Mişari Zeydi
Suudi Arabistanlı gazeteci- yazar
TT

Brezilya'ya Amazon adına ihlal

Çevre meselesindeki ‘dindarlar’ istese de istemese de bu meseleye ve tüm hücrelerine siyaset karıştı.                                                                                                              
İfadede tekrara gerek yok. Zira çevrenin korunması, tabiatın ve ekolojik dengenin muhafazası bir hak meselesidir. Aynı zamanda yeryüzü ‘anamız’ için hükümetin ve sivil örgütlerin görevidir.
Bu farkındalığın ve bu çabanın ABD, Kanada, Avustralya ve Fransa'dan bazı aktörlerin, sanatçıların, politikacıların ve aktivistlerin önderliğinde yürütülmesinin beklenmediğini tekrar etmeye gerek yok. Bu konudaki farkındalık ve çabalar eskiye dayanır. Örneğin ABD Başkanı Theodore Roosevelt, çevreci eylemin ve hayvan koruyuculuğunun sembolü sayılır. Kendisi ABD’deki birçok doğal rezervi korumuştur. Suudi Arabistan’ın merhum Kralı Halid de çevreciliğin sembollerindendir.
Tüm insanlığı ilgilendiren bu konuda farkındalık yaratmak elbette ki iyi bir şey. Bu konunun insan hakları meselesi gibi siyasi baskı için bir silah olarak kullanılması ise iyi değildir.
Amazon yağmur ormanlarını koruma bahanesiyle son yıllarda Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'yu defalarca kez eleştiren ABD’li yıldız Leonardo DiCaprio, genç Brezilyalılara bu yıl yapılması beklenen başkanlık seçimlerinde Brezilya siyasi yönetimine karşı oy kullanma çağrısında bulundu. DiCaprio, Twitter'da “Amazon’da ne olup bittiği hepimiz için önemli. Gençlerin oyları ise sağlıklı bir gezegen için değişimin anahtarıdır” vurgusunda bulundu.
Bolsonaro ise cevap olarak Twitter üzerinden “Desteğin için teşekkürler, Leo! Gelecek seçimlerde tüm Brezilyalıların oy vermesi gerçekten önemli” ifadelerini kullandı.
DiCaprio da “Halkımız, Amazonlardaki egemenliğimizi devam ettirmek ile yabancıların çıkarlarına hizmet eden maşalar tarafından yönetilmek arasında bir karar verecek” dedi.
Bu, ikilinin ilk karşı karşıya gelmesi değildi. Bolsonaro 2019'da DiCaprio'yu ‘Amazon’un ateşe verilmesini finanse etmekle’ suçlamıştı.
DiCaprio geçtiğimiz yıl, ABD Başkanı Joe Biden'ı Brezilya ile herhangi bir çevre anlaşması imzalamamaya teşvik eden onlarca ünlü arasındaydı.
Bu tür çiğ müdahaleler ve bir devlet egemenliğinin çevre sorunu adına ihlali, açıkça siyasi bir sömürüdür. Başka bir devletin egemenliğinin de doğrudan ihlalidir.
Kazakistan'dan bir aktivistin çıkıp da ABD’nin Amazon’un “dünyanın akciğeri” olduğu gibi “dünyanın buzdolabı” sayılan Alaska bölgesini himaye etmediği bahanesiyle tüm dünyadan ABD’ye müdahale etmesini istediğini hayal edin.
Bu elbette ki birçok farklı etken dolayısıyla pek de olası bir senaryo değil. Ancak bu örnek ile ABD’liler, egemenlikleri herhangi bir sebep ile ihlal edildiğinde başkalarının hissettiği provokasyon derecesini hissedebilir.