Tevfik Seyf
Suudi yazar ve düşünür

Görmediğimiz modernizm

Ünlü bir şair ve yazar olan dostum Muhammed el-Haraz, modernist ve gelenekçi sınıflandırmasıyla ilgili tartışmalarda ele alınanlara şüpheyle yaklaşıyor. Avrupa'da yaygın olan sınıflandırmanın modernistler ve anti-modernistler arasında ayrım yapmak için bir kriter olarak kullanılmaması gerektiğini…

Kolektif aklın reformu

Hükümetimizin geçen ayki yazılarımızda "kültür mühendisliği" olarak adlandırdığımız bağlamda ulusal kültürü reform etmeye veya geliştirmeye karar verdiğini varsayalım. Hangi hedefler öncelikler listesinde en üst sıralarda yer almalıdır? Bu soruyu cevaplamak için iki konuyu açıklığa kavuşturalım;…

Toplum ve kültür dönüşümlerine bir bakış

Toplumsal dönüşümler, politik ve ekonomik olmak üzere çeşitli faktörlerin etkisiyle tetiklenir. Bazı faktörler değişim sürecini başlatırken, bazıları da değişimin yönünü belirler veya hızını etkiler. Genellikle devlet politikalarının değişimin güçlü bir itici gücü olduğu, ekonomik ve piyasa…

Devletin eseri olarak kültür

Hükümetler toplumun kültürünü değiştirme konusunda en kudretli organdır. Elbette değişimi bir ölçüde gerçekleştirebilecek (Hollywood sinemasından Alibaba mağazalarına kadar) başka taraflar da var, ancak bu görevi başarma konusunda hiç kimse hükümete rakip olamaz. Bu vesile ile Amerikalı düşünür…

Kültür mühendisliği: Kısa bir giriş

“Kültür mühendisliği” ilk bakışta göründüğü gibi sosyal çalışmalarda standart bir terim değildir. Bir tür yeni ortaya çıkmış bir terimdir. Bu nedenle bu alandaki araştırmacılar arasında yaygın değildir. Ayrıca terimin yalnızca bir durumun veya eylem planının açıklaması olmadığını, daha ziyade bir…

Hakim bir fikir ve mahkum fikirler

“Ancak ulusal uzlaşı fikri ve kardeşi kapsayıcı ulusal kimlik fikri, ideolojik temellerden bağımsız değildir.” Bu, geçen hafta devletin belirli bir ideolojik söylem benimsememesi gerektiğini, görevinin uzlaşıyı ve kapsayıcı kimliği teşvik etmek olduğunu ileri sürerek sonlandırdığım yazıya yapılan…

Dünyamızı düzeltin ahiretimizi ise bize bırakın

Arap enformasyon bakanlarına yönelttiği bir mektupta Dr. Muhammed Rumeyhi, medya sektörünü ilerletmek için gerçekleştirilmesi gereken dört misyon belirledi. Bu misyonları şu şekilde özetleyebilirim; ülkenin gelecek vizyonu ile tutarlı, net bir strateji benimsemek. Gazetecilik sektöründeki yeni…

Fildişi kulelerde yaşayanlar

“Münyet el-Mürid fi Edeb el-Müfid ve el-Mustefid” kitabını okutan bir ders halkasına katıldığımda 14 yaşındaydım. Kitabın konusu, başlığından da belli; öğrenme etiğini, öğrenci ve öğretmeni arasındaki etkileşimi, genel halk ile ilişkilerini ve bilgi ilgili diğer konuları ele alıyor. Birkaç ay sonra…

Sihirli cevaplar

Sevgili okuyucular, hepimiz küçük ya da büyük her sorunun bir dizi dönüşüm ve faktörün sonucu olduğunun bilincinde olmamıza rağmen, çoğu insanın olayları ve soruları tek bir açıklamaya bağlamakta hızlı davrandığını fark etmiş olabiliriz. Ayrıca bu olay ve olguları doğrulanamayan, dokunulamayan veya…

Yaratıcılığın kuluçka merkezleri

Komşumuz Meryem, yüksek teknoloji alanlarındaki yetenekleri erkenden keşfetme çalışmaları kapsamında Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin düzenlediği “Uzay Kampı”ndan geçtiğimiz hafta döndü. Meryem ve tamamı lise öğrencisi olan ekibi, tasarladıkları bir iletişim uydusu modeli ile…