Tevfik Seyf

Tevfik Seyf
Suudi yazar ve düşünür

Savaş sonrasına dair derin düşünceler

Bu yazı, muhtemelen İran'ı sevenleri de sevmeyenleri de hoşnut etmeyecek, ama özellikle son günlerde defalarca kez “Yaşananlar birikmiş hataların sonucu mu, yoksa kaçınılmaz bir kader miydi?” sorusunu soran bazı İranlıları memnun edebilir. İranlıların nükleer silahlanma çabasında oldukları…

Yapay zekânın gelişimi konusunda neden rahat olmalıyız?

Yakın zamanda, yapay zekâ ve beraberinde getirdiği fırsatlar ve zorluklar hakkındaki devam eden tartışmaya farklı bir yaklaşım öneren tanınmış Iraklı yazar Lütfiye el-Duleymi'nin bir makalesini okudum. Makale, yapay zekâ platformlarının ve uygulamalarının geliştirilmesine katkıda bulunmuş veya…

Elektriksiz ve makinesiz bir yıl yaşamayı hayal edin

Şu anda Dördüncü Sanayi Devrimi çağındayız. Bu isim, 2016 yılında iletişim devrimi, yapay zekâ ve maddi ile sanal alem arasındaki boşluğu daraltan dijital teknolojilerin genişlemesiyle meydana gelen derin dönüşümü tanımlamak için türetildi. Bu, yalnızca prosedürel veya retorik amaçlarla verilen…

İnternet çağında yaşamı yeniden şekillendirmek

İspanyol sosyolog Manuel Castells'in, internetin toplumların yaşamları ve geçim kaynaklarının yanı sıra, bireylerin siyasi güçle ilişkilerinin dönüşümü üzerindeki derin etkisini inceleyen en önemli isim olduğunu söylersek abartmış olmayız. 1989'da “Bilgi Şehri”ni yayınladı ve ardından üç ciltlik…

Yapay zekâ insan zihninin yerini alabilir mi?

Yapay zekâ hakkındaki tartışma genellikle bu yeni gelişmenin bize, kavramlarımıza ve yaşam tarzımıza karşı oluşturduğu meydan okumalar etrafında dönüyor. Bu tartışmaya büyük ölçüde tekrarlanan ifadeler damga vuruyor ve bu da tek bir konuyu tartışıyormuşuz izlenimi veriyor. Gerçekte ise benzer…

Yapay zekânın gelişimi bizi neden rahatlatmalı?

Iraklı ünlü yazar Lütfiye ed-Duleymi'nin yapay zekâ ve bunun sunduğu fırsatlar ile zorluklar hakkında farklı bir tartışma çizgisi öneren makalesine rastladım. Makalenin kendisi, yapay zekâ platformlarının ve uygulamalarının geliştirilmesine katkıda bulunmuş ya da bulunmakta olanlar da dahil olmak…

Baas tecrübesi

Suriye'deki rejimin çöküşüyle birlikte, iki Arap ülkesini kırk yılı aşkın bir süre yöneten Baas Partisi de neredeyse sona erdi. Arap Sosyalist Baas Partisi 1947'de kuruldu ve 1952'den itibaren Suriye hükümetinde yer aldı, ardından 1963'te tek başına iktidara geldi. Aynı durum 1963'ten itibaren…

Piyasayı yönlendiren görünmez el gerçeği

“Bireycilik” kavramının ve daha sonra “bireycilik” ilkesinin kristalleşmesinin, bugün dünyanın bildiği “insan hakları” ilkesinin temel taşı olduğuna inanıyorum. Elbette, hem liberal hem de geleneksel toplumlarda “bireycilik” ilkesi ve özellikle de, insanların - isteyerek ya da istemeyerek-…

Para sahibi ile onu isteyen arasında

Bu satırları yazmamın sebebi, para ve özel mülkiyete ilişkin, kültürel yapımızın özünde var olan, bizi para kazanmak için mücadeleye iten ama aynı zamanda bunu yapanları (elbette başkalarını) paraya tapmakla, dünyayı ve güzelliklerini arzulamakla suçlayan çelişkili bir anlayış hakkında akademisyen…

Donald Trump'ı nasıl konumlandırıyorsunuz?

Amerikan dış politikası üzerine yapılan tartışmalarda araştırmacılar, her biri birbirini takip eden başkanların ve hükümetlerinin politikalarının genel bir özelliğini temsil eden dört eğilim tespit etmişlerdir. Sanırım çoğumuz eski ABD başkanı Barack Obama'nın dış politikası ile selefi George Bush…