Semir Ataullah
Lübnanlı gazeteci - yazar
TT

Köy ajandası: Kuşlarla ortaklık

Eşim ve ben yıllar önce değişmeyen ve değişmesini istemediğimiz bir gerçeğe teslim olduk. Evin bahçesinde eşit bir ortaklık içindeyiz; çiçekler, güller ve yeşillikler bizim ancak, meyveler, üzümler, narlar ve yenidünyalar (malta eriği) kuşların. Bu ortaklığı eşim yönetiyor ve sonuçlardan beni haberdar ediyor.
Örneğin: Nar ağacının meyveleri olgunlaşmaya başladı. Eski güzelliğine nazaran görüntüsü neden itici? Çünkü kuşlar olgunlaşanların yarısını yedi ve kalan kısımlarını olgunlaşmaya bıraktılar. Sonra geri kalanını da yiyecek ve bize içi boş nar kabukları bırakacaklar. Hoş olmayan bir görüntü. Ancak anlaşma böyle ve birinci takım biz değiliz.
Aynı şey yenidünya ağaçları için de geçerli. Meyveleri çıkmaya başladığında, biz olgunlaşmasını bekleriz. Olgunlaştığı zaman ise her bir yenidünya sarardıkça serçeler tarafından imha edilir. Bu kez bize kalan nar ağaçlarında olduğu gibi kabuk değil, tek tek soydukları yenidünyaların içerisindeki çekirdeklerdir. Gerçekten hiç hoş bir manzara değil. O güzelim altın sarısı yerini koyu kahverengine bırakır. Şikayet yok, yazılı olmayan bir anlaşma bu.
Buna karşılık bülbüller, serçeler ve türlerini bilmediğimiz diğer kuşlar, sabahtan akşama dek bizim için öterler. Yavru kuş sesleri ve yetişkin kuşlar, bireysel bölünmeler… Eşim bana seslenerek “Gel de müziğe kulak ver” der. Ancak ben Lübnan’ın akıbeti ile ilgili analizleri dinlemeye kulak kesilmişimdir.
Kuşların nereden beslendiğini biliyoruz. Seslerini ve kanat çırpışlarını duyuyoruz ancak nerede uyuduklarını bilmiyoruz. Bunu da sorgulamıyoruz. Bu konu anlaşmaya dahil değil. Ancak birkaç gün önce eşim heyecanlı bir şekilde beni yanına çağırıp “Yukarıya bak” dedi. Yukarı baktığımda ağaç dalları üzerinde dairesel bir biçimde konulmuş kuru otlar gördüm.
Eşim, kuşların, dünyaya gelecek yavruları için yuvalar kurduğunu söyledi. Yuva bitene kadar içine girmediklerini ifade etti. Eşimin söylediğine göre dişi kuş, kuru ot ve dalları toplayıp dönene kadar erkek kuş yuvaya bekçilik yapar. Daha sonra eşim o yuvada tavus kuşlarının mavisine benzer mavilikte dört yumurta gördüğünü söyledi.
Ertesi gün Lübnan siyasetiyle ilgili analizleri bölerek üzüntü ve endişe içinde bana yuvanın ortadan kaybolduğunu söyledi. Ne yapmak gerek? Ne oldu? Kimden yardım almalıyız?  Yumurtaların çatlayıp kuşların dünyaya gelmiş olabileceğini ve ailenin başka bir yere taşınmış olabileceğini söyledim.
Eşim bunun imkansız olduğunu söyledi. Bunun bu kadar süre içerisinde gerçekleşmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Durumu araştırmaya kadar verdim. Bunun için tüm ağaç ve dallara baktık. İki gün sonra eşim serçelerin seslerini işitti. Sesin kaynağını araştırınca sırrı çözdü. Çift, onun meraklı bakışlarından rahatsız oldu ve yuvayı hızlı bir şekilde bahçedeki bir başka ağacın tepesine taşıdı. Bu mavi kalabalığı gördüğümüze sevindik. Onlara bir kase su ve bir tabak tahıl koydu. Ben de bir tebrik kartı bıraktım.