Semir Ataullah
Lübnanlı gazeteci - yazar
TT

Flüt çalan adamın kızı ve zamanın güzelliği

Tesadüflere biz gitmiyoruz. Bize gelen onlar. Mısır’ın kadın hakları için sesini yükseltmeye devam ederken hayatını kaybeden Neval es-Saadavi’ye veda ettiği bir zamanda, Kahire'den Fustat'a mumyalardan oluşan bir geçit töreni başlatıldı. Geçit töreninde Mısır’ı yöneten, topraklarını genişleten, zenginliğini ikiye katlayan ve eski ihtişamını sağlamlaştıran Antik Mısır’ın dört kraliçesi bulunuyordu.
Tarihin anıları ve ilişkileriyle dolu olan bu geçit töreni, bizi Mısır kraliçelerinden başka bir kadına, Kleopatra’ya götürdü. Dünyada görünüşü, bir yılanın kendisini sokmasına izin vererek intihar eden güzel ve âşık bir kraliçe olarak resmedildi. Âşık Kleopatra imajı, tarihin en büyük siyasi isimlerinden birinin hayat hikâyesine gölge düşürdü. Nitekim Kleopatra çok güzeldi, ancak aynı zamanda son derecede zeki, becerikli ve bilgeydi. Farklı dillerde konuşabiliyordu. Her gelenle onun dilinde müzakere bulunuyordu. Stratejik bir düşünür ve büyük bir askeri planlamacıydı. Savaşlar, komplolar, ittifaklar, yenilgiler ve zaferlerle dolu bir dönemde yaşadı. Tüm imparatorluk ihtişamıyla Mısır, Suriye ve Roma’yı gezdi. Denizde ve karada. Kleopatra döneminde Roma ve imparatorlar dünyası entrikalar, ihanetler ve komplolarla doluydu ve o bunlarla mücadele etme konusunda ustaydı.
Babası XII. Ptolemaios, zamanının çoğunu flüt çalarak geçiren zayıf bir hükümdardı. Bu yüzden kendisine flüt çalan anlamındaki “Auteles” lakabı takıldı. Kleopatra babasının mirasını devralan kız kardeşi Berenice’nin öldürülmesinden sonra İskenderiye tahtına gücünü ve haşmetini geri getirdi.
O günlerden ve öncesinden beri, Mısırlılar esprileri ile tanınırlar. Kraliçeleri de tıpkı onlar gibiydi. Kleopatra’nın sevgilisi General Antony bir balıkçı olarak Kleopatra’yı etkilemek istemişti. Bu yüzden ağını suyun altından balıklarla doldurması için bir dalgıç ile anlaşmıştı. Kleopatra bu anlaşmadan haberdardı ve bu yüzden dalgıca ağı ölü balıklarla doldurmasını emretmişti. Antony ağı böyle görünce şaşırmış ve yanında olan Kleopatra da uzun bir süre kahkaha atarak tarihe kazınan şu cümleleri söylemişti: “General balık avlamayı balıkçılara bırakın. Sizin oyununuz şehirler, bölgeler ve krallıklardadır.”
Antony savaşlarında başarısız oldu. Artık askerlerinin maaşlarını ödeyemiyordu. Önünde, yardım istediği Kleopatra’dan başka kimse yoktu. Kleopatra yardım etti. Zira en nihayetinde Antony aracılığıyla Roma’yı Mısır’a katmak istiyordu aksini değil.
Bunlar MÖ birinci yüzyılda yaşanmıştı. Bu da yaklaşık iki bin yıl demek oluyor. Kraliçelerin kraliçelerinin kraliçeleri. Bazı medya kuruluşları Neval es-Saadavi’ye ten rengi ve saç rengi ile alay ederek veda etti. Aklına Hindistan'ın birliğini ve (o sırada) 600 milyon insanı kurtaran İndira Gandi, Benazir Butto, Margaret Thatcher, Kraliçe Victoria ve özellikle de Yeni Zelanda’daki Jacinda Ardern geldi. Ama bunların arasında Kleopatra'nın yaşadığı zorlukları, acıları, hayal kırıklıklarını ve zaferleri bilen hiçbir yönetici yok. Muhammed Abdulvahab söylediği şarkıda şu sözlerle Kleopatra’yı betimlemişti: “Bu dünya harikası ve zamanın güzelliği!”