Abdulmunim Said
Kahire’de Mısır Gazeteciler İdaresi Meclisi Başkanı ve Kahire Bölgesel Strateji Çalışma Merkezi Yönetim Müdürü

Yaralı Yemen’e ziyaret

Geçtiğimiz üç hafta boyunca, makalelerimde Arap devletlerindeki üç reform örneğine yer verildi: Mısır Arap Cumhuriyeti, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan. Üçünü de birleştiren ortak payda, devlet ismi matrisinde nereye yerleştirilirse yerleştirilsin ‘Arap’ kelimesidir. Aynı zamanda…

Ortak Arap eylemi mi?

Ortak Arap eylemi artık kaçınılmaz hale geldi çünkü hiçbir Arap ülkesi, Arap dünyasının karşı karşıya olduğu ve bağımsızlığın kazanılmasından bu yana çağdaş tarihinin en zoru olabilecek "ortak" zorluklarla tek başına yüzleşemez. 21. yüzyılın üçüncü on yılının dördüncü yılında, bu seferki sorun pek…

Hem siyasi hem de ekonomik coğrafya!

Amerikan Foreign Affairs dergisinin Mart, Mayıs ve Haziran 2024 sayısında üç önemli yazı yayınlandı. İlki Dalia Dassa Kaye ve Sanam Vakil'in “Ortadoğu'yu yalnızca Ortadoğu kurtarabilir: Amerikan bölgesel düzeni sonrasına giden yol” başlıklı yazısıydı. İkincisi ise Kenneth Pollack'ın "Ortadoğu…

İki devletli çözümün tuhaf dirilişi

Bu makalenin başlığı (diğer pozisyonların yanı sıra ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Ortadoğu İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı, ABD’nin Arap-İsrail barış müzakerelerindeki temsilcisi ve ABD'nin eski İsrail Büyükelçisi pozisyonlarını üstlenen) Martin Indyk'in, Foreign Policy dergisinin son sayısında …

Arap reformuna giden yol

Arap aydınlar, 21’inci yüzyılın ilk on yılı boyunca reform fikri ile meşgul oldular. Söz konusu dönemde Arap ülkelerinde reformist değişimi hedefleyen iki projeye katılmıştım. Bunlardan ilki, İskenderiye Kütüphanesi'nde düzenlenmiş ve düşünürler ile akademisyenler, tüm dünya bir dünyadan diğerine…

Ulusal kimlik meselesi mi?

Nisan 2008'de bir gün, kardeş bir Arap ülkesinden, aynı ayın 27'sinde beni bu ülkeyi ziyaret etmeye davet eden bir telefon aldım. O dönemde el-Ahram Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin yöneticisiydim ve seminerlere, kültürel festivallere veya konferans vermeye davet edilmem şaşırtıcı…

Alevlenmiş bölgesel savaş

Bu yazının yayınlandığı tarihte Ortadoğu'nun durumunun nasıl olacağını bilmiyorum, zira bölgemizde olaylar ve konumlar günün her saatinde, sanki hızla bir bölgeden diğerine sıçrayan kızgın bir kor gibi değişiyor. Mutlaka ve kaçınılmaz olarak yapılması gereken, ille de mantıklı olması gerekmeyen…

Reformun sert ve acımasız sınavı mı?

Soğuk Savaş'ın sonundan 21. yüzyılın ilk on yılının sonuna kadar Ortadoğu ile ilgili makaleler, çalışmalar, kitaplar ve konferanslar, Arapların, insanlık tarihinde en olumlu kabul edilen ve küreselleşme, demokrasi, insan hakları ve o dönemde Doğu Avrupa ve Güney Amerika'da yaygınlaşan, Doğu Asya'da…

Reformun savunulması

Daha önce sözde Arap Baharı'nın Arap ülkelerinde nasıl üç stratejik eğilime yol açtığını belirtmiştim. Bunların ilki, gençlerin meydanları sevmesine, meydanlardan ayrılmamak istemesine neden olan kaostu ve ortada ne bir plan vardı, ne bir proje, ne de iyi niyet, sadece bir sürü slogan vardı…

İki yılın arasını inceleme sorunsalı mı?

Yıllar sona erdiğinde ve yeni yıllara girildiğinde, biten yılda yaşananları irdelemek, yeni yılda başımıza hangi olayların geleceğini tahmin etmek bir gelenek haline geldi. Bu, insanın geleceği ve taşıdıklarını araştırmasıdır. Dünyanın, ülkelerin ve insanın sürekli bir değişim sürecinden geçtiği,…