Vail Mehdi
TT

Gönüllü üretilen milyonlarca varil

Piyasa, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve müttefiklerinin toplantısının sonucunu anlamadı, bu nedenle 30 Kasım Perşembe günü sona eren toplantı sonrasında petrol fiyatları düştü.

Petrol fiyatları, toplantıdan önce ve sırasında haber ajanslarının sızıntılarıyla etkileşime girmeye başladı. Ajansların çoğu, Suudi Arabistan ve Rusya liderliğindeki ittifakın yeni bir indirim olarak günlük bir milyon varil azaltacağını bildirdi.

Ancak OPEC tarihindeki otuz altıncı toplantıya ilişkin açıklama yayımlanır yayınlanmaz petrol fiyatları düştü. Neden?

Petrol piyasası ve spekülatörler, örgütün medya protokollerini anlamıyorlar. Ülkelerin zorunlu değil gönüllü indirimleri tartıştığını anlamıyorlar ve bu nedenle piyasanın gözünde zayıf ve zayıf çıkan kuruluşun açıklamasına dahil olamıyorlar.

Açıklama, OPEC+ ittifakının 1 Ocak 2024'ten itibaren yürürlüğe girecek olan üretim azaltma anlaşmasında, Angola, Kongo ve Nijerya'nın üretim kotalarını belirlemesi dışında yeni bir şey getirmedi.

Bu kısmın bile piyasa açısından pek bir önemi yok, çünkü bu ülkeler yeterli üretim yapamıyor. Angola'nın kotasının 1,28 milyon varil yerine 1,1 milyon varile düşürülmesi ve Rystad Energy, Wood Mackenzie ve IHS'nin kapasitesini değerlendirmesini tamamlamadan önce ne anlama geliyor?

Aynı durum Angola'nın aksine günde 122 bin varil artışla 1,5 milyona çıkacak olan Nijerya için de geçerli.

Elbette Angola basın açıklamasını görmezden geldi ve OPEC yöneticisi toplantı sonrasında, ülkesinin bu rakama bağlı kalmayacağını ve OPEC'te olup bitenlerin klasik bir sahnesi olarak günde 1,8 milyon varil üretim yapacağını söyledi. Ekvador gibi ülkelerin kotayı her beğenmediğinde yaptığı gibi, örgütten ve koalisyondan ayrıldığını duyurmadığı için burada tutumunu takdir ediyorum.

Genel olarak piyasa açıklamada kısıntılar arıyordu, ancak bu kısıntılar gönüllü olduğu için aradığını bulamadı. Piyasa, ülkelerin birer birer indirimlerini açıklamasını beklemek zorunda kaldı.

Başlangıç, gönüllü kısıntı miktarını açıklayan ilk ülke olan Kazakistan ile oldu, ardından Suudi Arabistan ve ardından Kuveyt, Rusya, BAE, Umman, Irak ve Cezayir geldi.

Genel olarak gönüllü kısıntılarının toplam hacmi, her biri ayrı ayrı açıklanan, 2024 yılı başından Mart ayının sonuna kadar üç ay boyunca devam edecek olan günde 2,2 milyon varil olarak gerçekleşti. Bu adım, benim görüşüme göre OPEC’in ilk çeyrekte talebin düşmesine karşı önlem olarak attığı bir adımdır. Ancak, Cornerstone Şirketi'nin Başkanı Michael Rothman gibi analistler, bunun talebin zayıfladığı dönemde stokların artmasını önlemek için atılan bir adım olduğunu düşünüyorlar.

Piyasa, 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek ve OPEC+ ittifakının yaklaşık 3,6 milyon varil petrolünü piyasadan çekecek olan anlaşmanın varlığını görmezden geldi ve spekülatörleri tatmin etmeyen bir açıklamaya odaklandı.

OPEC+ gönüllü üretilecek milyonlarca varil üzerinde anlaşmayı başardı mı? Yakında göreceğiz. Piyasanın, gönüllü üretilen varillerin medya tüketimi için rakamlar değil, gerçek olduğuna dair kanıtlara ihtiyacı olacak.

Medya konusuna gelince, OPEC+ ittifakının gönüllü üretim kısıntısı anlaşmasını önce medyaya sızdırmak ve böylece bunu bir gerçek haline getirmek daha iyi olurdu. Ardından, piyasa için belirsiz olan OPEC+ açıklamasını yayınlamak ve belki de piyasaya daha iyi açıklama yapmak için bir basın toplantısı düzenlemek gerekir. OPEC+'ın sızıntılara karşı bir kampanya yürüttüğünü ve medyada yer alan her şeyi kontrol etmeye çalıştığını biliyorum. Ancak, bazı durumlarda sızıntıların özellikle değerli olabileceğini düşünüyorum. Örneğin, ülkelerin gelirlerini korumaya ve petrol fiyatlarını düşürmemeye yardımcı olabilirler.