Süleyman Cevdet

Süleyman Cevdet
Mısırlıaraştırmacı yazar

Suriye’de sahil sahnesinin bir arka planı var

Ahmed eş-Şara'nın Kahire'deki Filistin Zirvesi'nden dönmesinden birkaç saat sonra, Suriye'nin sahil bölgesinde yaşananlara sahne olması tesadüf değil. Beşşar Esed rejiminin devrilmesinden bu yana ülkede sükûnet korundu, dahası rejim devrilirken bile ne korunduğu Şam'da ne de Heyet Tahrir el-Şam …

ABD'nin iki yüzü var ve bu onun aydınlık yüzü

Bugünlerde dünya genelinde neredeyse bir araya gelen iki kişiden her biri, Amerika Birleşik Devletleri'ne karşı kızgın ve ondan nefret edenler arasında yer alıyor. Kızgınlık ve nefretin ABD'nin kendisine ya da Amerikan halkına değil, gezegendeki sayısız kriz ve soruna, İsrail'in Gazze Şeridi…

Ne Allah için... Ne Sudan için

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov geçen yıl Şubat ayında Hartum'u ziyareti sırasında Batı'nın ülkesini gittiği her yerde takip ettiğini ve bunun kanıtının da ziyaretiyle eş zamanlı olarak altı Batılı elçinin Sudan başkentini ziyaret etmesi olduğunu söylerken abartmıyordu. Ne zaman ABD'nin…

Bu üç savaşta zafer ve yenilgi yoktur

Askeri bilimde "durum değerlendirmesi" diye bilinen bir ifade vardır. Bu, savaşa başlamadan önce savaşın gerçekleşeceği sahanın keşfedilmesi, böylece savaş başlatıldığında adımlarının hesaplanmış olması anlamına geliyor. Durum değerlendirmesi yanlışsa, savaş uzamakla kalmaz, diğer taraftan önce…

Dünya Hükümetler Zirvesi’nde hikayesi olan bir uçak

Dubai'deki Dünya Hükümetler Zirvesi, haber ajanslarının dünya çapındaki haberler kapsamında yayınladığı tuhaf bir habere denk geldi. Haber, İngiliz polisinin başkent Londra'nın güneyindeki HMP Wandsworth Cezaevi’ne uyuşturucu kaçırmaya çalışırken tespit ettiği bir drone hakkındaydı. Detaylara…

Filler tepişirken olan çimenlere olur

Arap komutan, düşmana göndereceği şeyin boyutunu anlatmak isterken ona şöyle derdi: “Sana, başı senin yanında, sonu benim yanımda olacak bir ordu göndereceğim!” Arap komutanın mevzisinin nerede olduğunu, düşmanın mevzisinin nerede olduğunu elbette bilmiyoruz. Bilseydik bu şekilde betimlenen…

Sana'da konumlanma ve Tahran'a mesajlar

Bir kimse yürürken bir bastona yaslanırsa, aynı şekilde yolda yürürken adım atmak için bir başka kişiye dayanırsa, başkasının yardımıyla bir şeyler yapabilen biri olarak tanımlanır. Kızıldeniz'in güneyinde Husilere baskı yapması için Çin'den İran'a baskı yapmasını isterken Washington'daki karar…

Bunlar sadece üç örnek

Dünyanın dört bir yanında iktidara sıkı sıkı tutunanlar konusuna dönüyorum. Çünkü bu, sonsuz hayret ve şaşkınlık yaratan, türü ne olursa olsun, maddi boyutlarla ilgili bir konu olmaktan ziyade, koltuğa yapışan herkesin vicdanındaki psikolojik sorun gibi görünen bir konu. Bahsedeceğimiz 3 kişi…

Savaşın bulanık sularında avlanmak

İsrail’in Gazze’ye yönelik acımasız savaşı, bölgede birçok kartın birbirine karıştırılacağı geniş bir alan açtı. İran da bundan faydalanarak savaş alanının arka bahçesinde oynamaya ve bölgedeki kollarını hesaplanmış bir hamleyle sadece İran’ın çıkarlarına hizmet edecek şekilde harekete geçirmeye…

Yeni Kuveyt Emiri ne biliyor?

Eski Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, “insani işler emiri” olarak tanınmıştı. Ülkenin emiri olarak herhangi bir toprak parçasında kendisinden beklenen hiçbir insani çaba yoktu ki o hemen o işe girişmemiş olsun. Ülke ayırt etmez ve insani çabasını dünyanın dört bir yanına…