Abdulmunim Said

Abdulmunim Said
Kahire’de Mısır Gazeteciler İdaresi Meclisi Başkanı ve Kahire Bölgesel Strateji Çalışma Merkezi Yönetim Müdürü

Heyecan verici hadiseler mi?

Çin halk edebiyatında, birine iyi dilekte bulunulmak istenildiğinde, onun heyecan verici bir zamanı yaşamasının istendiği söylenir. Zaman, heyecan verici olabilecek bir dizi olay ve değişkenden başka bir şey değildir; burada tarihin iki ayak üzerinde yürüdüğünü görebilirsiniz, anı yakaladığınız…

Küreselleşmenin sonu mu?

ABD Başkanı Donald Trump Kurtuluş Günü'nde, ABD'nin ithalat yaptığı tüm ülkelere yüzde 10 gümrük vergisi uygulanacağını açıklayarak “küreselleşmenin sonu”nu ilan etti. Ama bu başlangıçtı, daha sonra, başta Çin olmak üzere Amerikan devletinin iş yaptığı ülkeler ve bloklar arasında değişen…

Yeni küresel karmaşa

Zaman zaman ‘yeni dünya düzeni’ hakkında konuşmaya alışkınız. Genellikle söylenenlerde az ya da çok doğruluk payı vardır. Çünkü teknoloji bizi bir sanayi devriminden diğerine götürmüştür; ya da Çin gibi bir süper güç artık sorgulanmamaktadır; ya da Güney bağımsızlığını kazandığı için dünya…

Yeniden yeni Amerika mı?

ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray'a döneli henüz iki ay bile olmamışken, ABD yeni ve daha önce bilinmeyen bir dünyanın eşiğine geldi. Öyle ki, Trump’ın kendisinden sayıca üstün Rusya Federasyonu karşısında gösterdiği kararlılık nedeniyle ABD Kongresi tarafından günümüzün Churchill’ı olarak…

ABD'de anlaşılmayanı anlamak

Dünyada belki de hiçbir ülkenin tarihi, kurumları ve ilkeleri Amerika Birleşik Devletleri kadar açık bir şekilde bilinmemektedir. Edebiyat, sinema, uydular, burslar ve İngilizce, ülkeyi kapısı Özgürlük Heykeli olan açık bir kitap haline getirmiştir. Özgürlük Heykeli, gelen “yoksun” kişiyi başka bir…

Kritik ve hassas anlar!

Milletlerin ve halkların hayatında kaderlerin çarpışmasının bir gerçek olduğu, gelecek ihtimallerinin karanlıklaştığı, şimdiki zamanın ise belirsiz ve kestirilmesinin zor, karışık ve ayırt edilmesinin çetin olduğu hassas ve kritik anlar vardır. Aksa Tufanı’ndan bu yana yaşananlar, Filistinliler ile…

Arap reform süreci deneniyor mu?

Reform sürecinin başlangıcı, her ne kadar gençler arasındaki kaotik, büyükler arasındaki siyasal İslam kisvesi altında aşırı gerici bileşenleri ne kadar yanlış yönlendirilmiş olsa da, Arap Baharı olarak adlandırılan süreçti. Zira Arap devletine içten ve dıştan hakiki bir “gözden geçirme”yi dayattı…

Arap projesine giden yol?

İki hafta önce bu köşede “Bir Arap Projesi Arayışı” başlıklı bir makale yayınladım. Makalede İsrail, Türkiye ve İran'dan Ortadoğu coğrafyasını bir yandan bu ülkelerin çıkarlarına, diğer yandan beşinci Gazze savaşının ortaya çıkardığı koşullar ve sonuçlar nedeniyle, kaybedilmiş gördükleri fırsatlara…

Bir Arap projesi arayışı

Arap dünyasındaki pek çok kişi, son on yılda Arap bölgesinin bölgesel politikalarında dönüşümlü olarak ortaya çıkan projelere karşılık gelen bir Arap projesi düşünen var mı diye merak ediyor. Arayış, Kuveyt’in kurtarılması savaşı ve Madrid’de Ortadoğu’da Barış Konferansı’nın toplanmasından sonra…

Suriye krizine bir bakış

Ortadoğu entegre bir stratejik birim oluşturmaktadır. Bir uzuv şikâyet ederse, tüm uzuvlar uykusuz kalır ve ateşli hastalığa yakalanır. Aynı şey Arap dünyası ve İslam ümmeti için de söylendi. Strateji uzmanları da Avrupa kıtası, Hint-Pasifik bölgesi veya Güneydoğu Asya için aynısını söylüyorlar. Bu…