Mustafa Kazımi
Irak eski Başbakanı

Irak: Devlet yönetiminde kelebek etkisi

14 Temmuz 1958; Iraklılar arasında bugüne kadar tartışma ve ihtilaf konusu olan bu olayın üzerinden 66 yıl geçti. O dönemde bir grup cumhuriyetçi yönetime geçiş seçeneğine inanırken, başka bir grup da monarşinin Irak gibi karmaşık bir ülke için en iyisi olduğunu söylüyordu. Bu olayın derin kökleri…

Hafızaya geri dönüş: Diktatörlükten sonra ne yaptık?

On beş yıldan fazla süren zorunlu bir gurbetin ardından barışın Bağdatı’na dönüşün yıldönümünün üzerinden 21 yıl geçti. O anları sanki birkaç gün önce yaşanmış gibi çok iyi hatırlıyorum. Kelimelerin anlatamayacağı bir duygu; sanki yeniden doğmuş gibiydim. Rejimin devrildiği 9 Nisan 2003'ten…

Kapsamlı bir uzlaşma sağlamak için samimiyet gerekli

Irak Başbakanı olarak ulusal sorumluluğu üstlenmeden önce, sürgüne zorla gidişimden 2003 yılının ortalarındaki geri dönüşüme, bunu takip eden aşamalardan Ekim 2019'daki meşru halk protestolarına kadarki süre boyunca yanımda taşıdığım birçok soruyu hatırladım. Bu sorular ile cevaplarının önemli bir…

Ahlak, siyaset ve devlet inşası arasında: Yanlış bir bölünme ve doğru bir buluşma

Yönetişimin sonuç getirmeyen sorunlarından ve yöneticinin cevabını aradığı ikilemlerden biri, ahlakın siyasetle veya siyasi eylemle olan ilişkisidir. Tartışma çevreleri ve cevap arayışı, insan topluluklarının ilk siyasi uygulamalarıyla paralel seyretmiştir. Bunun nedeni ulusların, imparatorlukların…

Irak siyasi yönetim ile idari yönetim arasında

2020 yılının 9 Nisan sabahı, Irak Federal Hükümeti Başkanlığı görevi için Cumhurbaşkanı Berham Salih'ten görevlendirme belgesi almak üzere Selam Sarayı'na giderken, Irak'ın karşı karşıya olduğu zorlukların ve ülkenin farklı düzeylerde yaşadığı zor koşulların boyutu, özellikle siyasi düzeyde…

Yeni Maşrık: Hâlâ fırsat var

İki yıl önce bu günlerde barış Bağdat'ı dünyanın ilgi odağıydı. Olağanüstü bir zamanda, eskiden beri düşündüğüm ve Irak Cumhuriyeti’ni çevreleyen ülkelerin liderleri olan kardeşlerimle birlikte bunu başarmak için çok çalıştığım bir genel yarar uğruna keskin çizgileri aşan bir gündemle olağanüstü…

Parolası ‘Güveni geri kazan’ olan tarihsel bir gereklilik

Öncelikle şunu vurgulamak gerekir ki, Ortadoğu ülkeleri arasında ve diğer yandan, dünya ülkeleri ile aralarında güvenin yeniden tesis edilmesi esastır ama bu kolay bir iş değildir.Onu, çevreleyen karmaşa ve gelişim sürecine eşlik eden eşitsizlikler, farklılıklar, şüpheler ve bölünmeler olmasaydı,…