Tarık Alhomayed
Suudi yazar. Şarku'l Avsat eski genel yayın yönetmeni

İran zehri ikinci kez mi yudumluyor?

1988'de Ayetullah Humeyni Irak ile savaşta ateşkesi kabul ettiğini duyurduğunda, İranlılara hitaben yayınlanan konuşmasında bu kararı "zehri yudumlamak gibi" şeklinde tanımlamıştı. Bugün İran kendisini bir kez daha sadece “zehri yudumlamak” olarak tanımlanabilecek bir kararla karşı karşıya buldu. …

Washington ve gri alan

Mevcut ABD yönetimi Beyaz Saray'a yerleştiğinden bu yana Ortadoğu bölgesindeki tek stratejisi, net bir stratejinin olmayışıydı. Stratejisinin bölgeden çekilme olduğu söylense bile bunun için net bir stratejisi yok ve Afganistan'dan çekilme yöntemi de bunun kanıtıydı. Biden yönetiminin…

Hamas artık birden fazla kola sahip

Şu anda konuşmalar, savaş bittikten sonra Gazze’nin yönetilmesine hazırlık olarak Filistin hükümetinin yeniden yapılandırılması etrafında dönüyor. Yoğun ateşkes görüşmelerinin ortasında Başkan Biden dondurma yerken ateşkesin yakın olduğunu duyurdu. Doğrusunu söylemek gerekirse, Müslüman…

Netanyahu yokmuş gibi davranın

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yıllardır, anlaşmaya varılabilecek bir Filistinli ortak göremediğini söylüyor ve bu sözleri Batılı liderler, medya kurumları ve araştırma merkezleri düzeyinde etki ve yankı uyandırıyordu. Bugün ise Suudi Arabistan’ın bölgedeki barış konusunda değişmez…

Tüketme ve küçümseme

Üç ABD askerinin öldürülmesine misilleme olarak ABD’nin Irak ve Suriye’deki İran hedeflerine yönelik hava saldırıları hakkında söylenebilecek en az şey şu ki, ister İran ve milislerinden gelsin, ister ABD tarafından gelsin, bölgemizde olup bitenler tüketme ve küçümsemeden başka bir şey değildir. …

Washington ve Tahran arasındaki fark

Üç ABD askerinin Ürdün sınırında İran destekli milislere bağlı bir insansız hava aracı (İHA) ile öldürülmesinin ardından, şu anda tüm konuşmalar, İran’a karşı beklenen ABD tepkisinin ne olacağına odaklanmış durumda. Bu, tesirli bir yanıt mı olacak yoksa sadece yüzeysel bir yanıt olarak mı kalacak?…

Vuruş daireleri!

Bölgedeki sahneyi düşünen sevgili okuyucu, benimle birlikte aşağıdaki şu tabloyu bir hayal et: İsrail, Gazze ve Hamas’ı vurmaya ve Suriye ile Lübnan’da İran milislerini hedef almaya devam ederken, İran milisleri Irak ve Suriye’nin yanı sıra, Husiler aracılığıyla Kızıldeniz’de ABD’lileri hedef…

Geçici kurtuluş

Tahran’ın Pakistan sınırına gerçekleştirdiği benzeri görülmemiş saldırının ardından hem Pakistan hem de İran, iki ülkenin sınırlarına karşılıklı saldırılarla yetindi ve böylece bölge gerçek bir felaketten kurtuldu. Ama bir süreliğine… İran’ın Pakistan topraklarına saldırısı, neredeyse bir…

Vurulan Arap ülkeleri

2009 yılında dönemin Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Güvenlik Konseyi'ne, ‘Kanlı Çarşamba’ olarak bilinen bombalı saldırılarda Suriye'nin rolünü soruşturacak bir mahkeme kurma çağrısında bulunmuştu. Şam'daki rejimi Irak'ı hedef alan Baasçılara ve teröristlere yataklık etmekle suçlamıştı. Bugün,…

Husilere yönelik saldırı, güvenilirliğe bir darbedir

ABD’nin ve Birleşik Krallık’ın deniz ulaşımını aksatmaları sebebiyle Husilere saldırması, beklenen ve kaçınılmaz bir şeydi. Üstelik bu sadece şimdi değil, Husiler, Sana’nın kontrolünü ele geçirip, diğer Yemenli partiler gibi iktidarın bir ortağı olarak değil de bir milis olarak davranmakta ısrar…