Mahmud Muhyiddin

Mahmud Muhyiddin
Dünya Bankası eski Başkan Yardımcısı. İngiltereWarwickÜniversitesi'nden Finans Ekonomisi alanında doktora ve York Üniversitesi'nden yüksek lisans derecesine sahiptir.

Geleceğin Zirvesi: Uluslararası sahanın düzenlenmesi  

Liderlerin New York'taki BM Genel Merkezinde katılacakları toplantılara hazırlık amacıyla ülke temsilcileri gelmeye başladı. Tartışılacak en önemli konular arasında Geleceğin Zirvesi'nin çok taraflı uluslararası sistemin canlandırılmasına adanan diyalogları yer alıyor. Bu girişimi, dünyanın karşı…

Ekonomik beklentiler, izlenimler ve tahminler hakkında

Bir yılın sonunda ve diğerinin başında, ekonomideki değişimleri öngören raporlar çoğalır. Bunları yayınlayan kuruluşlar, tahminlerinin sonuçlarını sunmakta birbirleriyle yarışırlar, uzmanlardan yardım alırlar, kamuoyu yoklamaları ve izlenim araştırmaları yaparlar. Beklentilerin doğru olabileceği…

Küresel ekonomiyi parçalamakta önde giden kim?

Bu yıl Teksas eyaletinin San Antonio şehrinde düzenlenen ekonomistlerin en büyük yıllık toplantısı birkaç gün önce sona erdi. Toplantı, dünya düzeyinde ve çeşitli ülke ve sektörlerdeki ekonomik gelişmelere ve bunlarla başa çıkma politikalarına ilişkin çok sayıda kanıt ve çalışmayı ele aldı…

Hızla değişen bir dünyada kalkınmanın yerelleştirilmesi-3

Geleneksel ve yükselen ekonomik güçler arasındaki çatışma ve gerilimin tırmanmasıyla birlikte “Güney Yarım Küre” terimi ortaya çıktı. Bu terim, orta ve düşük gelirli gelişmekte olan ülkelerin çevresel şartlarını, küresel değişimlere, maruz kaldıkları şok ve karışıklıklara karşı kırılganlıklarını…

Hızla değişen bir dünyada kalkınmanın yerelleştirilmesi (2)

Dünya, 2015 yılında Birleşmiş Milletler'de düzenlenen özel bir zirvede, 2030'da tamamlanması kararlaştırılan sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için belirlenen sürenin yarısını aştı. BM yakın zamanda, kalkınmanın ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarının yanı sıra iklim değişikliğiyle…

Hızla değişen bir dünyada kalkınmanın yerelleştirilmesi (1)

Son yıllarda hızlanan jeopolitik gelişmeler ve güç dengelerindeki değişimler, küreselleşme çerçevesindeki düzenlemelerin sona erdiğini teyit ederek ticaret, yatırım, finans ve uluslararası kurumların yönetişimi alanlarında yeni düzenlemelerin önünü açıyor. Eskiye bağlı kalmaya yönelik girişimler…

Merkez bankası bağımsızlığının ekonomi politiği üzerine

Bazı kelimeler belirli değerlerle veya tarihi olaylarla ilişkilendirildiği için güzel bir etkiye sahiptir, ancak terim olarak kullanıldığında bu kelimelere taşıyabileceklerinden fazlası yüklenebilir. Aşırı kullanım, kavramlarda kafa karışıklığına ve uygulamada tutarsızlıklara neden olabilir. Bu…

Lütfen stagflasyon olduğunu söylemeyin!

Küresel ekonomik gelişmelere yönelik son dönemde yapılan değerlendirmeler, uluslararası kuruluşların yıllık raporları ve ekonominin seyri ile ilgili hararetli tartışmalarla birlikte stagflasyon denilen olguya yapılan atıflar çoğaldı. Bu terim ilk olarak 1965'te, söz konusu dönemde muhalefette olan…

Güç yanılsamaları ve zayıflık gerçekleri

Afganistan'ın silahlı işgali ile başlayıp büyük çöküş olarak tanımlanan olayla sona ermesinden 20 yıl sonra, dünya, ABD Başkanı Joe Biden'ın sözleriyle, misyonun amacının “bir devlet inşa etmek ya da bir demokrasi yaratmak” olmadığını öğrendi. Taliban Hareketinin bir lideri de "demokratik sistemi…

Dijital çağda paranın geleceği

Birkaç yıl veya aylar içinde, banknotlara veya banka hesaplarına ihtiyaç duymadan insanların cep telefonlarındaki mobil uygulamalarla taşıyacakları dijital cüzdanlar şeklinde yolunu bulacak, merkez bankaları tarafından çıkarılacak dijital para birimlerinin geniş bir biçimde dolaşıma girmesiyle…