Abdulmunim Said

Abdulmunim Said
Kahire’de Mısır Gazeteciler İdaresi Meclisi Başkanı ve Kahire Bölgesel Strateji Çalışma Merkezi Yönetim Müdürü

Başkan Trump

Amerika Birleşik Devletleri, 4 Temmuz 1776'da bağımsızlığını ilan etmesinden, 1783'te İngiliz sömürgeciliğinden kurtulmasından, Konfederasyon deneyiminin sona ermesinden (1781- 1787), Amerikan Federal Anayasasının hazırlanmasından (1787) ve ilk başkan George Washington'un (1789- 1797) seçilmesi ile…

Dört saatlik savaş

İsrail'in İran'a yönelik saldırılarının hedeflerinin minimuma indirilmesiyle dünya rahat bir nefes aldı. Petrol kaynaklarına bir saldırı olmadı, nükleer tesisleri tehdit eden de olmadı. Olan biten, saldırının çoğu bölgedeki İran yanlısı milislerin eğitildiği askeri bölgelerle sınırlandırılmasıydı…

İran'ın çıkmazı

Dünyadaki tüm ülkelerin üç tür çıkarı vardır; birincisi, ister kendi bölgesinde devletin ister devleti yöneten hükümet sisteminin hayatta kalmasıyla ilgili olan stratejik çıkardır. İkincisi, halkın yaşam döngüsünü yürütmeyi de içeren ekonomik nitelikteki maddi çıkardır. Üçüncüsü diğer ülkelerin…

Ertesi günden sonraki gün

Aksa Tufanı operasyonun üzerinden bir yıl geçti ve sonuçları şunlardı; fırtınalar, kasırgalar, İsrail katliamları, göç dalgaları, Gazze Şeridi'nde tersine göç, Lübnan’da onu takip eden güneyden başkente doğru göç, keza önce güneyden merkeze, ardından bunun yerini alan kuzeyden merkeze yaşanan başka…

Düşünülmesi gerekeni düşünmek

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'in bölgeye yaptığı ziyaretler Ortadoğu ritüellerinin bir parçası haline geldi. Rakamlara göre bölgeye yaptığı son ziyaret onuncu ziyaretiydi. Ziyaret programında beş Arap ülkesi yer alıyordu: Mısır, Suudi Arabistan Krallığı, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve…

Henüz gelmeyen savaş

Bu yazının yazıldığı ana kadar, Batılı heyetlerin ziyaretlerine ve uluslararası kuruluşlardan gelen çağrılara rağmen ateşkes görüşmelerinde ufak da olsa bir ışık görülmedi. Medyanın görüntüsü bir karikatür gibiydi. Müzakere edilen metinler bilinmediğinden, kelimeler, içerikler ve değişiklikler…

Hem Filistin hem de İsrail'de reform?!

Bu yazının yayınlandığı tarihte Ortadoğu'da durumun nasıl olacağını bilmiyorum. Ama bu yazıyı yazdığım sırada bildiklerim, Gazze'deki savaşın kızıştığı, Lübnan-İsrail cephesinin alev aldığı ve Batı Şeria’dan Suriye ve Irak'a diğer tüm cephelerde genel bir kaygının olduğudur. Ancak, Hamas Siyasi…

Barış neden gelmiyor?

Bir gün savaşların biteceği, acıların son bulacağı söylenir ve tekrarlanır. Bunun pek çok tarihi örneği var; Yüz Yıl Savaşları, Otuz Yıl Savaşları, 18. ve 19. yüzyıllardaki sömürge savaşları ve ardından gelen bağımsızlık savaşları. Bizden önceki kuşak, Birinci Dünya Savaşı'nın hiç bitmeyeceğini…

Barışın kapıları neden açılmıyor?

Savaşlarda temel prensip, savaşma kaçma, ilerleme geri çekilme, öldürme müzakere etme, kazanma kaybetme sonunda savaşın çıkmaza varması veya bir tarafın diğer taraf lehine teslim olmasıdır. Antik tarihte savaşlar dönemlerce devam ederdi, Orta Çağ'dan sonra Avrupa Yüz Yıl ile Otuz Yıl savaşlarına…

Jeopolitiğin dönüşü: Avrupa'nın Savaşı

Uluslararası ilişkiler yazarları 20. yüzyılın başından beri ülkeler arasındaki “jeopolitik” koşulların önemine odaklandılar. Başlangıçta silahlanma ve orduların faaliyetleri açısından kara ve deniz arasında bir denge söz konusuyken, yüzyılın ilerlemesi ve yeni teknolojilerin kullanılmaya…