Tevfik Seyf

Tevfik Seyf
Suudi yazar ve düşünür

Bağımlılar savaşı

Sanırım hepimiz “şişkin benlik” veya “şişkin ego” denen olguya aşinayızdır. Belki her birimiz, basına verilen röportaj ve demeçlerde, sosyal medya platformlarında veya toplantılarda şişkin ego vakalarını fark etmişizdir, dahası içimizden bazıları bunu belki en azından ara sıra deneyimlemiştir. …

Aşırılıkçılık ve bölünme

Eylül 2017'de Irak Kürtlerinin çoğunluğu (%92), yaklaşık yirmi yıllık kapsamlı özerkliğin ardından Irak Kürdistan Bölgesi'nin bağımsızlığından yana oy kullandı. Bu durum, Ocak 2011'de Güney Sudan'da nüfusun yüzde 99'unun kuzeyden ayrılma yönünde oy kullandığı sahneye büyük ölçüde benziyordu. …

Neden Batılılar başarılı olurken biz başarısız olduk?

Halk devriminin zaferinden birkaç hafta sonra Suriye'nin kenarlarında aniden patlak veren çatışma, Arap toplumsal yapısındaki fay hatlarının hâlâ aktif olduğunu hatırlatıyor. Sivil barışın pekiştirilmesinin, bu yapıdaki aksaklıkların giderilmesine, “vatandaşlık ilkesi”nin özellikle tabanda siyasi…

Vizyon ile politika arasındaki mesafe

ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaptığı fırtınalı görüşmeden bir hafta önce, Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile Ukrayna'daki savaşı sona erdirmenin yolu konusunda anlaşmaya çalıştığını söyledi. Bu konuda Ukraynalılardan, kendi ülkeleriyle ilgili bile olsa, izin…

Yasaların arka planı olarak genel irade

Önceki yazımda, Jean-Jacques Rousseau’nun açıklamalarına göre “sivil din”in amacının kamu hukukunu destekleyen ahlaki bir gerekçelendirme sağlamak olduğunu belirtmiştim. Bazı meslektaşlarımız eğer kastedilen gerçekten bu ise bunun bütün dinlerde mevcut olduğunu, o halde neden başka bir din icat…

Devletin dini sivil din

Jean-Jacques Rousseau, Toplum Sözleşmesi adlı kitabının son bölümünü oldukça ilginç bir öneriye, sivil dine ayırmıştır. Rousseau (1712-1778) rahip olmaya mahkûmdu ama kaderi onu siyaset felsefesine yöneltti. Böylece modern dünya tarihinin en önemli metinlerinden biri olan, siyasi bilimlerde…

Din ve ideoloji: Kim kiminle rekabet ediyor?

“İdeoloji” kavramının ve uygulamalarının, politikacılar ve entelektüeller için olduğu kadar halk için de son derece hassas olduğu açıktır. Bu görüş izlenimsel bir görüş olarak kalacaktır, çünkü kavramın tüm insanlar için aynı olduğundan şüphe duyuyoruz ve insanların kavramdan ne istedikleri ile…

Birlik putu

İdeoloji davetçileri bir noktada benzerdirler; çalışmalarının odak noktası, insanları tek bir görüş ve ortak hedefler etrafında bir araya getirme arzusudur. Gençliğimde merhum Ali Şeriati'nin (1933-1977) şu görüşüne derinden inanmıştım; tevhid inancına sahip bir toplum, yani Allah'a inanan bir…

Lanet olası Alman!

Bu, tanınmış Suudi Arabistanlı düşünür Dr. Abdullah el-Gadami'nin anlattığı bir hikayedir. Almanya'da doğmuş, Alman vatandaşı olan, ama buna rağmen her zaman kendisine gerçek bir Alman olmadığını, Kuveytli kardeşlerimizin dediği gibi “bisri” yani aslen Alman olmadığını hatırlatanlarla yüzleşmek…

Bugünün hükümeti ile dünün hükümeti

Suriye bugün, fikir dünyası ile gündelik olgular arasındaki mesafenin ölçüldüğü canlı bir laboratuvardır. Aydınların günlük tartışmalara katılmak yerine teori üretmekle meşgul olmalarını eleştirenlere alışkınız. Dahası “teorileştirme” kelimesini “yararsız” ifadesiyle eşitleyenleri de gördüm. Böyle…