Semir Ataullah
Lübnanlı gazeteci - yazar
TT

Küçük Filistin: Şili

Filistin'in Gazze'deki zaferi kesin olmayabilir ama Şili'de zaferi kesinleşti. Filistin futbol takımı tüm Latin Amerika'da maçları kazanıyor. Hem Gazze'de halkı yok edilirken Filistin takımını yenmeye kimin kalbi elverir ki? Burada, Şili'de, geçen yüzyılın başından bu yana yaklaşık yarım milyon Filistinli göçmen yaşıyor. Bunlar iş hayatında ve siyasette başarılı oldular ve anavatanın davasını her şeyin üstünde tuttular.

Şili’deki Filistinliler Arap dünyası dışındaki en büyük Filistin göçmen topluluğudur. Her alanda önemli bir varlık göstermişler. Burada popüler bir atasözü şöyle diyor: "Her köyde bir polis, bir rahip ve bir Filistinli vardır." Ancak diasporadaki tüm Arap toplulukları gibi Filistinliler de anlaşmazlıklarını kendileriyle birlikte taşımışlar. Sağ ve sol diye ikiye ayrılmışlar. Ancak 1982'de Beyrut'ta yaşanan Sabra ve Şatilla katliamları gibi büyük felaketler karşısında hızla birleşiyorlar. Şimdi de sahip oldukları kulüpler veya Arap televizyon ağları ile Gazze trajedisi karşısında birlikte duruyorlar.

Şili'de kamuoyu tereddütsüz Gazze'nin yanında.  Filistinliler, Şili'nin İsrail ile ilişkilerini kesmesini de istediler ancak ülkelerinin İsrail'den uçak da dahil olmak üzere silah ithal etmesi nedeniyle geri adım attılar. 7 Ekim'den bu yana Filistinli aktivistler ve yoldaşları İsrail zulmüne karşı sokakları seferber ediyorlar. Filistinlilerin çoğunluğunun, özellikle de finansal başarı elde edenlerin Şili toplumuna entegrasyonuna rağmen, ana dava vicdanlarında canlılığını koruyor. Ülkede Siyonist hareket ile yaşanan çatışmada halk bloğunun büyüklüğü her zaman üstün geldi. Geçmişte Lübnanlılar Latin Amerika'daki en büyük göçmen topluluğunu oluşturuyorlardı, ancak Şili’nin yanı sıra devlet başkanının Filistin kökenli olduğu El Salvador gibi diğer bazı ülkelerde siyasi alanlarda Filistinli topluluklar öne çıkmaya başladılar. Gazze savaşından önce Filistin toplumunun büyüklüğünün önemi yalnızca “yerel” iken, daha sonra tüm güney Amerika kıtası düzeyinde önem kazandı. Dünya dört bir yanı ile bu uzun süreli ve devam eden imha savaşına tanık olduktan sonra, bu kez savaş, kimsenin tarafsız kalmasına olanak tanımadı.

Bazıları Şili'ye “küçük Filistin" diyor. Şimdi sakinleri And Dağları'nda yaşayan bu ülke büyük futbolcuları ile ünlü. Filistin toplumunda ise politikacılar, yazarlar, sanatçılar ve üniversite profesörleri bulunuyor. Şili'ye son büyük göç dalgası 2008'de yaşandı.