Tarık Alhomayed
Suudi yazar. Şarku'l Avsat eski genel yayın yönetmeni

Rus ikilemi

Ukraynalılar ve Ruslar, Ukrayna'nın güneyindeki Herson bölgesinin Rus kontrolündeki kesimlerinde bulunan Nova Kakhovka Barajı'na düzenlenen saldırının faili hakkında karşılıklı suçlamalarda bulunurken, bu hedefleme bize Rus ikileminin boyutunu hatırlatıyor. İkilem diyoruz çünkü Rusya'nın Ukrayna…

İdeolojiden teknolojiye: Muhammed bin Selman

Geçen Nisan ayında Gallup tarafından yapılan bir anket, İran ve Türkiye'ye kıyasla Suudi liderliğinin ve yumuşak gücün popülaritesinin 13 İslam ülkesi arasında ilk sırada olduğunu ortaya koydu. Bu, ‘Selman yönetimi’ döneminde Veliaht Prens Muhammed bin Selman yönetiminin kalpleri fethetmeyi ve…

Cidde Zirvesi ve ışıltının geri kazanılması

Suudi Arabistan Krallığı, Arap zirvelerinin ışıltısını geri getirmeyi başardı. Bunu, Araplar tarafından takip edilmeleriyle değil, küresel haberlerin ve Batı’nın dikkatine dayatarak ve kararlar yoluyla zoraki değil, tutumlarla gerçekleştirdi. Ukrayna’daki savaş sebebiyle uluslararası açıdan ve…

Washington… Peki ya insan?

Amerikan gazetelerinde veya araştırma merkezlerinin raporlarında bölgemiz ve Başkan Biden’ın bölgeye yönelik stratejik ve taktiksel yaklaşımına dair makalenin eksik olduğu bir gün yoktur. Bu hikâyelerin çoğu, Suudi Arabistan-İran ilişkilerinin Çin’in arabuluculuğuyla yeniden tesis edilmesini ve ABD…

İran ve gergin ip

İngiltere, Fransa ve Almanya’nın Tahran’ın nükleer silah üretmek için gerekli uranyum zenginleştirme oranına ulaşması durumunda, BM yaptırımlarının yeniden uygulanması konusunu gündeme getireceklerine dair İran’a yönelik tehditlerinin ifşa edilmesiyle, İran'ın nükleer programı krizinin "ısınması"…

Sudan’ın yeni Sivar ez-Zeheb’i kim?

Bir önceki makalem ‘Sudan dersi’ hakkında konuşurken aklı başında insanlardan biri bana şunu sordu: “Sudan Ordu Komutanı Korgeneral Abdulfettah el-Burhan, yeni bir ‘Abdurrahman Sivar ez-Zeheb’ olabilir mi?” Hemen ardından bir soru daha sordu: “Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) Komutanı Korgeneral…

Sudan dersi

Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Güçleri (HDK) arasında çıkan savaş, üçüncü haftasına giriyor. Bu savaşta tek kaybedenin Sudan olduğu açık. Üstelik beş ateşkes anlaşmasının ciddi bir şekilde karşı koyamadığı krizin çözümü için somut siyasi işaretler de yok. Sudan’daki krizin boyutuna rağmen bölgeye…

Ve şimdi de Sudan!

Bölgemiz günden güne barıştan uzaklaşıyor ve savaşlara alışıyor. Sanki şair el-Ahimer es-Saadi'nin şu mısralarına göre ilerliyor: “Kurt uludu, kurt uluduğunda yanına oturdum İnsan sesi duyduğumda neredeyse uçuyordum Allah biliyor yanına oturduğum şeyden nefret ettiğimi Zira tüm benliğimle ondan…

Saflarla duruş

Çin'in arabuluculuğuyla Suudi Arabistan-İran ilişkilerinin yeniden tesis edilmesinin ardından bölge ve çevresinde farklı bir hareketlenme başladı. Bu hareketlenme demiri demire vurma gürültüsüne benziyor. Öyle ki ‘finansmanı’ durduracak, kullanıcıları etkisiz hale getirecek ve bir süreliğine eski…

Milisler ve siyasi saflık

Her zaman olduğu gibi, İsrail ne zaman Filistinlilere veya kutsal mekânlara yönelik ihlalleri yüzünden uluslararası kınanma pozisyonuna düşse bölgemizdeki milisler, sahneyi tamamen değiştiren ve İsrail’e hak etmediği bir uluslararası sempati kazandıran bir siyasi saflıkla sürece müdahil oluyor. …