Uluslararası Enerji Ajansı'nın yenilenebilir enerjilerin elektrik üretimi hakkındaki yıllık raporu (2023), söz konusu enerji kaynaklarının (Güneş ve rüzgar) potansiyelinde bu yıl yaklaşık üçte bir oranında bir artış bekliyor. Bunun kaynağında da fosil yakıtların (ham petrol, doğal gaz ve kömür) fiyatlarının yüksek olması nedeniyle, bu sektöre devletlerin artan desteği ve şirketlerin ilgisi yatıyor.
Rapor, 2023 yılında yenilenebilir enerjilerde beklenen artışın yaklaşık 440 gigawatt veya 2022'deki potansiyelinden yaklaşık 107 gigawatt daha yüksek olacağını gösteriyor. Yenilenebilir enerjilere yatırımların önümüzdeki yıl da devam etmesi ve 2024 yılında yenilenebilir enerjiden üretilebilecek küresel elektrik kapasitesinin yaklaşık 4500 gigawatt'a ulaşması bekleniyor. Bu rakamsa ‘Çin ve Amerika Birleşik Devletleri'nin toplam elektrik gücüne eşdeğer.’
Coğrafi olarak, Avrupa ve ABD'nin yenilenebilir enerji santralleri inşasına ilgileri devam ediyor. Ancak aynı zamanda Hindistan ve Çin bu alandaki yarışta başı çekiyor. İki ülkede bu iki enerjinin (rüzgar ve güneş) üretim kapasitesindeki yeni artışlar, hem 2023, hem de 2024'te küresel yenilenebilir enerji kapasitesine eklemelerin tek başına yaklaşık yüzde 55'ini oluşturacak.
Ayrıca elektrik fiyatlarındaki artış tüketicileri enerji üretimi için çatı üstü güneş paneli sistemi kurmaya teşvik ettiğinden, güneş enerjisi santrali ilave yatırımlarının tek başına, bu yılki yenilenebilir enerji kapasitesindeki artışın üçte ikisini oluşturması bekleniyor.
Ayrıca 2024 yılına kadar elektrik üretim kapasitesinin yaklaşık 1000 gigavata ulaşması için, küresel güneş panelleri üretimi kapasitesinin iki kattan fazla artması bekleniyor. Çin bu üretim hamlesine öncülük ediyor.
Mevcut aşamada Çin, güneş panelleri üretiminde dünyaya liderlik ediyor. Bu üretim liderliğinin 2023 ve 2024 yıllarında da devam etmesi bekleniyor. Yeni yenilenebilir enerjilerde Çin'in payı, 2022'de dünyanın yaklaşık yarısını oluşturuyordu.
Çin'in küresel yenilenebilir enerjiler pazarındaki payının 2024'te dünyanın geri kalanına göre yaklaşık yüzde 55'e ulaşarak rekor seviyeye çıkması bekleniyor. Zira Çin dünyadaki tüm açık deniz rüzgar enerjisi santrallerinin yaklaşık yüzde 70'ini, karasal rüzgar santrallerinin yüzde 60'ından fazlasını, küresel güneş enerjisi panelleri üretimi projelerinin yüzde 50'sini inşa etmeyi planlıyor.
Raporda karadaki rüzgar ve güneş enerjisi santrallerinin inşaat maliyetlerinin 2024 yılına kadar düşmesinin beklendiği ve bunun da bu iki enerjiden küresel elektrik üretimini daha ucuz hale getireceği belirtiliyor. Ancak aynı zamanda Çin dışında dünyanın çoğu ülkesinde yenilenebilir enerjiden elektrik üretiminin maliyeti, Kovid-19 salgını öncesine göre yaklaşık yüzde 10 ila 15 daha yüksek olmaya devam ediyor.