Tevfik Seyf
Suudi yazar ve düşünür

Zenginliğe giden hızlı yol

Öyle görünüyor ki, bilişim giderek dünyadaki hemen her ülkenin ulusal ekonomisinde en hızlı büyüyen sektör haline geliyor. Eğer bu hipotez doğruysa, önümüzdeki birkaç yılda bu sektörün zenginliğin fabrikası olacağı sonucuna varılabilir. Bu, çoğu insanın muhtemelen aşina olduğu ortak bir fikir…

Mağamsi’nin hikâyesini hatırlıyor musunuz?

Din - inanç ve kimliği birbirine karıştırmayı neden eleştiriyoruz. İslam'ın bir din ve kimlik ya da bir din ve vatan ya da vatan üstü bir din olduğu hep söylenmiyor mu? Peki. Bunlar çoğu insanın aşikar olduğunu düşündüğü yaygın sözler. Bu nedenle sorgulamak ve tartışmak için üzerinde durmuyorlar…

Bir çocuk taşıyan kadın asker

2023 yılının Nisan ayında, Amerikan haber kanalı CNN, Suudi Arabistanlı kadın asker Emel el-Avfi'nin, Sudan'daki şiddetli iç savaştan kaçan annesiyle birlikte Cidde Limanına yeni ulaşmış bir çocuğu kucağında taşıdığı fotoğrafını yayınlamıştı. Kanal, fotoğrafa şu başlığı seçmişti: "Emniyet, güven ve…

İnsan dini

Bu satırları Dr. Rıdvan Seyyid'in geçen hafta sonunda bu gazetede yayınlanan makalesindeki görüşlerini desteklemek için yazıyorum. Makalesinde Dr. Rıdvan, geçen hafta Mekke'nin ev sahipliğinde düzenlenen “Uluslararası Konferans: İslam Mezhepleri Arasında Köprüler Kurmak” başlıklı konferanstaki…

Kendini keşfetme yolculuğu

Geçen hafta, Profesör İyad Medeni'nin "Bir Suudi Arabistan Hikayesi" kitabının öyle görünse bile, tam anlamıyla bir otobiyografi olmadığını söylemiştim. O zaman kendime şu soruyu sordum: Eğer bu bir otobiyografi değilse konusu nedir, kitap ne diyor ve yazar ne istiyor? Bana göre kitap…

Bir Suudi Arabistan hikâyesi: İyad Medeni'nin dönüşümleri

Geçtiğimiz günlerde Profesör İyad Medeni'nin geçen yıl İngilizce olarak yayınlanan “Bir Suudi Arabistan Hikayesi” kitabını yeniden okumaya başladım. Kitap, düşünmek için duraklamadan, not almadan, paragraf başına dönmeden sayfalarını çevirmenin zor olduğu kitaplar türünden. Kitap bir…

Odaklan değerli okuyucu!

Bu hafta bana üç soru geldi ve bunların faydasız, yani değerli dostlarımı onlardan uzak durmaya davet ettiğim tartışmaların bir örneği olduğunu düşünüyorum. Değerli okuyucularım, son makalelerimin modernite meselesini, ona olan ihtiyacımızı ve modernite çağı ile gelenek çağı arasındaki bazı temel…

Moderniteye geçiş

Geçtiğimiz iki haftanın tartışmalarından sonra aziz okuyucularım bana şunu sorabilir: Diyelim ki ilerlemeyi engelleyen geleneklerin esaretinden kurtulmak, çağın ruhuna ve gereklerine uyum sağlamak istiyoruz, bu görevi başarmamız için ne yapmamız gerekiyor? Aslında bu soruyu zaten birçok arkadaş…

Bir elmayı hem saklayıp hem yemek mümkün mü?

Makaleye üstadımız Dr. Muhammed el-Rumeyhi'nin “Bir elmayı aynı anda hem saklayıp hem de yemek mümkün değildir" diyerek bıraktığı yerden başlamak istiyorum. Onun harika makalesini (el-Beyan, 19 Şubat) okurken kendime şunu sordum: Gerçekten bir şeyi saklayıp aynı anda da yemek isteyen var mıdır? …

Süpermarket modeline bir alternatif

Geçen haftaki yazıyı okuyanlardan bazıları, geri kalmışlık durumunu aşmak için kültürel mirasımızdan vazgeçebileceğimize dair söylediklerimizi abartılı bulmuşlar. Bazıları da açıkça şunu sordular: Başka toplumlar sanayide, teknolojide, ekonomide bizi geçti diye kültürel hafızamızdan vazgeçmemiz…