Meşal Sudeyri
TT

‘Uzaktan kumandalı’ deve yarışları

Arabistan Yarımadası'nda çağlar boyunca insanın deve olan ilişkisi her zaman diğer ilişkilerden daha fazla tamamlayıcı oldu.
Size bu hayvanın vefası hakkında gazetelerde yayınlanan basit bir örnek vereceğim.
Riyad tüccarlarından biri gitti ve büyük bir meblağ ile bir deve satın aldı. Sonra deveyi bir ahıra koydu. Deve ilk sahibine olan özlemiyle karanlık bir gecede kaçmayı başardı. Bir buçuk ay sonra Hail'e ulaştı. Yorulmadan ve kaybolmadan bin kilometreden daha uzun bir mesafe boyunca dağları, vahaları, vadileri ve köyleri nasıl geçti? Sahibi tüccarla iletişime geçti ve kendisine durumu anlattı. Fiyatı kendisine iade edip deveyi tekrar almak istediğini söyledi. Ancak tüccar devenin bu vefası karşısında ücreti geri almayı kabul etmedi.
Bedevilerin kış aylarında, çocuklarını soğuktan donmaktan korumak için devenin sıcak karnına sarılarak uyuttuklarını ve devenin de sabaha kadar hiçbir şekilde hareket etmeden durduğunu biliyor musunuz?
Aynı zamanda deve binlerce ses arasından sahibinin sesini tanır. Ancak sadakati ve sahibine olan tutkusu ile birlikte haksızlığı ve ihaneti kabul etmez. Eğer konuşabilselerdi, maalesef Körfez'de yaygın bir hale gelen ‘uzaktan kumanda’ kullanılarak yarıştırmaları gibi bir ihaneti reddettiklerini söylerlerdi.
Hz. Peygamber ve sahabeler zamanından bu yana develerin sırtında yarışlar yapılırdı. Bugün dünyada, at, boğa, fil ve devekuşu yarışları yapılıyor. Köpeklerin sırtlarına binmek mümkün olmadığından dolayı önlerine yapay bir tavşan atılıp yarıştırılıyorlar. Ey Araplar! Neden develerinize köpeklere davranıldığı gibi davranıyorsunuz?
Yarışların idarecisinin şu sözü beni güldürdü: “Jokeylerin yerine robotların kullanılması fikri geniş bir kabul gördü ve memnuniyetle karşılandı.”
Tabi sevinecekler ve raks edecekler. Uzaktan kumandanın fiyatı 2000 riyalden fazla değil. Hecin devesi binicileri kazanan devenin sırtında olmuş olsalardı, sisteme göre ödül değerinin yüzde 15'ini alacaklardı ki bu da milyonlar kazanmak anlamına geliyor.
Suudi Kupası yarışları için verilen ödüllerin değeri 29 milyon doları aştı. Tartışmalı yarışın kazananı 10 milyon alırsa rakibinin payına ise 1,5 milyon düşüyor.
Neden gençlerimiz rekabet heyecanını tatmak için yarışlarda develere binmekten mahrum bırakılıyorlar?
Oysa Avustralya'da deve yarışını kazanan Alman jokey Larabella alkışlanırken sarı saçları rüzgarda savruluyordu.