Charles R. Lister
Ortadoğu Enstitüsü Terörle Mücadele Bölümü Başkanı

Zevahiri'nin ölümü el-Kaide'yi bitirecek mi yoksa yeniden mi etkinleştirecek?

El-Kaide lideri Eymen Zevahiri'nin Afganistan'ın başkenti Kabil'in diplomatik bir bölgesinde kaldığı evin balkonunda ABD tarafından düzenlenen İHA saldırısıyla öldürülmesinin üzerinden yaklaşık dört hafta geçti. Bu saldırı, Ortadoğu ve ötesinde el-Kaide’nin en önemli figürü Eymen Zevahiri için…

Suriye'de istikrar hala erişilmez bir durumda

Rusya, Türkiye ve İran liderleri, uluslararası büyük ilgi ve beklentilerin ışığında 19 Temmuz’da Tahran'da bir araya geldiler. Tahran’daki zirvenin genel arka planını oluşturan şey, Ukrayna’da devam eden savaştı. Zirvede üzerinde yoğun olarak durulan konulardan biri de Suriye meselesi idi. Ancak…

Liderinin öldürülmesinden sonra DEAŞ ve Haseke isyanı

DEAŞ, yaklaşık üç yıl önce, özellikle Mart 2019'da bölgedeki yenilgisinden sonra iki hafta önce Suriye ve Irak'taki en büyük saldırısını başlattı. SDG’ye (Suriye Demokratik Güçleri) göre, 300 kadar DEAŞ savaşçısı Haseke kentindeki Sanayi Hapishanesine saldırı düzenledi. 20 Ocak’ta geç saatlerde iki…

DEAŞ Taliban’dan ayrılanları kazanmayı başarabilecek mi?

Yaklaşık iki ay önce Taliban'ın Afganistan'ı ele geçirmesinden bu yana, uluslararası toplum Kabil'deki yeni ‘hükümet’ ile ilgilenerek Taliban tarafından yönetilen bir oluşumla olası ilişki türlerini tespit etmeye çalışıyor. Şu ana kadar istikşafi görüşmelerin bu aşaması anlamlı bir açılımla…

Rusya’nın Suriye müdahalesinin beşinci yılındaki kazanımları

Rusya 2015'ten önce, Ortadoğu'da büyük ölçüde önemsiz bir oyuncu konumundaydı. Zira bölgedeki ülkeler ve uluslar üzerinde önemli bir etki doğuracak imkânlara ya da güvenilirliğe sahip değildi, bu yargı dünyanın diğer bölgeleri için de geçerlidir. Ancak Kremlin, ‘terörle mücadele’ gerekçesiyle…

İdlib’de çatışma an meselesi

Birkaç hafta önce Suriye ordusu –Rus hava gücü desteğiyle- kuzeye İdlib şehrinin içlerine doğru hızla ilerliyordu. Ulaştığı her yerde arkasında uzun bir ölüm ve yıkım izi bırakıyordu. Birçok köy ve belde tamamen tahrip edilmişti. Bu da sakinlerinin tamamını Türkiye sınırlarına doğru kaçmak zorunda…

Suriye'deki hatalar terörizmi besliyor

Suriye, son yıllarda terörizmle mücadele konusunda küresel çabaların odağı haline geldi. Terör örgütü DEAŞ’ın 2014 yılından itibaren korkunç yükselişi, uluslararası toplumun Suriye'deki çabalarını birleştirmeyi başardı. Aynı eğilim, ülke halkının Beşşar Esed rejimine karşı ayaklanmanın…

İdlib'in kaderi Suriye'nin geleceğinin çehresini belirliyor

Suriye rejimi ve Rus kuvvetlerinin İdlib'e yönelik acımasız saldırılarına yeniden başlamasının ardından geçen son dört hafta içerisinde 300 binden fazla Suriyeli evlerinden oldu. 2019'un başlarında, 5 ay süren bir saldırı sonrasında yüz binlerce kişi yerinden olmuş ve binden fazla sivil hayatını…

ABD’nin Suriye’de kalması bölgedeki rolü için çok önemli

Suriye'de son sekiz yıl boyunca durum genellikle kaotik ya da karmaşık olarak tanımlandı. Fakat bu kaotik ve karışık durum son haftalarda daha da kötüleşti. ABD Başkanı Donald Trump’ın Türk mevkidaşı Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesi ve sonrasında Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda…

Bağdadi'den sonra terörle mücadele stratejisi

DEAŞ liderinin öldürülmesi, yıllarca sürece kovalamacaya ve onlarca ülkenin istikrarlı mücadele çabalarına bir son verdi. Şimdi dünya, modern tarihin en şiddetli eylemlerinin arkasında yer alan kişiden kurtuldu. Bu, 21’inci asırda terörle mücadelede kaydedilen en önemli başarılardan biridir. Şu an…