Tevfik Seyf
Suudi yazar ve düşünür

Hakikat tek boyutlu değildir

Bu hafta sosyal medyada dini hoşgörü hakkında eski bir gönderi yayınladım. Beklemediğim bir tartışmayla karşılaştım. Ana soruların şimdi daha yumuşak bir dille sorulsa da 10 yıl önce bildiklerimizin bir tekrarı olduğunu gördüm. Bu, biraz birbiriyle çelişen iki gerçeği ortaya koyuyor: Bir yandan,…

Yapay zeka korkusundan nasıl kurtulabiliriz?

Yapay zekanın etkisi hakkında endişelenmek, internetin etkisinden endişelenmekten çok farklı değildir. Bunu haklı çıkaran nedenler, geçmişte internetin yayılmasının sonuçları hakkında söylenenlere benzer. Bu gerekçelerden bazılarını birazdan sunacağım. Ancak öncelikle endişelenenleri rahatlatmak…

Yapay zeka kimlik için bir tehdit midir?

Bu soruyla son yazılarımla ilgili tartışmalar bağlamında karşılaştım. Daha sonra Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'da geniş bir şekilde gündeme getirildiğini, akıllı sistemlerin artan bir biçimde benimsenmesi ile statüleri ve işleri hakkındaki endişelerini sesli olarak dile getiren…

Yapay zeka ve bilinmeyen dünyası

Ünlü Google şirketinin CEO'su Sundar Pichai, CBS kanalında yayınlanan “60 Dakika” programına verdiği röportajda, yapay zekânın yaygınlaşmasının etik ve sosyal çözümler gerektiren yeni zorluklar doğurduğunu belirtti. Bu sebeple felsefecileri bu alandaki rollerini üstlenmeye ve sorumluluğu sadece iş…

Mezhep çerçevesi dışında içtihat

Tanınmış Suudi bir fakih olan Şeyh Salih el-Mağamisi, yeni fıkhi mezheplerin ortaya çıkmasına yol açacak mutlak içtihada kapı açılması çağrısında bulunduğu gün nispeten sakin göle büyük bir kaya attı. Çağrının ardından çıkan tartışmanın özü ikinci bölümde, yani mutlak içtihatta olsa da birinci…

Kusur kültürü

Geçen hafta, “Müslümanların diğer milletlerle ilişkileri, günümüzde Müslüman aklın en önemli meşguliyetlerinden biri. Bu, sıradan Müslümanlar ve seçkinleri tarafından paylaşılan bir meşguliyet” demiştik. Birkaç gün önce Profesör Muhammed el-Mahmud'un aynı konuyla ilgili tweetlerini gördüm…

Üstünlük yanılsaması

Geçen haftaki makale pek çok tartışmaya yol açtı ve bunların çoğu, makalenin öne sürdüğü fikrin tartışılması değil, yazara veya makaleye bir "yanıt" formatındaydı. Bu yanıtlar bana, daha önceki yazılarımda dile getirdiğim bir gözlemi doğruladı. O da dini veya dini çizgide bir konuyla ilgili…

‘Başka bir âlem’ ama bizimle aynı

Geçtiğimiz pazar günü Şarku'l Avsat’ta yayımlanan Meşal Sudeyri tarafından kaleme alınan ‘Sizin dininiz size, benim dinim bana’ başlıklı makale, zihnimde birçok soruyu gündeme getirdi. Çoğu tek bir nokta etrafında dönüyor, o da küçülen ve parçaları birbirine bağlanan bu evrende hayatı bizimle…

Ramazanınız Mübarek Olsun

Bu hafta, ülkemiz insanının güzel ahlakı özellikle de ahlaksızlara iyiliği öğütlemek, tevazu ve iyilik yapmak, bize zulmedenlere dahi olsa sözde ve fiilde kötülükten sakınmak ve benzeri görgü ve faziletler için fırsat olarak değerlendirdiği mübarek Ramazan ayı başlıyor. Bazen bu söze karşı…

Ritz Otel’de akşam yemeği

Dubai veya Londra’da bir otel arayacak olsanız, geceliği 10 bin dolar olan bir otelle karşılaşmanız zor olabilir. Ancak bu hafta arkadaşlarıyla birlikte kalacak tek bir misafir için gecelik 50 bin dolar olan bir otelle karşılaştım. Teorik olarak ben, benim gibiler ve diğer herkes bu ya da benzeri…