Tevfik Seyf

Tevfik Seyf
Suudi yazar ve düşünür

Üstadımız el-Buleyhi’nin makalesine bir yorum

Bu, üstadımız İbrahim el-Buleyhi'nin sevdiklerinden ve okuyucularından oluşan bir grupta yayınladığı kısa makalesine yapılan bir yorumdur. Söz konusu makale, 1852'den 1912'deki ölümüne kadar yönetimde kalan İmparator Meiji'nin hükümdarlığı sırasında Japonya'nın yeniden doğuşunun derin sırrı olarak…

Ahlaki bir sorun: Bireyin hakkı ve toplumun hakkı

Sevgili okuyucular arasında geçen haftaki makalenin gündeme getirdiği kafa karıştırıcı soruya cevap bekleyenlerin olduğunu biliyorum. Bana gelince, arkadaşların sorunun özü ve olasılıkları üzerinde düşünme konusunda hâlâ istekli olduklarını umuyorum. Bu makalede geçen hikayenin gündeme getirdiği…

Siyasi eylem: Kirli eller sorunu

İngiliz filozof Bernard Williams, faydacı felsefeyi tartışırken şu hikayeyi anlatır; Jim adında bir adam birdenbire Güney Amerika'daki küçük bir köye gelir. Köyün ana meydanında federal hükümete isyan etmekle suçlanan 20 Kızılderiliyi idam etmeye hazırlanan bir asker taburu vardır. Jim, kendisini…

Siyasi toplumda ahlakı kim geliştirir?

Hükümet halkını eğitip yetiştirebilir mi, yani onları erdemlere ve güzel ahlaka daha bağlı hale getirebilir mi? Bu soru, siyasi ahlakın anlamları ve kamusal alandaki uygulamaları hakkındaki bir tartışmada gündeme geldi. Konuşmacılardan biri, gençleri yetiştirmek, onlara bilgiler öğretmek, bir…

Devletin ahlakı ile halkın ahlakı

Devletin kendi ahlakı, halkın da kendi ahlakı vardır. Bunlar hemen hemen her açıdan iki farklı dünyadır; oluşum, gerekçeler, güç kaynakları, eylem araçları, eylemin değeri, eleştiri ve gözden geçirme normları vb. Devlet, ülkeyi yöneten bir grup insan değil, parçalanamayan sağlam bir oluşumdur. Bu…

Siyasetin ahlakı

Çoğu insan siyaseti ahlakın olmadığı bir dünya olarak görüyor. Tam tersi görüşte olanlar da var. Pek çok ahlak filozofu, siyaset bilimci ve bazı siyasi figürler gibi ben de bu insanlardan biriyim. İnsanların siyasetin ahlaktan yoksun olduğu konusunda hemfikir olmasına gelince, bunun iki faktörle…

Rekabet eden kimlikler

İnsanların, başkaları için ne kadar önemsiz olursa olsun, alt kimliklerinden vazgeçmeleri olağan bir durum değildir. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Sovyetler Birliği ve Doğu Bloku ülkeleri dini, ulusal ve bölgesel kimlikleri ortadan kaldırmak ve bunların yerine “tek Sovyet kimliği” adını verdikleri…

Mükemmel vatandaş ve sıradan vatandaş

Kardeş ülke BAE’den bir entelektüel olan Mira Hanım, bana vatandaşlar arasındaki ilişki ve onların anavatanları ile ilişkileriyle ilgili şunu sordu; vatandaşlığın sağlıklı ve yapıcı olması için yasal içeriği ile mi yetinmeliyiz yoksa duygusal bağa, yani dayanışma, karşılıklı bağımlılık ve tek bir…

Vatan fikri

Bu hafta Suudi Arabistanlılar, bize ulusal birlik ve istikrar ile onların altında elde edilen ekonomik büyüme ve refahın büyük değerini yıldan yıla hatırlatan “ulusal günü” kutladılar. Kutlama ve sevinç, dünyanın çeşitli ülkelerinde ulusal günün genel bir özelliği haline geldi ve belki de bunlar…

İlimle meşgul olmak ile cincilikle meşgul olmak

Dr. Halid el-Radiyan'ın görüşüne göre bu çağdaki Müslüman aklı görünen dünya yerine görünmeyen dünyalarla ilgileniyor. Dr. Radiyan tanınmış bir sosyolog ve üniversite profesörüdür. Bu kanaati iki resme ayırmak mümkün; birincisi, din, Allah'ın emri ve insan aklının kavrayamayacağı sırlara sahip…