Yusuf Deyni

Yusuf Deyni
Suudi yazar

Kimlik ve ekonomi sorunu: Türkiye’deki seçimlere dair bir okuma

Türkiyeli seçmenler kararlarını verdi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 52,18 ile üçüncü dönemi kazandı. 2028’e kadar olan bu dönem Erdoğan’ın anayasaya göre son dönemi. Türkiye ekonomisine ve liranın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın peş peşe yaşanan krizlerden sonra seçimleri kaybetmesini öngörecek…

Suudi yükselişi ve kalıpların yıkılışı

Zirveye doğru sürekli bir Suudi yükselişi, geleceğe doğru giden hızlı bir trene benziyor; bu trenin ana istasyonu 2030 Vizyonu, yolu da geleceğe giden her yöne açık. Söz gelimi bu yönler arasında Suudi kimliğini güçlendirmek, onlarca yıldır onu gölgeleyen şeylerden kurtardıktan sonra bu kimliği…

Sloganlar ve manevralar: Biden'ın tutuşmuş bir Ortadoğu'ya yaklaşımı

Geçtiğimiz birkaç gün yaşanan olaylar ve verilen mesajlar, ABD içindeki toplumsal bölünmüşlük koronavirüsü salgını ile mücadelenin ve ekonomik krizlerden sonra Başkan Biden liderliğindeki yeni Amerikan yönetiminin Ortadoğu bölgesinde karşı karşıya olduğu zorlukların boyutunu en ciddi ve yoğun…

Devlet mantığını teknolojinin saldırılarına karşı korumak

Trumpizm ile yoğunlaşan popülizmin yükselişinin ilk anlarından itibaren başta Twitter olmak üzere sosyal medya platformlarının eğilimleriyle meydana çıkan örtülü iç savaşlar bugün, siyasi, ekonomik ve medyatik köklere sahip derin bir felsefi bağlamı temsil eden buzdağının görünen ucudur. Söz konusu…

Trump Silikon Vadisine karşı: Veri savaşı ve ‘ifade özgürlüğü’ şakası

ABD’de siyasi sahne sıcak. Ülkedeki yangını, Trump'ın ayrılışı hatta azledilmesi veya yargılanması bile söndüremez. Tüm sosyal medya platformları ve Silikon Vadisi Krallığı’nın ev sahipliği yaptığı teknoloji şirketleri Trump’ın hesaplarını kapattı. Bu tip yoğun baskılar dahi bu yangını söndüremez…

Arap Baharı’ndan 10 yıl sonra: İstikrar ve devlet mantığı üzerine

Arap Baharı olarak adlandırılan ve şimdi tam 10 yılı geriden bırakan anı okumaya çalışan onlarca derin kitap yazıldı, çalışma yayınlandı. Ama henüz tüm belgeleri açıklanmadı. Bir protesto hareketi olarak doğduğu andan, benimsenmesine, ele geçirilmesine, yutulup yok edilmesine, aleyhine dönülmesine…

2021 öngörüleri: Dünyayı radikal değişiklikler mi bekliyor?

Küreselleşme ve yansımalarından hoşnut bir şekilde “global köy” diye tanımlamaya alıştığımız dünyamız, zamandan iyimserliğin damga vurduğu bir dönem dilediği yeni yılın başlangıcında yeni bir sayfa açarken, yaygın halk hikayelerinden “Bu da geçer…” ifadesini alıntılıyor gibi görünüyor. Dünyanın…

Biden'ın İran'a yaklaşımı: Mollaların öncü mesajları

Seçim kampanyasında İran’ın nükleer meselesine gönderdiği iyimser sinyaller, Biden’ın Trump’ın İran’a karşı sert tutumunu hafifletecek gibi görünen yaklaşımı ve Foreign Policy dergisinde yayınlanan başkanlık döneminde izleyeceği politikaların reklamını yapan ünlü makalesine rağmen, İran’ın…

Biden ve bölge: İyileşme ve siyasi bağışıklığın öncelikleri

Ülkelerin büyük çoğunluğu, her birinin temsil ettiği siyasi ağırlığa göre, korona sonrası dünyada iyileşme evresini, ABD başkanlık seçimleri ve Biden’ın yükselişi sonrasına dair beklentiler ile gözlemliyor. Biden’ın seçim kampanyası sırasındaki vaatleri ve söylemleri, önemli ölçüde değişen bir…

Terörizm hayaletleri: ez-Zevahiri ve el-Kaide’nin dönüşümleri

Yerel bir örgütten uluslararası bir örgüte dönüşen el-Kaide’nin Usame bin Ladin ile kurucu neslinden olan ve etkili son sembol isimlerinden Eymen ez-Zevahiri’nin ölümünü doğrulamak, karanlık terör mağarasında bir hayaleti aramaya benziyor. Örgütün, DEAŞ örgütünün ortaya çıkışı ile yaşadığı…