Abdurrahman Raşid
Suudi Arabistan’lı gazeteci. Şarku’l Avsat’ın eski genel yayın yönetmeni
TT

Aptallık ve işbirlikçilik arasında Ekim

Sahada Sinvar, İsrailli radikaller için Begin, Şamir ve aynı şekilde 2005 yılında Gazze Şeridi'nden çekilen, yerleşim yerlerini boşaltıp Gazze’yi Filistin Otoritesi’ne teslim eden Şaron gibi İsrail’in radikal yöneticilerinin gerçekleştiremediklerini gerçekleştirdi.

Yahya Sinvar bunu neden yaptı? 7 Ekim'deki saldırıyı neden düzenlediğinden ve arkasında kimin olduğundan emin olamıyorum. Saldırı onun bilgisizliğinin bir sonucu muydu yoksa İran'ın planlaması mıydı? Bunun için hiçbir kanıt olmadığını kabul etsem de böyle tasavvur ediyorum.

7 Ekim 2023 saldırısı ile patlak veren savaşın sonucu; 40 binden fazla ölü, çeyrek milyon yaralı ve milyonlarca Gazze sakininin yerinden edilmesidir. Bugün bunların çoğu günde bir öğün yemek yiyerek hayatta kalma mücadelesi veriyorlar. Kışın gelmesiyle birlikte artık bir çatıya ve battaniyeye de ihtiyaç duyacaklar. Sinvar'ın saldırısı, operasyonun amacı olduğunu söylediği toprakların bir santimetrekaresini bile özgürleştirmeyi başaramadı. İsrail, Filistin'de ve bölgede daha etkili ve istilacı hale geldi.

Sinvar, Filistin davasını uluslararası alanda yerle bir etti ve kendisinden önce kimsenin, tehlikeli olmasıyla tanınan Ebu Nidal'ın bile yapmadığını yaptı. 7 Ekim'de İsrail'de öldürülen çocuk, kadın ve yaşlıların yanı sıra aralarında çocukların, hatta bebeklerin ve yaşlıların da bulunduğu kaçırılanların görüntüleri hâkim olmaya devam edecek. Bu, Netanyahu'nun Gazze'nin silahsız sivil halkını kasten öldürerek işlediği suçları elbette haklı çıkarmaz. Sinvar bir öfke ve karşılıklı nefret dalgası yaratmayı başardı.

Sinvar Hamas hareketinin gömülmesine yol açtı, müttefiki Hizbullah'ı yok etti ve Gazze ile Batı Şeria'da İslami Cihat hareketini sona erdirdi.

7 Ekim muharebesinin sonuçları bunlardır. Gazze dışında yaşayan Hamas liderlerinin ne söylediği önemli değil, nitekim Meşal zafer ilan etti. Hamaney ise bu savaşta kendilerini savunmak için bir kurşun bile sıkamayan yüzlerce liderin yasını tutarken, Hizbullah'ın zaferini deklare etti.

Bu tıpkı Bin Ladin'in 11 Eylül saldırılarıyla kendi örgütü el-Kaide'yi ortadan kaldırması gibi.

Komplo teorileri ekolü öğrencisi olsaydım, Sinvar ve beraberindekilerin, özellikle İsrail hapishaneleri içinde Filistin örgütlerine sızmasıyla bilinen gizli servis Mossad'ın çalışanları olduğu ve daha sonra yaşananları meşrulaştırmak için saldırıyı düzenlediği fikrine karşı koyamazdım. Liderlikte gerçek şudur; aptallar işbirlikçilerden daha tehlikelidir.

Heniyye, Meşal ve Şeyh Yasin önderliğinde Hamas'ın savaşları küçük baskınlar, sınırlı operasyonlar şeklindeydi; orada burada bıçaklı saldırı, araç ile ezme girişimi, bir iki askeri kaçırmak. Güç dengelerindeki farkın ayırdında oldukları için bu eylemleriyle davayı canlı tutmayı ve belki de uygun politik çözümlere ulaşmayı amaçlıyorlardı. Daha sonra Sinvar ancak şu üç şeyden biriyle açıklanabilecek bir eylemde bulundu.

Birincisi, kendisi Hamas değil el-Kaide mensubudur. Hareketin içine sızdı, liderliği üstlendi ve amacı kurtuluş değil yıkım olan bir intihar operasyonu gerçekleştirdi ve gerçekten de amacına ulaştı.

İkincisi, diğer Hamas liderleri gibi İran ile bağlantısı var ama diğerlerinin aksine Tahran’ın projesini sonunu hesaplamadan uyguladı. İran'ın Ekim operasyonunun sonuçları karşılığında Hindistan ticaret koridoru ile savunma anlaşmasını durdurmak, Irak'a hâkim olmak gibi bölgesel hedefleri var. Ama ne Sinvar ne de İran henüz hedeflerine ulaşamadı.

Sonuncu ise Sinvar'ın siyasi açıdan bilgisiz olması olasılığıdır. İsrailli sivillere yönelik operasyonun bu kadar çok can kaybına yol açacağını beklemiyordu ya da İsrail'in vereceği olası tepkiyi iyi hesaplamamıştı. Belki de bilgisizliğinden dolayı, pek çok basit insan gibi o da İsrail'in savaşmayacağını ve kaçırılanlar için pazarlık yapmakla yetineceğini düşünüyordu.

7 Ekim, askeri ve siyasi açıdan Ortadoğu'nun en önemli iki silahlı örgütü Hamas ve Hizbullah'ı yok etti. Bu, hiç de kötü olmayan bölgesel ve uluslararası hedeflere hizmet ediyor, ancak insani felaket tarif edilemez ve ufukta ne Gazze'de ne de Lübnan'da bunun için bir çözüm görmüyoruz. Yerinden edilmiş veya yerinden edilmek üzere olan yaklaşık 5 milyon insan var ve bu korkunç, uluslararası kuruluşların onları kurtarma kapasitesinden daha büyük bir rakam. Bugün 7 Ekim kurbanlarını kurtarmak için birlik olmanın zamanıdır. Onlar bu iki savaşta da ne lider ne de askerdiler ki bu savaşın cezasını çeksinler. Aynı şekilde Lübnan'da iç savaş tehlikesi, milyonlarca Gazzeli'nin Gazze Şeridi'nden sürülmesi ve Gazze’nin İsrail tarafından ele geçirilmesi de dahil olmak üzere Sinvar'ın neden olacağı gelecekteki felaketleri önlemek için de birlik olma zamanıdır.

İnsani yönün de Filistin ve Lübnan'da çağdaş tarih boyunca alınan yanlış kararları düzeltmek için atılacak sonraki adımlar gibi siyasi bir amacı vardır.

7 Ekim, etkileri halen devam eden bir dönüm noktasıdır.