Emel Abdulaziz Hezzani
Suudi yazar
TT

Bu yeni bir Irak'ın doğuşu mu?

Iraklılar, önümüzdeki Ekim ayında yani bir ay sonra yapılacak olan yasama seçimleri için heyecanlılar. Bu, ABD’nin 2003 yılında Irak’ı işgal etmesi ve Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinden bu yana gerçekleştirilecek beşinci yasama seçimi olacak. Haftalar önce hükümet, beklenen planı ve düzenleyici önlemleri tamamladı. Seçim sürecinin bütünlüğünü ve güvenliğini sağlamak için 500 Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ve uluslararası gözlemci belirlendi. 328 üyeli Temsilciler Meclisi'nin önümüzdeki yılın ortasında yapılması planlanan erken seçimlerde aday gösterilmesi planlanıyor.
Bu seçimler, Iraklılar için neden büyük önem taşıyor? Öncelikle siyasi meclisi karıştıran ve 2018 yılında kurulmasından bir sene sonra Adil Abdulmehdi hükümetini deviren popüler protestoların bir sonucu olarak erken gerçekleştirilme kararı verildi. Sunulan hizmetlerin kötülüğü, kamu kurumlarında yaygınlaşan yolsuzluklar, ihmal ve taksir sonucu meydana gelen kazalar ve yargılamalardaki eksikliklerden bıkan insanlar sokaklara döküldü.  Daha önce Savunma, İçişleri, Petrol Bakanlıkları ve Cumhurbaşkanı Yardımcılığı gibi önemli görevlerde bulunan Abdulmehdi, Cumhurbaşkanı Berhem Salih’e yeni bir görev yükleyerek öfkeli sahneden çekilmekten başka yol bulamadı. Ardından geçiş aşamasının yönetimi için adı öne çıkan Mustafa el-Kazimi 2020 yılının Mayıs ayında görevi devraldı.
Irak’ın sorunları köklü ve karmaşık. Bunların en önemlileri arasında başta yolsuzluk olmak üzere yasadışı zenginleşme, kamu parasının yağmalanması, belirli sosyal gruplara karşı mezhepçi partizanlık, halkın zaferi ve haklarının korunmasında aciz bir yasa bulunuyor. Çünkü yolsuzluk, çok sayıda kollara sahip olan bir ahtapot gibidir. Kazimi, tanınmış uluslararası kuruluş ve örgütlerin yardımıyla yurtiçi ve yurtdışında destekleyecek uluslararası bir topluluğa, bu dosyayı ele almak için Arap ve Arap olmayan ülkelerle bağımsız iş birliğine ve Irak dışında bulunan paraların iade edilmesine ihtiyacı olduğunu biliyordu. Yolsuzlukla mücadele, eşek arısı yuvasına çomak sokmak ve bunun sonuçlarına katlanmak demektir. Çünkü eşek arıları arasında milletvekilleri, bakanlar ve toplumun ileri gelenlerinden çok ses getiren isimler bulunuyordu. Bu, aralarından hırsız olmayanların yolsuzluklara karşı duruşta büyük etkisi olan sınıftır.
Ülkeler, silahlı çatışmalar ve çevre felaketleri sonucunda kan kaybedebilir. Fakat hiçbir şey devletin yapısını bozma konusunda yolsuzluk ve finansal kaynakların yardımıyla insani yetenekleri geliştirme ve kalkındırma fırsatlarından mahrum etmek için boğazını sıkmakla karşılaştırılamaz. Sayın Kazimi, geçiş döneminin kısa ama önemli olmasına odaklandı. Irak’ın durumunda değişiklik yaratmak için sınırlı fırsatlara sahip. Hatta belki de geleceği hakkında desek abartmış olmayız. Kazimi, Başbakanlığa bağlı özel bir kuvvet aracılığıyla herhangi şüpheli bir şahsı tutuklama yetkisine sahip, büyük yolsuzluk dosyalarını inceleyen bir komite oluşturmak gibi bir Iraklı yetkilinin onlarca yıldır alamadığı cesur önlemler alarak ekonomik açıdan yeniden yapılanma ve yolsuzluğun elebaşlarını zayıflatmak gibi temel bir düşünce ile geldi. Nitekim onlarca yetkili tutuklandı.
Biri çıkıp yolsuzluğa karışan kişilerin kimsenin dokunmaya cesaret edemediği silahlı milislerle bağlantılı kişiler olduğunu söyleyebilir. Dolayısıyla yolsuzlukla mücadele, korunan isimler karşısında seçici veya çaresiz ise bunun bir anlamı yoktur. Hatta, Haşdi Şabi’nin Anbar Operasyonları Komutanı Kasım Muslih, dört ay önce terörle mücadele yasası kapsamında tutuklandığında grubu isyan çıkardı. Ardından serbest bırakıldı. Bu adım, Irak’ın Baasçıların ve ardından işgal sonrası hükümetlerin mali ve idari yolsuzluklarına nasıl düştüğünü bilenler için bir rüya gibi duruyor. Bu zengin Arap ülkesinin ilacı, elektriği, temiz suyu kalmadı ve huzur içinde uyuyamaz hale geldi.
Kazimi, Irak’ın uluslararası ve bölgesel dayanışma ve iş birliğini kazanma, ayrıca devlet kurumlarını sağlıklı temeller üzerine inşa etme konusunda önemli adımlar atabildi. Irak'ın komşularına, tüm tarafları farklılıklarıyla bir araya getiren bir konferans çağrısında bulundu. Katılımcılar, dünya haritasında hak ettiği yere yeniden yerleşmek isteyen yeni bir Irak'a el uzatmanın önemi konusunda hemfikirdiler. Suudi Arabistan ve Mısır'ın başını çektiği Arap ülkeleri, Irak'ın Arap bölgesine yönelik değişimini memnuniyetle karşıladı. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, 30 yıllık ayrılığın ardından büyük ekonomik dosyalarla Bağdat’a bir ziyarette bulundu. Irak’ın komşusu olan ve orada meydana gelen olumlu ya da olumsuz her şeyden etkilenen Suudi Arabistan’da ise Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Sayın Kazimi’yi Riyad’da kabul etti.  İki taraf, üç milyar dolarlık ortak bir yatırım fonu ve Iraklılar için çetrefilli bir konu olan ulaşım, yenilenebilir enerji, altyapı ve elektrik ara bağlantısı sektörlerinde mutabık kalınan çalışmaların uygulanmasını denetlemek üzere bir Suudi-Irak Koordinasyon Konseyi kurulması konusunda anlaştı. Suudi yetkililerin, özellikle de dışişleri, içişleri, ticaret ve ulaştırma bakanlarının kısa zaman içinde Irak'a gerçekleştirdikleri mekik turları, Suudilerin Irak'ı destekleme konusundaki isteğinin ciddiyetini teyit ediyor.
Bu yasama seçimlerinin Irak'ın geleceği için neden önemli olduğunu yeniden soruyorum. Çünkü sonuçları, Irak'ın siyasi ve ekonomik durumu canlandırmak için başlattığı girişimi tamamlayacağını mı yoksa gerileyeceğini mi belirleyecek. Ayrıca halk protestolarının siyasi gerçek üzerinedeki etksini mi yoksa yoksulların öfkesi mi olduğunu ortaya koyacak.
Irak yeni bir doğumu hak ediyor ve şüphesiz Arapların bu konuda görevleri var. Ancak kendilerini temsil edenleri seçecek olan Irak halkı, değişimin temeli ve sahnedeki en önemli aktör olmaya devam ediyor.