Star Wars (Yıldız Savaşları) serisinde ‘güç her şeydir.’ Bu yüzden her Jedi diğerine “Güç seninle olsun” diyerek veda eder.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) arasındaki medya çatışmalarında ‘güç’ ortaya çıkmış gibi görünüyor.
Star Wars’ta olduğu gibi, ‘güce’ karşı dönen ve iyi taraflarını bırakıp ‘gücün’ karanlık tarafına geçen Jedi savaşçıları var. Burada iyi Jedi'ler, kötüleri kendi taraflarına dönmeye ve gücü yıkım ve kötülük yerine iyilik için kullanmaya ikna ediyor gibi görünüyor.
Bu tanım, bir zamanlar OPEC'te Jedi savaşçılarının yanında yer alan ve daha sonra onlara ve petrole karşı çıkan IEA CEO'su Fatih Birol için neredeyse birebir geçerli. Birol, dünyaya, petrol talebinin içinde bulunduğumuz on yılın sonundan önce zirveye ulaşacağı gerçeğini fark etmesi çağrısında bulundu.
OPEC Genel Sekreteri Heysem el-Gays, Birol'un önümüzdeki yedi yıl veya sonrasında petrol talebinin zirveye ulaşması fikrini desteklemesine artık yer bırakmıyor.
El-Gays geçtiğimiz Perşembe günü, Birol'un teorilerine yanıt vermek için bir açıklama yayınladı (açıklamaya göre bu teoriler gerçeklerle desteklenmiyor). El-Gays, Batılı ülkelerin alternatif enerjilere yatırım yapmasına rağmen bugün küresel enerji kullanımının yüzde 80'ini fosil yakıtların oluşturduğu, bu oranın 30 yıl önce de aynı olduğu bilgisine değindi.
OPEC'in açıklaması dengeliydi ve herkes dünyanın her türlü enerjiye ihtiyacı olduğunun bilincinde. Ancak OPEC'i rahatsız eden şey, bazı şirketlerin Birol'un ve IEA’nın tahminlerini ciddiye alması. Bu nedenle söz konusu şirketler daha fazla petrol ve gaz arama ve üretimini genişletme yatırımlarını bırakıyor.
Aslında dünyada OPEC ile IEA arasındaki medya tartışmalarıyla ilgilenmeyen milyarlarca vatandaş var. Çünkü onlar, fosil ya da güneş enerjisi vs. olsun hiçbir enerji türünü bulamıyorlar.
Dünyanın ucuz enerjiye ihtiyacı var. İnsanlar bu enerjinin kaynağıyla değil, fiyatı ve maliyetiyle ilgileniyor. Hepimizin uyanması gereken gerçek, fiyatın her şeyi belirlediğidir.
Örneğin yapay inciler, doğal incileri fiyat açısından ortadan kaldırmış durumda. Hatta artık doğal elmasların yarı fiyatına olduğu için onlarla rekabet eden laboratuvarlarda üretilen yapay elmaslar var.
Fiyat her şey değildir ama miktar da önemlidir. Dolayısıyla fosil yakıtlar, fiyatlarının rekabetçi ve ucuz olması, miktarlarının daha fazla olması ve her sektörün talebini karşılaması nedeniyle dünya piyasasında hâkim olmaya devam edecek.