Maha Muhammed Şerif
TT

Hac mevsimi: Zorluklar, başarılar ve övgüler

Hac, İslam'ın beşinci rüknü ve Müslümanların senelik bayramıdır. Nitekim haccı, spot ışığı altında kılan ve önceden planlanmış en büyük dini hadiselerden yapan şey de budur. Bunun için yeni planlar ve büyük çabalar isteyen yenilikçi ve yaratıcı organizasyon becerileri gerekir. Böylece uluslararası düzeyde kabul gören başarılı bir organizasyon gerçekleştirilir ve gerek hacılar gerekse de katılımcıların zihninde uzun süre taze kalır. Bu yılki hac, Suudi hükümetinin sınırlı sayıda kişinin kabul edileceği kararının ardından küresel olarak yürürlükte olan tedbirlere uygun olarak gerçekleştirildi. Nitekim raporlar Suudi Arabistan vatandaşlarına ve sakinlerine senelik olarak tahsis edilen kotanın yüzde 30 olduğunu gösteriyor. Mevcut şartlarda hac mevsiminin yalnızca ülke içi bir sağlık riski değil, aynı zamanda dünyada ciddi yansımaları olabileceği bilinmektedir.
Salgın hakkında konuşmanın ve dünyanın birçok ülkesinde kontrol altına alınamamasından bahsetmenin bir önemli yok. Fakat idari verimliliğin yanı sıra sosyal istikrara katkıda bulunan bazı temel faktörlerden bahsedeceğiz. Krallık pandeminin yansımalarıyla yüzleşmek için büyük bir ciddiyet ile gerekli önemleri aldı. Kapanma, sosyal mesafe, resmi ve topluluk faaliyetlerinin askıya alınması yönündeki adımlarında hızlı davrandı. Ülke genelinde kısmen veya tamamen getirilen yasakların yanı sıra eğitime de ara verildi. Devlet kurumlarında ve özel sektördeki çalışmalar askıya alındı. Uzaktan eğitim uygulamasına geçildi. Tiyatrolar, sinemalar, ticaret merkezleri ve restoranlar kapatıldı. Kamuya açık yerlerdeki toplanmalara yasak getirildi, iç ve dış hat seferleri durduruldu ve zaruri haller dışında sokağa çıkılmasına ve çalışmaya izin verilmedi. Hac ve Umre Bakanlığı da hacıların güvenliğini sağlamak üzere alınan ihtiyati tedbirlere ilişkin kuralları ve mekanizmaları duyurdu.
Krallığın bu seneki hac ziyaretini sınırlama kararı, haccın güvenli ve sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamanın yanı sıra herkesin güvenliğini korumayı amaçlamaktaydı. Nitekim Suudi Sağlık Bakanı Dr. Tevfik er-Rabia, hac sezonunun sona ermesiyle birlikte yaptığı açıklamada, herhangi bir virüs vakasına rastlanmadığını ve sağlık açısından başarılı bir organizasyon yürütüldüğünü söyledi. Bu büyük başarının ardından, başarıya övgüye değer bir boyut kazandıran başka hususlar da vardır. Bu önemli hususlardan biri, krizleri yönetmede ve afetler sırasında insanları sakinleştirmede gösterilen beceridir. Veriler, Suudi hükümetinin sahada benzersiz olduğunu ve olağanüstü krizlerle başarılı bir şekilde başa çıktığını ispat etmektedir. Nitekim, salgının yayılmasının önüne geçmek ve hacca hazırlanmak için ihtiyati ve önleyici adımlar atıldı. Bu tedbirler, hastane ve sağlık merkezlerini, yüksek donanımlı ambulansları, hac mevsimi kapsamında çalışacak nitelikli ve eğitimli kadrolar da dahil olmak üzere tıbbi, teknik ve idari personeli içermekteydi. Ayrıca bin 500 hasta yatağı hacılara hizmet verecek şekilde teçhiz edildi.
Dünya Sağlık Örgütü, Suudi Arabistan'ın hac sezonunun başarılı bir şekilde atlatıldığını açıklamasının ardından, salgının yayılmasını engellemek ve hacıların güvenliğini sağlamak için aldığı önlemleri övdü. Arap, İslam ve dost ülkelerden bu başarı için gelen tebrikler ve övgüler birbirini takip etti. Aynı zamanda Avrupa Birliği hac mevsiminin yüksek bir verimlilikle yönetilmesi ve hacılar arasında herhangi bir virüs vakasına rastlanmaması karşısında övgülerini dile getirdi.
Öte yandan bu yılki hac organizasyona damgasını vuran kadınların çalışmalarının da ne kadar hayati bir unsur olduğunu unutmamalıyız. Kadınlar, bu yılki hac sezonunda, gerek güvenlik alanında gerek sağlık ve kanun gereklilikleri konusunda büyük çabalar sarf ettiler. Hacıların güvenliğini ve sağlığını korumak adına alınan tüm tedbirlerin uygulanmasında ve yürütülmesinde önemli bir rol oynadılar.