Abdurrahman Raşid
Suudi Arabistan’lı gazeteci. Şarku’l Avsat’ın eski genel yayın yönetmeni
TT

Trump'la ilişkimiz nasıl olacak?

Başkan Donald Trump ile aynı fikirde olmayanlar bile, onun liderliğindeki ABD'nin söz verdiği her şeyi harfiyen yerine getirmemiş olsa da ilk günden bu yana önemli değişikliklere yol açan bir devrim geçirdiğini kabul ediyor.

Bu kez önemli ve farklı olan husus, Trump'ın bir kişi değil, geniş bir akım olmasıdır. Beyaz Saray'a projeleriyle, yönetimdeki liderliğiyle ve önerilerine istekli ve destek veren genel bir halk algısıyla giriyor. Bu ivmeyle, önceki başkanlıkların bağlamından ve hatta ilk başkanlığından bile farklı bir devrim söz konusu.

Bölgemiz açısından Trump'ı iyi tanıdığımıza ve belirttiği programa göre olumlu bir oyuncu olacağına inanıyoruz. Filistin-Arap-İsrail barışını sağlama arzusu var. İran meselesini iki seçenekten biriyle çözmek istiyor: ‘Uzlaşma ve nükleer faaliyetlerin durdurulması ya da çatışma’. Ayrıca Türkiye'nin Suriye'deki askeri rolü de dahil olmak üzere Suriye meselesini ele almak istediğini açıkladı. Diğer yandan, kalan ABD askerlerini geri çekebilmek için İran'a bağlı milislerin sona erdirilmesi anlamına gelen ‘Irak egemenliğini’ destekleyecek. Yemen'de ise Husileri yeniden terör listesine alarak ilk hamlesini yaptı. Bu konuda selefi Biden’dan farklı bir politika benimsedi. Biden, Husi milislerini saldırıları durdurmamaları halinde terör listesine almakla tehdit etmişti. Trump ise Husi milislerine terör listesinden çıkarılmak istiyorlarsa, saldırıları durdurmalarını söyledi.

Trump, önceki başkanlık döneminde Suudi Arabistan'la özel bir ilişkisi olduğu için dünya liderleriyle ilk telefon görüşmesine Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman ile başlamayı tercih etti ve ziyaretini tekrarlama niyetinde olduğunu açıkladı.

Suudi Arabistan'ın dış ziyaretlerini başlatacağı ilk ülke olacağını ve bu ziyaretin 600 milyar dolar değerinde ekonomik anlaşmalar içereceğini söyledi. Bu noktada, acil olmayan ziyaretlerin çoğunun ekonomik bir boyutu vardır. Trump konuşurken dinleyicilerine, piyasanın kâr ve zararın diliyle hitap ediyor. Unutmayalım ki, ABD ile ekonomik ilişkiler bir kazan-kazan ilişkisidir. Tehlike, ABD’nin sizi ticaret yapılamaz listesine almasıdır.

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD karşıtı seslere cevaben geçtiğimiz ay, ABD ile ekonomik ilişkilerin her iki taraf için de faydalı olduğunu belirtti. Çin'in ABD'de yaklaşık 700 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor.

Trump, ilk döneminde Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın mega projesi Vizyon 2030’u başlatmasının ardından Riyad'ı ziyaret etmişti. Büyük projelerle ilgili mutabakatlar vardı, ancak bazıları ya o dönemde ABD'li kanun koyucuların kısıtlamaları ya da diğer nedenlerle gerçekleşmedi ve sonuçta büyüklükleri belirtilen hedeflerin gerisinde kaldı. Sözleşme vaatlerinin çoğu, bazen on yılı aşan uzun taksitler halinde yerine getirilir. Bunların büyük bir kısmı kazançlı getirileri olan yatırımlardır.

Riyad ile Washington arasındaki ilişki her zaman durumsal olmaktan ziyade, stratejik olmuştur. Petrol, ticaret anlaşmaları ve hatta kişisel bir ilişki olmadan bile Suudi Arabistan'a stratejik iş birliği öneren ve bir savunma anlaşması taslağı sunan eski ABD Başkanı Joe Biden da bunu göstermişti. Trump ile ilişkilerin daha yakın ve sıcak olması muhtemel. Zira Suudi Arabistan Veliaht Prensi onunla ilişkilere yatırım yapıyor ve onu en iyi müttefik olarak görüyor.

Bir de bölge için dolar cinsinden hesaplanamayacak ve yatırımların unutamayacağı büyük bir proje var; bölgesel barışı sağlama ve Filistin devletinin kurulmasıyla iki devletli bir çözüm arzusu.

Trump büyük hayalleri ve büyük kararlılığı olan müstesna bir kişilik. Beyaz Saray'daki ilk gününde yaptıklarına bir bakın, böylesi daha önce hiç görülmemişti. Bu adamın yanında olmak ve onu kendi tarafımıza çekmek bizim için önemli.