Abdullah Utaybi

Abdullah Utaybi
Suudi Arabistanlı yazar. İslami akımlar araştırmacısı

Şaşkın dostlarımız: Trump'ın Arap düşmanları

Dengeyi yaratan ve karar vericiye manevra yapma, gerginlikler ve çatışmalarla başa çıkarken kazanımlar elde etme gücü ve kudreti veren esnekliğin temeli olduğundan, politikadaki değişim onun değişmezlerinden biridir. Ancak politik analizde değişim aynı değildir, çünkü analiz, gözlemci okuyucuya ve…

Trump: Muzaffer dönüş

Tarih okumayan, olaylardan ders çıkarmayan kişi, görüşünü bulanıklaştıran, tarihin mantığına dair basiretini körleştiren, onu analizler ve pozisyonlar içinde bocalar halde bırakan -ne kadar uzun sürerse sürsün- geçici olan anların büyüsüne kapılır. Birkaç gün önce tüm dünyada yaşanan en önemli…

Sinvar'ın öldürülmesinden sonraki sorular

Ölüm, yıkım ve tahribat her savaşın kesin sonuçlarıdır. Savaşlar hayata saygı göstermez, insana değer vermez. Bir yıl önce Gazze Şeridi'nde İsrail ile bir savaşa giren Sinvar’ın öldürüldüğünü İsrail geçen hafta açıkladı. Böylece Gazze'de mazlum Filistin halkının acılarına dair acımasız ve zorlu bir…

Gazze ve Lübnan: Sıcak bir sahnede soğuk gerçekler

Ortadoğu'da İsrail'in direniş ekseni olarak bilinen tarafa karşı yürüttüğü savaşlar dışında bir şey konuşulmuyor. Bahsi geçen direniş ekseni, onlarca yıl içinde hücrelerini, örgütlerini ve milis gruplarını Arap ülkelerinin dört bir yanına dağıtmaya devam etti ve siyasal ideolojiyi siyasal İslam…

Ulusal Gün: Yüz yıl önce Suudi Arabistan

Suudi Arabistan’ın 94’üncü Ulusal Günü, ülkeyi birleştirme ve devleti istikrara kavuşturma yönündeki büyük tarihi başarının yıllık kutlamasıdır. Geçmişi hatırlama ve geleceği inşa etmek için bugüne sevinme fırsatıdır. Bugün Suudi Arabistan, yönetiminin hedefi olarak güvenlik ve geleceğe, refaha,…

Demokrasi çözüm değil

Bu çağda demokrasi, dünyanın konuştuğu ve insanları meşgul eden bir konu, ama adalete ya da eşitliğe giden bir yol olduğu için değil. Aksine, uluslararası ölçekte kavram/silah olarak adlandırılabilecek şeyin en açık örneği haline geldiği için. Yani demokrasi, siyasette, ekonomide ya da başka…

İran, İsrail ve kimlik çatışması

Yahudi İsrail ya da Tanrı'nın seçilmiş halkı veya radikal bir siyasi hareket olarak Siyonizm, diğer yanda İslam Devrimi ya da mezhepçi ve siyasi Şiilik ve direniş ekseni İranı, her ne kadar tarihsel birikimlerden sonra gelse de eşi benzeri görülmemiş bir şekilde karşı karşıya geldiler. Ortadoğu…

Heniyye suikastı ve savaş tehdidi

İsrail, Hamas hareketinin Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'ye suikast düzenlemeyi başardı ve bu bir sürpriz değil, çünkü onu pek çok yerde hedef alabilirdi, asıl sürpriz yer ve zaman seçimindeydi. Yer, İran'ın başkenti Tahran ve doğrudan İran Devrim Muhafızları'na bağlı bir misafirhane, zaman ise…

İran'ın reformistleri ve yanlış söylemler

Ortadoğu bölgesi hâlâ mirasın olumludan çok olumsuz olan tüm yükleriyle yoğrulmuş. Halen tarihin yükleri ve çatışmalarıyla, geçmişe ve onun dinsel, mezhepsel ve etnik anlaşmazlıklarına duyulan özlem ile dolu. Amin Maalouf'un adlandırdığı şekliyle "katil kimlikler" hâlâ tam güç ve etkileri ile…

Haccın sükuneti ve siyasetin ahlaksızlığı

14 asırdan fazla bir süredir Müslümanlar her yıl İslam'ın beş şartından birini yerine getirmek, farzlarını ve ibadetlerini eda edip tamamlamak ve Kuran’ın “Sonra kirlerini giderip temizlensinler. Adaklarını yerine getirsinler. Kabe’yi tavaf etsinler” buyruğunu yerine getirmek için hac mevsimini…