Memun Fendi

Soykırıma seyirci kalanlar koltuğunda

Amerikan The New Yorker dergisinin Eylül 2001 sayısında Samantha Power, Ruanda'daki soykırımla ilgili gerçeklerle dolu ve ilgi çekici bir insani anlatımla, "Soykırımı Seyredenler" başlıklı bir makale yazmıştı. Makalenin temelini oluşturduğu "Cehennemden Bir Sorun" adlı kitabı ile de prestijli…

Zihinleri ve kalpleri yeniden inşa etmek

Gazze'deki savaş hâlâ sürüyor, evler yıkılıyor ve bedenler parçalara ayrılıyor. Buna rağmen bugün aramızda siyasi literatürde “savaştan sonraki gün” olarak bilinen meseleyle, Gazze'de yıkılan sokakların ve evlerin nasıl yeniden inşa edileceğiyle meşgul olanlar var. Bunun hiçbir sakıncası yok, çünkü…

Kültürel Balfour Deklarasyonu: Biden'ın Siyonizmine ne oldu?

İngiliz romancı George Eliot (onu tanımayanlar için George Eliot, o dönemde kadınların roman yazması pek alışılmış bir şey olmadığı için erkek bir takma ad altında kitaplar yazmış bir kadındır. Her ne kadar bizim ülkelerimizde bazısı aksini iddia etse de, İngiltere’de kadınlara George adı…

Yenilgi teorisi: 7 Ekim'i yeniden düşünmek

4 Aralık 2023'te bu gazetede siyaset biliminde zafer teorisinin olmadığını yazmıştım. O gün, siyaset ve strateji bilimlerindeki pek çok uzmanın şu ana kadar bütünleşik bir zafer teorisinin olmadığını bilmiyor olabileceğini de söylemiştim. Bu bizi Binyamin Netanyahu'nun Gazze'ye yönelik savaşını…

Gazze ve Amerika’da öğrenci gösterilerinin yayılması

Amerikan üniversitelerinde protestoların yayılmasının sebebinin yalnızca Gazze olduğunu düşünenler yanılıyor; zira toplumsal olayların tek bir açıklaması yoktur. Siyaset bilimi derslerimizin başında yorum yaparken tek faktöre güvenmenin bir nevi aptallık olduğunu öğrenmiştik. Ancak Amerikan…

Gazze seçenekleri: Ne yapmalı?

İsrail, yaklaşık altı aydır Gazze Şeridi'nde yıkıcı bir savaş yürütüyor. Savaş şu ana kadar çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 32 bin kişinin ölümüne neden oldu ve sayı her dakika artıyor. Aynı şekilde 50 bine yakın yaralı var ve yine sayı her dakika artıyor. Bunlara bir de büyük çaplı…

Gazze ve bölgesel güvenlik ikilemi

Ortadoğu'da bölgesel güvenlik, 1967'den günümüze kadar çözümü aranan ve bilhassa İsrail'in Gazze halkına karşı yürüttüğü soykırım savaşının ardından tehlike noktasına ulaşan krizin boyutuna yakışacak ciddiyette kendisini tartışmamız gereken gerçek bir ikilem. Kriz, hızlı çözüm veya hızlı düzeltme…

Propaganda ile ciddiyet arasında iki devletli çözüm

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Thomas Friedman'ın geçen hafta New York Times'taki makalesinde sunduğu görüşlerden başka, Arap tarafından ne dinlemeli ve öğrenmeli? Zira Friedman ile olan dostluğuma rağmen burada görüşlerini ciddiyet olarak değil, propaganda olarak sınıflandırıyorum. İki…

Hamas bir sebep değil bir sonuçtur

Filistin’de yaşanan soykırıma ilişkin tuhaf Batılı anlatılar, ısrarla ve tekrar tekrar öne çıkarılarak ve gerçekleri görmemizi engelleyerek içimize sızıyor. Bu anlatılardan birine göre Gazze’de olup bitenlerin sorumlusu Hamas. Güneşi balçıkla sıvamaya çalışan bu anlatının aksine, Filistin-İsrail…

Batı antisemitizmden arındı mı?

Yaklaşık 40 yıldır Batı’da akademi ve kamusal yaşamın koridorlarında yaşıyorum ve şu ana kadar şu soruya net bir cevap veremedim: Batı, Nazilerin Yahudileri fırınlarda yaktığı Holokost’a varıncaya kadar en üst düzeyde görülen antisemitizmden gerçekten arınabildi mi? Bu soru, Illinois…