Süleyman Cevdet
Mısırlıaraştırmacı yazar

Dünya Hükümetler Zirvesi’nde hikayesi olan bir uçak

Dubai'deki Dünya Hükümetler Zirvesi, haber ajanslarının dünya çapındaki haberler kapsamında yayınladığı tuhaf bir habere denk geldi. Haber, İngiliz polisinin başkent Londra'nın güneyindeki HMP Wandsworth Cezaevi’ne uyuşturucu kaçırmaya çalışırken tespit ettiği bir drone hakkındaydı. Detaylara…

Filler tepişirken olan çimenlere olur

Arap komutan, düşmana göndereceği şeyin boyutunu anlatmak isterken ona şöyle derdi: “Sana, başı senin yanında, sonu benim yanımda olacak bir ordu göndereceğim!” Arap komutanın mevzisinin nerede olduğunu, düşmanın mevzisinin nerede olduğunu elbette bilmiyoruz. Bilseydik bu şekilde betimlenen…

Sana'da konumlanma ve Tahran'a mesajlar

Bir kimse yürürken bir bastona yaslanırsa, aynı şekilde yolda yürürken adım atmak için bir başka kişiye dayanırsa, başkasının yardımıyla bir şeyler yapabilen biri olarak tanımlanır. Kızıldeniz'in güneyinde Husilere baskı yapması için Çin'den İran'a baskı yapmasını isterken Washington'daki karar…

Bunlar sadece üç örnek

Dünyanın dört bir yanında iktidara sıkı sıkı tutunanlar konusuna dönüyorum. Çünkü bu, sonsuz hayret ve şaşkınlık yaratan, türü ne olursa olsun, maddi boyutlarla ilgili bir konu olmaktan ziyade, koltuğa yapışan herkesin vicdanındaki psikolojik sorun gibi görünen bir konu. Bahsedeceğimiz 3 kişi…

Savaşın bulanık sularında avlanmak

İsrail’in Gazze’ye yönelik acımasız savaşı, bölgede birçok kartın birbirine karıştırılacağı geniş bir alan açtı. İran da bundan faydalanarak savaş alanının arka bahçesinde oynamaya ve bölgedeki kollarını hesaplanmış bir hamleyle sadece İran’ın çıkarlarına hizmet edecek şekilde harekete geçirmeye…

Yeni Kuveyt Emiri ne biliyor?

Eski Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, “insani işler emiri” olarak tanınmıştı. Ülkenin emiri olarak herhangi bir toprak parçasında kendisinden beklenen hiçbir insani çaba yoktu ki o hemen o işe girişmemiş olsun. Ülke ayırt etmez ve insani çabasını dünyanın dört bir yanına…

New York'tan dokuz adam geçti ama aynı değillerdi

Sayısal olarak, Antonio Guterres, Birleşmiş Milletler'in dokuzuncu Genel Sekreteri olmaya devam ediyor. Ondan önce, bu uluslararası ana örgütün sekiz Genel Sekreteri görev yaptı. İlki, örgütün 1945'te kuruluşunda olan Trygve Lie idi. Sekizincileri, Antonio Guterres'ten hemen önce olan Ban Ki-moon…

Gazze'deki çatışmanın doğasını açıklayan bir hikâye

Mısır ile İsrail arasındaki Camp David müzakereleri dönemine ilişkin Kahire'de gün yüzüne çıkan siyasi anılar, müzakerelerin detaylarına dair pek çok hikâyeyi paylaşmaya devam ediyor. Ancak hikayeler arasında belirli bir hikâye, yayımlanmış pek çok anı arasında en büyük ortak payda gibi görünüyor…

İsrail’in çözümü çekingen bir şekilde yeniden gündeme geliyor: Tek Devlet

Albay Muammer Kaddafi, Filistin meselesine çözüm olarak tek devlet teorisine inanıyordu. Konuyla ilgili söylediklerinin boşa gitmesini istemediği için de neden tek devletin kurulması gerektiğini ve bu devletin Filistinliler ile İsraillileri nasıl tek devlet şemsiyesi altında bir araya getireceğini…

Nobel Barış Ödülü'nün ciddi bir rota düzenlemesine ihtiyacı var

İranlı Nergis Muhammed bu yıl Nobel Barış Ödülü'nü kazandı. Ödülün verildiği 1901 yılından bu yana bu ödülü kazanan 19’uncu kadın oldu. 2021 yılındaki ödülü de Filipinli kadın gazeteci Maria Ressa almıştı. Nergis Muhammed bir süredir cezaevindeydi. Toplamda 12 yıla varan hapis cezalarını…