Tevfik Seyf

Tevfik Seyf
Suudi yazar ve düşünür

Baas tecrübesi

Suriye'deki rejimin çöküşüyle birlikte, iki Arap ülkesini kırk yılı aşkın bir süre yöneten Baas Partisi de neredeyse sona erdi. Arap Sosyalist Baas Partisi 1947'de kuruldu ve 1952'den itibaren Suriye hükümetinde yer aldı, ardından 1963'te tek başına iktidara geldi. Aynı durum 1963'ten itibaren…

Piyasayı yönlendiren görünmez el gerçeği

“Bireycilik” kavramının ve daha sonra “bireycilik” ilkesinin kristalleşmesinin, bugün dünyanın bildiği “insan hakları” ilkesinin temel taşı olduğuna inanıyorum. Elbette, hem liberal hem de geleneksel toplumlarda “bireycilik” ilkesi ve özellikle de, insanların - isteyerek ya da istemeyerek-…

Para sahibi ile onu isteyen arasında

Bu satırları yazmamın sebebi, para ve özel mülkiyete ilişkin, kültürel yapımızın özünde var olan, bizi para kazanmak için mücadeleye iten ama aynı zamanda bunu yapanları (elbette başkalarını) paraya tapmakla, dünyayı ve güzelliklerini arzulamakla suçlayan çelişkili bir anlayış hakkında akademisyen…

Donald Trump'ı nasıl konumlandırıyorsunuz?

Amerikan dış politikası üzerine yapılan tartışmalarda araştırmacılar, her biri birbirini takip eden başkanların ve hükümetlerinin politikalarının genel bir özelliğini temsil eden dört eğilim tespit etmişlerdir. Sanırım çoğumuz eski ABD başkanı Barack Obama'nın dış politikası ile selefi George Bush…

Kaostan mutlak devlete

Suriye, Sudan, Libya ve Yemen… mutlak bir devletin sancılarını çeken dört Arap ülkesi. Bunun nedeni şu: Adil olsun ya da olmasın, güçlü bir hükümet olmadan hiçbir ülke güvenlik ve istikrar içinde yaşayamaz. Adaletin halkın talebi ve hedefi olduğu doğrudur, ancak bu ancak güçlü ve istikrarlı bir…

Bağımlılar savaşı

Sanırım hepimiz “şişkin benlik” veya “şişkin ego” denen olguya aşinayızdır. Belki her birimiz, basına verilen röportaj ve demeçlerde, sosyal medya platformlarında veya toplantılarda şişkin ego vakalarını fark etmişizdir, dahası içimizden bazıları bunu belki en azından ara sıra deneyimlemiştir. …

Aşırılıkçılık ve bölünme

Eylül 2017'de Irak Kürtlerinin çoğunluğu (%92), yaklaşık yirmi yıllık kapsamlı özerkliğin ardından Irak Kürdistan Bölgesi'nin bağımsızlığından yana oy kullandı. Bu durum, Ocak 2011'de Güney Sudan'da nüfusun yüzde 99'unun kuzeyden ayrılma yönünde oy kullandığı sahneye büyük ölçüde benziyordu. …

Neden Batılılar başarılı olurken biz başarısız olduk?

Halk devriminin zaferinden birkaç hafta sonra Suriye'nin kenarlarında aniden patlak veren çatışma, Arap toplumsal yapısındaki fay hatlarının hâlâ aktif olduğunu hatırlatıyor. Sivil barışın pekiştirilmesinin, bu yapıdaki aksaklıkların giderilmesine, “vatandaşlık ilkesi”nin özellikle tabanda siyasi…

Vizyon ile politika arasındaki mesafe

ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaptığı fırtınalı görüşmeden bir hafta önce, Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile Ukrayna'daki savaşı sona erdirmenin yolu konusunda anlaşmaya çalıştığını söyledi. Bu konuda Ukraynalılardan, kendi ülkeleriyle ilgili bile olsa, izin…

Yasaların arka planı olarak genel irade

Önceki yazımda, Jean-Jacques Rousseau’nun açıklamalarına göre “sivil din”in amacının kamu hukukunu destekleyen ahlaki bir gerekçelendirme sağlamak olduğunu belirtmiştim. Bazı meslektaşlarımız eğer kastedilen gerçekten bu ise bunun bütün dinlerde mevcut olduğunu, o halde neden başka bir din icat…