Lahsan Haddad
Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu Parlamento Ağı'nın yönetim kurulu üyesi ve eski Fas Turizm Bakanı.

Afrika ve Çin: Ortak kaderin fırsatları ve meydan okumaları

Çin-Afrika Zirvesi, en önemli uluslararası diplomatik etkinliklerden biri; Birleşmiş Milletler'in 54 Afrikalı üye devletinin liderleri, iş birliği ve ortak ekonomik ve kalkınma konularını tartışmak üzere her üç yılda bir Çinli liderlerle bir araya geliyor. Bu yılın eylül ayında Pekin'de düzenlenen…

Bu, Batı'nın entelektüel, kültürel ve ahlaki hegemonyasının dağılışının başlangıcı mı?

Batı'nın askeri, diplomasi ve medya yoluyla desteklediği İsrail ölüm makinesine karşı Gazze ile dayanışma amacıyla düzenlenen gösterilerden birinde taşınan küçük bir pankart ilgimi çekti. Pankartta şöyle yazıyordu: "Gazze'de başka kimin öldüğünü biliyor musunuz?” “Bu, insanlığın ve Batı…

Batı'da hegemonya ideolojisi

Hegemonya ideolojisi salt Batı'ya özgü bir özellik değildir. Ancak Batı'nın uzun bir süre devam eden, gittikçe kompleks hale gelen, düşünsel, bilimsel ve kültürel yaşamın tüm yönlerini kapsayan kontrolü, hegemonya kavramını Batı'nın ötekiyle ve dünyayla ilişkisiyle eşanlamlı hale getirdi. Batı…

Afrika: Batı'ya karşı diğer savaşların sahnesi

Batılı ülkelerde, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını, yıllar önce başlayan bir dizinin bölümlerinden biri olarak görenler var. Bunlara göre bu yıllar içinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin jeostratejik dengeleri yeniden düzenlemeye çalıştı. Berlin Duvarı'nın yıkılmasından, Sovyetler Birliği'nin…

Fas ademi merkeziyetçiliği ve kalkınma yaklaşımı

Ademi merkeziyetçilik, yani doğrudan yerel demokrasinin inşası süreci çerçevesinde, yetkilerin merkezden bölgelere aktarılması, idari karar verme yetkileri devredilmeden tamamlanamaz. Fas'ta ‘idari ademi merkeziyetçilik’ olarak adlandırılan şey, yerel kalkınmayı doğru yola sokmak, yani vatandaşa…

Milliyetçilik, ayrılık ve güney ülkeleri üzerine Avrupa söyleminin ikiliği

Katalonya'dan İskoçya ve İrlanda'ya, Korsika ve Kosova üzerinden Flaman ve Bask Bölgesi'ni saymazsak Avrupalılar, ‘toprak birliğini’ vatan kimliğinin temeli olarak kabul ederek, ulusal devlet birliğine bağlıdırlar. Avrupa ulusal devleti, içinde ulusal birliği kuran mitolojik bir anlatı çerçevesinde…

Güvenlik Konseyi’nin Batı Sahra ile ilgili kararı: Faslılar için yeni bir zafer

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Batı Sahra konusunda Fas haklarını destekleyen açık bir pozisyona doğru ilerliyor gibi görünüyor. Bunun delili, Fas Krallığı’nın Güvenlik Konseyi’nin 2654 sayılı (27 Ekim’de 13 üye devletinin onayıyla kabul edilmişti) son kararını memnuniyetle karşılaması,…

Fas: Fransa ve Sahra

Cumartesi günü ‘Kral ve Halk İhtilali’ vesilesiyle yaptığı tarihi konuşmada Kral 6. Muhammed, ‘Batı Sahra’nın, Fas Krallığı ile ister geleneksel ister yeni olsun müttefikleri ve ortaklarını birbirine bağlayan stratejik ilişkilerdeki herhangi bir gelişme veya ilerlemenin temeli olduğunu söyledi. …

Fas: Hükümet, yüksek fiyatlar ve sanal kampanyalar

Aziz Ahnuş görevdeki bir ayını bile tamamlamadan, 2021'in sonlarında kendisinin ve hükümetinin istifasını isteyen sesler yükseldi. Bu talepler, maliye yasasının onaylanmasından, yani parlamentonun hükümete programlarını uygulaması ve vaatlerini yerine getirmesi için fon kullanma imkanını verdiği…

İspanya ve Fas: Coğrafyanın otoritesi ve tarihin kaderi

Fas ve İspanya arasındaki en az 13 yüzyıllık ilişkiler tarihini okuyan kişi, çok sayıda olay, savaş, çatışma, fetih, işgal, sömürgecilik, kurtuluş ve ekonomik, sosyal ve kültürel iç içe geçiş karşısında gözleri kamaşır. Bu, karmaşık, dallı budaklı, coğrafya ve tarih, ortak bugün, kesinlikle…