Abdullah Utaybi
Suudi Arabistanlı yazar. İslami akımlar araştırmacısı

İran ve İsrail: Savaş ve tahmini konuşmalar

ABD'nin askeri değil siyasi açıdan zayıflığı bölgeyi alevlendiriyor, çünkü İsrail zayıfları dinlemiyor. İran, halkların isyan etmesi için kullandığı ideolojik imajının çekici ile onlarca yıldır keyfini çıkardığı ABD tarafından şımartılma avantajını kaybetme korkusunun örsü arasında kalmış. Olup…

Tarih ve siyaset üzerine düşünceler: Sahte kutsallaştırma

Bir şeyi kutsallaştırma; daha önce öyle değilken onu kutsal kılmaktır. Ulusların ve halkların tarihlerinde, bir kısmı dinin kökeninde yer alan, bir kısmı da tarihin, siyasetin ve dini kurumların dini otorite arzusu veya zamana, mekana ve duruma göre değişen çeşitli nedenlerle ve farklı şekillerde…

Tarih ve siyaset üzerine düşünceler

“Tarih galipler tarafından yazılır” sözü doğru olmasa da meşhurdur. Doğru olmamasının nedeni tarihin birçok anlamının bulunması ve yazarlarının çok olmasıdır. Geçmişte yaşanan olaylar olarak bir anlamı, yöntem ve araçlarıyla bilim olarak başka bir anlamı, bilgi ve farkındalık olarak üçüncü bir…

ABD ve İran: Çatışmanın reddi ve caydırıcılığın ciddiyeti

Bir hafta önce Suriye sınırındaki bir Amerikan üssünü hedef alan ve üç askerin ölümüne, onlarcasının yaralanmasına yol açan insansız hava aracı saldırısına yanıt olarak yapılan Amerikan hava saldırıları, Irak ve Suriye'de İran'a bağlı milislere ait 85 hedefi vurdu. Amerikan açıklamalarına göre bu…

Husilere yönelik Amerikan hava saldırıları ve siyasi analiz

Yıllarca Yemen devletini İran adına rehin aldıktan, komşu ülkeleri füzeler ve insansız hava araçlarıyla hedef aldıktan, küresel ticaret hatlarına ve deniz taşımacılığına kalıcı bir tehdit oluşturduktan sonra, Yemen'de Husilere karşı Amerikan-İngiliz hava saldırıları gerçekleştirildi. ABD ve…

Siyasette her şey zıddı ile netleşir

Siyasi tartışma, etki gücü ve hızı, siyasetin hayatın geniş alanlarını kapsaması nedeniyle pek çok tartışmanın önüne geçer. Örneğin felsefe, düşünce açısından siyasetten daha yüksektir, ancak siyasetin araçlarından biridir. Siyaset ile diğer alanlar arasındaki ilişkiler pek çok beşeri bilimin…

Aldatılmaya yatkınlık ve Siyasal Şiileşme

Fikirler, koşullar ve bağlamlar bireye bazı haberleri, fikirleri veya olayları memnuniyetle karşılama, yani, önüne çıktığı anda onu kabul etmeye ve takip etmeye hazır olma yeteneği kazandırır. Malik bin Nebi daha önce “sömürgeciliğe müsait halde olma” hakkında yazmıştı ve bununla, bazı halkların…

Gazze ve İsrail sağının kibri

Arap-İsrail çatışması, bölgede İsrail ile ilişkileri tanımlayan en doğru başlıktır. Savaşta ve barışta çatışmanın iki ana ekseni Araplar ve İsrail'dir. İster İran ister Türkiye isterse diğerleri olsun bölgedeki geri kalanlar ise yabancıdır. Tüm sloganlara rağmen bu çatışmanın savaş ve barışla…

Filistin: Gerçeğin koşulları ve aklın zaferi

Bir çıkış yolu arayan akla yakışan bir sakinlikle yüksek seslerin birçoğu, Gazze'deki kriz ve savaşa dair yorumlarını değiştirmeye başladı. Hamas'ın bir zafer kazandığını söyleyenler İsrail'in adaletsiz ve kibirli olduğu, Batılı ülkelerin ise taraflı olduğu gerçeğine daha çok odaklanmaya başladılar…

Suudi Arabistan medeniyeti ve Riyad Expo 2030

Suudi Arabistan'da harika bir şey oluyor; ışığın başkenti Paris'te, "Uluslararası Sergiler Bürosu Genel Kurulu", 180 ülkeyi kapsayan gizli oylamayla, Expo 2030 Fuarı’nın ev sahibi olarak Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ı seçti. Riyad bu oylamayı kazanarak bir emsal oluşturdu, zira oylamayı ilk…