Tevfik Seyf
Suudi yazar ve düşünür

Araştırmacının eğilimleri ile bilim üretimi arasında

Gerçekler ve değerler arasındaki ayrım, bilimsel araştırma akademilerinde yerleşik geleneklerden biridir. Amaçlanan, araştırmacının veya eleştirmenin kişisel ve toplumsal önyargılarını, araştırma anında, araştırma konusunu veya metodolojisini seçerken veya sonuçlarını değerlendirirken bir kriter…

Tartışmanın vakti ve yağmur hakkında konuşmak

Okul hayatım boyunca farklı kesimlerden öğretmenlerle tanıştım. Her biri beni bildiğim ve aşina olduğumun dışında bir dünyayla tanıştırdı. Öğretmenin bilimsel ve hayati tecrübesinin önümüze açıldığı, her zaman müfredattan daha fazla değer ve fayda içeren, bizi kitaptan ve müfredattan uzaklaştıran o…

Yeni fikirlerinizi öldürmeyin

Büyük krizlerin büyük fikirlerin anası olduğu söylenir. Dünya tarihi bize, insan hayatını etkileyen birçok icadın krizlerden doğduğunu söylüyor. İkinci Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş yıllarının ortasında silahlı kuvvetlerin güçlendirilmesine yönelik araştırmalardan ortaya çıkan ticari havacılığı…

Fikriniz eleştirilemez veya tartışılamaz

Geçen haftaki yazımda okuyucuları, başkalarının sahip olduklarıyla karşılaştırıldığında kendi sahip oldukları bilginin değeri hakkında düşünmeye davet etmek istedim. Gözün gördüğü ve kulağın duyduğunun şüphe türünden olduğunu söylerken belki biraz abarttım. İnsanlar arasında gözle görmenin şüpheye…

Tecrübe kanıt değildir

Ben İbn Âkîl'in Elfiye'sinin Şerhi’nde fiilin köklerini işlediğimiz günü halen hatırlıyorum. Bu kitap, dil biliminin ileri düzeylerinde incelenmesi gereken kitaplardan biri. Bu dersi özellikle hatırlamamın nedeni, ünlü şu şiir dizesi: “Ey şan ve şerefin oğlu, yaklaşıp ne olduğunu görmüyor musun?…

İnsanlar dini yaşamı şekillendirmede ortaktırlar

Daha önceki bir yazımda her nesil Müslümanın kendi çağının iman ve dindarlığına uygun gördüğü modeli oluşturma hakkına sahip olduğuna inandığımı belirtmiştim. Bu kanaat, her devrin, önceki devirlerden farklı olarak dinî hayatta bir modele sahip olabileceği anlamına gelir. Bu fikrimi yıllar önce…

Sosyal bölünmenin başlangıcı

Geçen haftaki makalenin sonucu, birçok değerli okuyucu tarafından hoş karşılanmadı; hatta özellikle de kimlik krizi ile kültürel mirasımız arasındaki bağlantı konusunda bazı tartışmalara yol açtı. Makalede, bu mirasın ‘bireyin hayatına yön veren değerlerin katılımcısı veya yaratıcısı değil,…

Kimlik krizi mi?

Dr. Muhammed Rumeyhi, geçtiğimiz hafta Cumartesi günü bu gazetedeki köşesinde yayınlanan makalesini, ülkesindeki bazı milletvekillerinin üniversite eğitiminde karma sınıfların kaldırılması yönündeki çağrısına ilişkin tutumundan kaynaklanan şiddetli tartışmalara ilişkin yorumlarına ayırmıştı. Bu…

Yeni bir kültürel dönem

Bugünlerin Suudi kültürünün uzun zamandır yaşadığı en iyi günler olduğunu söylesem abartmış olmayabilirim. Belki de benden önceki neslin bazı insanları gülümseyerek şöyle diyecektir: "1980’li yılların ilk yarısı, kültürün altın çağıydı. Gelenek ve modernite arasında en önemli kültürel savaşlara ve…

Kültürü ekonominin motoru haline nasıl getirebiliriz?

Geçtiğimiz iki hafta içinde açıklamaya çalıştığım konunun özü, genel kültürün bilhassa ekonomik yönde ilerlemeyi teşvik etmedeki rolüdür. Burada kültür derken kolektif akıl dediğimiz şeyi kastediyoruz. Kolektif aklı, olumsuz algılama hatasına düşmemek için de bunun kötü bir özellik olmadığını…