Yahudi İsrail ya da Tanrı'nın seçilmiş halkı veya radikal bir siyasi hareket olarak Siyonizm, diğer yanda İslam Devrimi ya da mezhepçi ve siyasi Şiilik ve direniş ekseni İranı, her ne kadar tarihsel birikimlerden sonra gelse de eşi benzeri görülmemiş bir şekilde karşı karşıya geldiler.
Ortadoğu…
İsrail, Hamas hareketinin Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'ye suikast düzenlemeyi başardı ve bu bir sürpriz değil, çünkü onu pek çok yerde hedef alabilirdi, asıl sürpriz yer ve zaman seçimindeydi. Yer, İran'ın başkenti Tahran ve doğrudan İran Devrim Muhafızları'na bağlı bir misafirhane, zaman ise…
Ortadoğu bölgesi hâlâ mirasın olumludan çok olumsuz olan tüm yükleriyle yoğrulmuş. Halen tarihin yükleri ve çatışmalarıyla, geçmişe ve onun dinsel, mezhepsel ve etnik anlaşmazlıklarına duyulan özlem ile dolu. Amin Maalouf'un adlandırdığı şekliyle "katil kimlikler" hâlâ tam güç ve etkileri ile…
14 asırdan fazla bir süredir Müslümanlar her yıl İslam'ın beş şartından birini yerine getirmek, farzlarını ve ibadetlerini eda edip tamamlamak ve Kuran’ın “Sonra kirlerini giderip temizlensinler. Adaklarını yerine getirsinler. Kabe’yi tavaf etsinler” buyruğunu yerine getirmek için hac mevsimini…
Başta Suudi Arabistan ve Mısır olmak üzere Arap ülkelerinin, olayların başladığı 7 Ekim'den bu yana Gazze'de üstlendikleri en büyük misyon, ateşkesin sağlanması ve hayatta kalan Filistinli sivillerin korunmasıdır. Yaşanan bu yıkımdan ve misyonunu yerine getirene kadar önerilen tüm çözümleri…
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin uçak kazasında ölümü ve ölümüne eşlik eden gizem, İran devrimi ile İran devleti, İran'ın siyasi sistemi, İran'ın emperyal mirası, İran'ın ideoloji veya mezhepçilik yoluyla nüfuzunun ve hegemonyasının genişlemesi ve yayılması konusunda yeniden tartışmalara yol…
Arap Birliği'nin kuruluşundan bu yana tarihinde ilk kez Bahreyn Krallığı'nda düzenlenen Arap Zirvesi güzel organize edilmişti. Bahreyn'i ve güvenliğini hedeflediklerini hiçbir zaman gizlemeyen tarafların Krallığın bağımsızlığını ve istikrarını tehdit eden her türlü emelleri karşısında birleşik Arap…
Amerikan üniversitelerindeki öğrenci hareketleri her zaman kolektif siyasi yönelimleri ya da ortaya çıktıklarında yeni örgütlü akım ve hareketleri ifade etmiştir. İlgili okuyucu, çeşitli yönelimleriyle “sol”un, özellikle de Demokrat Parti'yi de kontrol eden “liberal solun” üniversitelerde ve…
ABD'nin askeri değil siyasi açıdan zayıflığı bölgeyi alevlendiriyor, çünkü İsrail zayıfları dinlemiyor. İran, halkların isyan etmesi için kullandığı ideolojik imajının çekici ile onlarca yıldır keyfini çıkardığı ABD tarafından şımartılma avantajını kaybetme korkusunun örsü arasında kalmış. Olup…
Bir şeyi kutsallaştırma; daha önce öyle değilken onu kutsal kılmaktır. Ulusların ve halkların tarihlerinde, bir kısmı dinin kökeninde yer alan, bir kısmı da tarihin, siyasetin ve dini kurumların dini otorite arzusu veya zamana, mekana ve duruma göre değişen çeşitli nedenlerle ve farklı şekillerde…