Abdulmunim Said

Abdulmunim Said
Kahire’de Mısır Gazeteciler İdaresi Meclisi Başkanı ve Kahire Bölgesel Strateji Çalışma Merkezi Yönetim Müdürü

Esenlik yolu?

“Esenlik Yolu”, Saadeddin Vahba tarafından yazılmış bir Mısır tiyatro oyunudur. 1964'te Mısır Ulusal Tiyatrosu'nda sahnelendi ve ardından 2000'de yeniden sahnelendi. Hikaye, Şarm el-Şeyh'e giderken kaybolup kendilerini kurak bir çölde bulan bir grup yolcuyu anlatır. Ölüm yakın görünürken, hikaye,…

Güç dengesi hesaplamaları

‘Güç siyaseti’ uluslararası ilişkileri anlamada çok eski bir ekoldür. ‘Enerji’, ‘hız’, ‘zaman’ ve insan yeteneklerine atfedilen tüm benzer kelimeler gibi ‘gücün’ de sınırları vardır. Belki de temel sorunu, yükseliş anlarında, kısa süre sonra korkutucu bir kâbusla uyanan mutlak nitelikleri…

Yeni silahlanma yarışı mı?

Devletler arasındaki silahlanma yarışı, uluslararası düzeni ve güç dengesini şekillendirmenin önemli bir parçası. Konu, ister 1950'lerde Soğuk Savaş'ın zirvesindeyken, ister Küba Füze Krizi sırasında dünyanın nükleer savaşın eşiğine gelmesinden sonra yaşanan bir tür “anlaşma”dan sonra olsun,…

Peki, sırada ne var?

Al-Arabiya kanalının Riyad'a gelip ABD-Suudi Arabistan ve Körfez zirvelerini yorumlama yayınlarına katılmamı istemesi benim için büyük bir şanstı. Geçtiğimiz yıllarda da önemli zirveleri takip eden ve yorumlayan yayınlara katılmıştım, dolayısıyla bu ilk katılımım değildi. Ancak bu özel zirvenin…

Heyecan verici hadiseler mi?

Çin halk edebiyatında, birine iyi dilekte bulunulmak istenildiğinde, onun heyecan verici bir zamanı yaşamasının istendiği söylenir. Zaman, heyecan verici olabilecek bir dizi olay ve değişkenden başka bir şey değildir; burada tarihin iki ayak üzerinde yürüdüğünü görebilirsiniz, anı yakaladığınız…

Küreselleşmenin sonu mu?

ABD Başkanı Donald Trump Kurtuluş Günü'nde, ABD'nin ithalat yaptığı tüm ülkelere yüzde 10 gümrük vergisi uygulanacağını açıklayarak “küreselleşmenin sonu”nu ilan etti. Ama bu başlangıçtı, daha sonra, başta Çin olmak üzere Amerikan devletinin iş yaptığı ülkeler ve bloklar arasında değişen…

Yeni küresel karmaşa

Zaman zaman ‘yeni dünya düzeni’ hakkında konuşmaya alışkınız. Genellikle söylenenlerde az ya da çok doğruluk payı vardır. Çünkü teknoloji bizi bir sanayi devriminden diğerine götürmüştür; ya da Çin gibi bir süper güç artık sorgulanmamaktadır; ya da Güney bağımsızlığını kazandığı için dünya…

Yeniden yeni Amerika mı?

ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray'a döneli henüz iki ay bile olmamışken, ABD yeni ve daha önce bilinmeyen bir dünyanın eşiğine geldi. Öyle ki, Trump’ın kendisinden sayıca üstün Rusya Federasyonu karşısında gösterdiği kararlılık nedeniyle ABD Kongresi tarafından günümüzün Churchill’ı olarak…

ABD'de anlaşılmayanı anlamak

Dünyada belki de hiçbir ülkenin tarihi, kurumları ve ilkeleri Amerika Birleşik Devletleri kadar açık bir şekilde bilinmemektedir. Edebiyat, sinema, uydular, burslar ve İngilizce, ülkeyi kapısı Özgürlük Heykeli olan açık bir kitap haline getirmiştir. Özgürlük Heykeli, gelen “yoksun” kişiyi başka bir…

Kritik ve hassas anlar!

Milletlerin ve halkların hayatında kaderlerin çarpışmasının bir gerçek olduğu, gelecek ihtimallerinin karanlıklaştığı, şimdiki zamanın ise belirsiz ve kestirilmesinin zor, karışık ve ayırt edilmesinin çetin olduğu hassas ve kritik anlar vardır. Aksa Tufanı’ndan bu yana yaşananlar, Filistinliler ile…