlı değildi. Şu anda Güney Lübnan'da sürmekte olan İsrail savaşına…

Eski dünya erozyona uğruyor

Halihazırda dünya haritalarında olup bitenlere yakından bakan herkes, eski dünyanın tamamen erozyona uğradığından emin olacaktır. Burada kastettiğim eski dünya ise İkinci Dünya Savaşı sonrası, uluslararası kurallar ve kanunlar adı verilen şeye, BM’nin inşasına, halkların kendi kaderini tayin…

Kissinger hayatta olsaydı ne olurdu?

Yaklaşık 9 ay boyunca, yani İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik savaşından bu yana, müzakerelerin, tartışmaların ve ABD’nin Ortadoğu'ya ziyaretlerinin ayrıntılarını dikkatle takip ettim. Umudum ABD yönetimi yetkililerinin gösterişli açıklamaları yerine savaşın sona ermesiydi ancak çarpık bir tablo,…

Uluslararası düzeni baltalamak

Tarihin her zaman paradoksları vardı, ancak bu sefer son 80 yılda benzerlerine tanık olmadığımız nadir bir paradoks üzerinde duracağım. 1947 tarihli 181 sayılı BM kararı ile İsrail'i kuran uluslararası düzen artık İsrail devletini dizginleyebilecek aynı uluslararası düzen değil. Bu düzen, İkinci…

Netanyahu ayrılık şartlarını yerine getirdi

Netanyahu’nun işlediği suçlar, Ben Gurion'dan bugüne kadar meslektaşları tarafından işlenen tüm suçları aştı. Farklılıkları herkesle kesişti, kan dilinde ustalaştı ve diğerleriyle arasındaki tüm mesafeleri yaktı. Kendisine karşı rekor sayıda protesto gösterisi gerçekleştirildi. İsrail…

Gazze savaşı sonrası dört değişken

Her savaşın bir sonu vardır... Savaşlar her zaman şiddetli bir şekilde başlar ve hiç bitmeyecekmiş gibi görünürler. Savaşanlar hamleler yapar, politikacılar rekabet eder, analizler yayılır ve ölü sayıları peşimizi bırakmaz. Ancak alevler çok geçmeden vur kaç arasında alışılagelmiş yollarını…

Çalkantılar yılında küresel seçimler

Savaşların koru olan Gazze iki yıl arasında uzanıyor ve halen devam ediyor. Bu zamansal uzama en tehlikelisi değil, asıl zor olan coğrafi genişleme; çünkü “Gazze koru” siyasi alanın tutuşmasına ve uluslararası zamanın karışmasına yol açtı. Gazze'deki savaş felaketi, yaklaşık 4 milyar insanın…